Святкова столиця Молдови зустріла кореспондента "20 хвилин"

Святкова столиця Молдови зустріла кореспондента "20 хвилин"

Наш власкор Андрій Козаченко цими вихідними відвідав Республіку Молдова, де познайомився з культурою, традиціями, сучасним життям сусідньої країни. 

 До вашої уваги спеціальний матеріал для нашого видання. 

 

Молдова зустріла нас давньою архітектурою, надзвичайно красивими краєвидами та привітними людьми. Жителі цієї країни - це щирі, добрі люди, які люблять свій край і прагнуть допомогти ближнім. Вони з радістю розповідають про свою країну, допомагають знайти готель, магазин, туристичний об'єкт, який буде ідеальним поєднанням ціни та якості. 

Відео дня

93,3% жителів Молдови є православними. Як і в Україні, тут біля доріг є велика кількість поклонних хрестів, а також - розп'яття Господа нашого Ісуса Христа - як дерев'яні, так і з каменю. Також розміщені скульптури Богородиці. 

Захоплює велика кількість криниць біля доріг. Їдеш чи центральною чи якоюсь польовою доріжкою і раптом - колодязь. Під дахом, із відром, закритий кришкою, із чистою водою, прикрашений. І поруч хрест.

Нашою головною ціллю був Кишинів -  напрочуд зелене місто, яке, як і Рим, розміщене на семи пагорбах - вздовж притоки Дністра, річки Бик, серед парків та озер. Місто було засноване близько 1436 р., і з того часу його історія була насичена різними подіями. Свідченнями давно минулих часів є насипи 13 сторожових сигнальних постів, колись споруджених на семи міських пагорбах, а також виявлені подекуди руїни старовинних фортець.

Незважаючи на те, що Кишинів є великим транспортним центром, він зберігає в собі затишок стародавнього міста. Під час Другої світової війни було зруйновано майже дві третини старих будівель міста. Попри це, в ньому все ж таки збереглося чимало багатих і величних старовинних будівель і соборів. І це справжнє диво! На пагорбах "старого Кишинева" збереглися Мазаракіївська, Ришканівська (ХVIII ст.) і Благовіщенська (поч. ХІХ ст.) церкви. 

У місті велика кількість мальовничих парків та скверів, кожен з яких спланований та побудований майстерно та любов'ю. В самому центрі знаходиться сквер Кафедрального собору. Парк закладено у 1836 році. У тому ж році завершилося будівництво церковного комплексу кафедрального собору Різдва Христового. Поряд розміщена Арка Перемоги – тріумфальна арка, споруджена у 1846 році для розміщення дзвона вагою 6,4 т, відлитого з трофейних турецьких гармат. Арка була зведена на честь перемоги у Російсько-турецькій війні (1828-1829). 

У ці святкові передноворічні та передріздвяні дні в центрі міста традиційно розміщено яскраву ялинку з фігурами оленів поряд. Навколо встановлено штучні ялинки меншого формату. Дороги в центрі на проводах також прикрашені святковими вогнями, частина гірлянд представлена фігурами янголів. Масштабні фотозони влаштовані також у торгівельно-розважальних центрах. 

Про Пушкіна, який тут проводив роки заслання, нагадує пам’ятник поету, який є найстарішим у місті. Кишинів став другим після Москви містом, де поставили пам'ятник великому поетові на зібрані містянами кошти. «А це наш головний пам’ятник», - розповідає таксист, вказуючи на скульптуру господареві (правителю) країни та національному герою Стефану Великому, який привів свій народ до процвітання та популярності в період короткої незалежності у 1457-1504 рр. 

Молдова – ідеальна країна і для поціновувачів гастротуризму. Знамениті молдавські вина можна спробувати в справжньому підземному місті - знаменитих підвалах міста Криково, що простягнулися на багато кілометрів. Там зберігаються понад 100 колекцій вин із найкращих сортів винограду. Не менш знамениту мамалигу (страву з кукурудзяного борошна) з бринзою можна скуштувати в затишних ресторанах, оформлених в національному стилі. Тут вам також запропонують молдавський десерт з чорносливу, оригінальні супи, смачний ягідний компот та ще безліч смачного і корисного під акомпанемент життєрадісних пісень. 

Однозначно, Молдову можна назвати країною радості й добра, і вона гостинно запрошує відчути цю неймовірну атмосферу.

 Андрій Козаченко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up