Спадщина ЮНЕСКО поповнилася українськими об'єктами

Спадщина ЮНЕСКО поповнилася українськими об'єктами
Під час 37-ї щорічної сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО, яка проходила в кінці червня у столиці Камбоджі – Пномпені, перелік об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО поповнився загалом 19 позиціями.

Катар і Фіджі вперше потрапили до списку із, відповідно, приморським містом-фортецею Аль-Зубара в Перській затоці та історичним портовим містом Левука.

Фортеця Аль-Зубара у Катарі

Відео дня
>

Містечко Левука на Фіджі

Також новиною сесії у Пномпені стало включення до переліку об’єктів Світової спадщини такої всесвітньо відомої пам’ятки, як священна гора Фудзіяма в Японії, котра, виявляється, досі до цього списку не входила.

Гора Фудзі

Відзначив Комітет і ще один відомий вулкан – Етну на острові Сицилія в Італії. Етна – найвищий і найактивніший діючий вулкан у Європі (3380 м).

Етна під час виверження

Список об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО вважається переліком архітектурних пам’яток, місцевостей та природних багатств, що мають “визначну цінність у світовому масштабі”.

Таджицький національний парк

Загалом нинішня сесія Комітету розглянула на предмет внесення до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО понад 30 пропозицій від різних країн. Від України до списку цими днями включено дерев’яні церкви Карпатського регіону (спільна пропозиція з Польщею) та Херсонес Таврійський. Тепер до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО входить загалом сім українських позицій.

Також одразу по дві позиції внесено від Італії та Китаю. Ці країни лідирують за кількістю об’єктів Світової спадщини, причому після 37-ї сесії Комітету ЮНЕСКО Китай обійшов Іспанію, яка досі посідала друге місце. Іспанських об’єктів у списку так і залишилося 44, тоді як у Китаї об’єктів Світової спадщини тепер налічується 45, а в Італії – 47.

Рисові тераси Хунхе-Хані в Китаї

Перелік об’єктів, що отримали статус Світової спадщини під час 37-ї сесії Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО у Пномпені, 17-27 червня:

1. Гори Тянь-Шаню в Синьцзян-Уйгурському регіоні (Китай)

2. Вулкан Етна (Італія)

3. Біосферний заповідник Ель-Піканате і Гран Десьєрто де Алтар (Мексика)

4. Пустеля Наміб (Намібія)

5. Таджицький національний парк (Таджикистан)

6. Баскська китобійна станція Ред Бей (Канада)

7. Культурний ландшафт “Рисові тераси Хунхе-Хані” (Китай)

8. Історичні пам’ятки і об’єкти Кесона (КНДР)

9. Історичне портове місто Левука (Фіджі)

10. Бергпарк Вільгельмсхьое в Касселі (Німеччина)

11. Фортеці Раджастану (Індія)

12. Палац Голестан (Іран)

13. Вілли й сади Медічі в Тоскані (Італія)

14. Фуджісан, священне місце і джерело мистецького натхнення (Японія)

15. Історичний центр міста Агадес (Нігер)

16. Дерев’яні церкви Карпатського регіону України та Польщі

17. Коїмбрський університет Альта і Софія (Португалія)

18. Археологічна пам’ятка Аль-Зубара (Катар)

19. Античне місто-держава Херсонес Таврійський та його хора (Україна)

Історичні пам’ятки північнокорейського міста Кесон

Станом на кінець червня 2013 року перелік об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКОналічує 981 об’єкт зі 160 країн, з них 759 – культурні пам’ятки, 193 – природні та 29 – змішані.

За матеріалами autotravel.ua

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області 11:00 Житомирський музично-драматичний театр тимчасово йде у відпустку через брак фінансування 10:40 У Малині на пожежі загинула людина 10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up