Як і куди поїхали відпочивати житомиряни цього літа?

Як і куди поїхали відпочивати житомиряни цього літа?

Настав найспекотніший тиждень за даними метеорологічних спостережень. Ми провели невеличке опитування серед житомирян, куди вони вже їздили на відпочинок або тільки збираються поїхати.

Більшість опитуваних зазначила, що кудись поїхати цього року взагалі не планує, адже «в країні війна та немає вільних грошей». Про це розповіли більш ніж дві третини всіх, хто погодився коментувати це питання. Досить велику частку також склали ті, хто відмовився взагалі відповідати, але потім додав, що «який відпочинок під обстрілами?» або «і так взагалі грошей не вистачає». Тобто сама та ж відповідь, що й першого разу, але без згоди на спілкування.

Незважаючи на війну, до 20% опитаних все ж заявили, що вони вже відпочивали. Ще біля 5% - це в більшості жінки, повідомили, що вони відпочивали за кордоном. Значна кількість опитуваних жінок повідомили, що вони подорожували з неповнолітніми дітьми, але без чоловіків. Натомість біля 1% чоловіків також визнали факт поїздок на відпочинок за кордон. В середньому витрати на одну людину за кордоном обійшлися від двох тисяч евро. Кілька житомирян заявили, що «в середньому витрати склали біля чотирьох тисяч евро на людину».

Відео дня

Більшість тих, хто їздив на відпочинок, обрали Львів, Закарпаття і Карпати. Як нам повідомили в одній з туристичних агенцій, поїздок до Одеси або до Чорного моря фактично не відбувається внаслідок вкрай небезпечного стану в Одесі, а також внаслідок забруднення моря після підриву Каховського водосховища. Тривалий час в воді фіксувалися перевищення небезпечних речовин та збудників різноманітних хвороб. 

Більшість з опитаних житомирян, хто вже їздив на відпочинок, також заявили, що це була нетривала подорож з екскурсією на три-чотири дні вартістю в 3,5-4 тисяч гривень без харчування. Саме подібні подорожі-екскурсії зараз пропонують кілька туристичних агенцій в Житомирі. Все відрізняється тільки маршрутом, але ціни переважно однакові. Але навіть одноденна подорож коштує від тисячі гривень.

Частина опитаних заявила, що вони самостійно обирали маршрути і домовлялися з готелями. Подібні варіанти зазвичай в підсумку виходять значно дорожче. Але тут вже можна обрати максимум або мінімум в грошових витратах залежно від спроможності.

А ось стосовно спроможностей, то це вже як в кого виходить. Переважна частина відпочиваючих обирають економваріант. Але поряд с тими, хто навіть під час війни зміг поїхати за кордон на відпочинок, є великий прошарок тих, хто крім відвідування привабливих для туристів місць, не забував про «відпочинок для дорослих». І ось тут виявилося, що Львів влітку цього року склав величезну конкуренцію столиці України. Навіть у Києві не були настільки високі ціни на «есклюзивні послуги для дорослих». Це пов’язано переважно з тим, що після початку війни більшість працівниць та працівників індивідуальної сфери послуг виїхали за кордон, де склали конкуренцію місцевим представникам цього бізнесу. Тому ціни в борделях Німеччини та взагалі Європи дуже сильно демпінгували відносно навіть доковідного періоду. У відсотковому відношенні спостерігалося збільшення хлопців-ескортників, які цілком усвідомлено йдуть у цей бізнес, і збільшення частки клієнтів-жінок.

Як пояснював один з «постійних користувачів», «для кохання в нього є родина», а ось від представниць «індивідуальної сфери» йому «потрібні нові враження та відчуття». Інколи «нові враження» мають вигляд оргій, тому в цьому випадку кілька нічних клубів Львова та Києва пропонують різноманітні розваги на будь-який смак. Попитом користуються також специфічні БДСМ-вечірки. 

У Львові цьогоріч також можна відвідати в центрі міста специфічний БДСМ заклад, незвичайне кафе, де за 100 тисяч гривен можна звільнити будь-якого працівника, а також отримати задоволення від приватного танцю в тематичному барі. Так майже в центрі Львова потрапити в один з специфічних барів можна за 450 грн. Особливою популярністю користується послуга, під час якої дівчина виконує приватний танок для клієнта, а потім знімає з себе та дарує клієнту свої трусики. Вартує це «лише» 6900 грн. Тобто, зі слів житомирян, які побували вже влітку цього року в згаданому закладі, «дівчина одними труселями відбиває місячну зарплату житомирянина». Це дорожче, ніж скористатися просто інтимними послугами навіть в Польщі. На кордоні Польщі та України вартість «інтиму» коштує «всього лиш» 100 евро. Можна розрахуватися в злотих, але це небажано.

Щодо того, як можна харчуватися під час подорожі, то в тому ж Львові цього року відкрилася ресторація «all inclusive» - «все включено». Тобто, заплатив при вході 350 грн, можна наїстися та поласувати будь-якою кількістю страв. Які, до речі, дуже смачні. Харчуватися в кафе по дорозі буде значно дорожче. Як зазначили більшість подорожуючих – «ціни навіть на прості страви дуже високі». Звичайний обід може коштувати від 500 грн. 

Відвідування туристичних об’єктів також складає «кругленьку суму». Так в середньому один квіток до музею коштує від 100 гривень. Відвідування термальних джерел – від 240 грн за 2 години. Але зручності при цьому залишаються під питанням.   

Відпочинок в Житомирі, яким вимушені скористуватися переважна більшість містян – той ще квест. Так якщо вода в кар’єрах хоч і вважається небезпечною, вона все ж прозора. У той же час, за повідомленням з офіційних джерел, на початку липня в воді на «дорослому» пляжі в Гідропарку індекс ЛКП (кишкової палички) сягнув 240 000 на літр, тоді як норма – не більше 5000. Тобто фактично купаючись у Гідропарку, ми купаємося в каналізації. Незважаючи на це, в червні-липні було проведено кілька змагань на відкритої воді в Гідропарку. Про кількість захворювань після цього розсудливо не повідомляється. 

Руслан Мороз

Коментарі (6)
  • Марія Небесна

    Вдома на городі займаємся фітнесом або в парку на лавочці.
  • Анатолий Рудюк

    А де ви так втомились, що дуже вілпочивати треба. ?Ваші діди і прадіди коли воювали з Гітлєром навіть і подумати про таке не могли. А похуїстам, приколістам і любителям поржать кров з носа потрібен відпочинок.
  • Валентина Іванівна

    Беріть відпустки і йдіть сітки плести для військових.Після Перемоги на курорти.
  • Yuri Vashchuk

    з 2016 всі відпочивають в європійському парку від від міського голови https://www.zhitomir.info/news_155656.html?fbclid=IwAR2knhZ3zbEdjl0LTPJ7iAcyKsMyfXEz2Y5JFdI9kak4n0AzMTsn_nQgkYQ

keyboard_arrow_up