Де відпочити в Україні влітку не гірше, ніж за кордоном

Де відпочити в Україні влітку не гірше, ніж за кордоном

Літо в самому розпалі, житомиряни починають планувати відпустки, якщо й вже не встигли там побувати.

Туреччина та Єгипет – це, звичайно ж, хороший відпочинок, а от потрапити на європейський курорт трохи складніше, хоча й кордони для українців помалу відкриваються.

Давайте не забувати, що й в Україні є чудові альтернативи для відпочинку: бюджетно й нічим не гірше.

Кінбурнська коса

Відео дня

Це місце ще називають українськими Мальдівами. Коса розташована в Очаківському районі Миколайовської області. Тут вас чекатимуть пляжі з білим піском, аромати хвойного ліса та степів. До того ж на косі є поклади цілющих грязей. Це місце більше підходить для людей, які хочуть тихого та спокійного релаксу, – практично відсутня інфраструктура, пляжні продавці, чути лише звук морських хвиль.

Можна сходити до Національного природного парку «Білобережжя Святослава». Це чудове місце для фотополювання на пелікана, рожевого фламінго, білу чаплю. В районі Очакова (с. Парутіно) також є «Ольвія» – Національний історико-археологічний заповідник, тут можна побачити руїни оборонних споруд, міських кварталів і храми грецької колонії 7 століття.

Озеро Синевир

Спокійний відпочинок у Карпатах – це  погуляти по барвистих пагорбах, погостювати у привітних жителів Закарпаття та відвідати озеро Синевір, що розташоване у первозданних лісах. Озеро глибоке й чисте, з крутими схилами берегів, порослих ялівцем та буком.

Озеро Синевір вже давно є своєрідною візитівкою України. Воно заховалось серед пишних лісів Закарпаття, на вершині гори Озірна. Тут можна стати табором із своїм наметом або оселитися у кемпінгу.

Кароліно-Бугаз

Невелике селище, яке розташоване на піщаній косі у 40 хвилинах від Одеси. Вздовж всієї коси – морські пляжі з ідеально чистим піском. Відпочинок в Кароліно-Бугазі традиційно вважається елітним: сприятливе географічне положення і повна відсутність промислових підприємств дозволили цьому шматочку суші стати одним із найбільш екологічно чистих місць на Чорноморському узбережжі.

Прилегла до пляжу земля на косі майже повністю зайнята новим житлом. Дешеві кімнати і будиночки ховаються на другій-третій лініях у 10-15 хвилинах ходьби від моря.

Тут майже немає атракціонів для дітей, тому якщо ви полюбляєте спокійно полежати у шезлонгу, попиваючи домашнє вино, – вам сюди.

На що подивитися? По-перше, варто витратити день і поїхати до Одеси. По-друге – відвідати містечко Білгород-Дністровський (давня назва Аккерман), де є відома Аккерманська фортеця, що несе в собі історію 12-15 століть.

Лемурійське озеро

Лемурійське озеро у селі Григорівка Чаплинського району на Херсонщині в одній із бухт затоки Сиваш – напевно, найфотогенічніше в Україні. Завдяки мікроводоростям воно має характерний рожевий колір, який стає насиченішим, коли на вулиці стає більш спекотно.

Вода Лемурійського озера дуже збагачена різноманітними мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію. Саме ця рожева вода, взаємодіючи із грязями Сиваша, значно посилює їхні якості.

Концентрація солі у Лемурійському озері сягає 35%, а вода має лікувальні властивості. Так само – й грязі з озера, які використовують з косметологічною метою.

Асканія-Нова

«Асканія-Нова» – унікальний біосферний заповідник у Херсонській області, в селищі з однойменною назвою. Це єдина у всій Європі територія, яку не зачепила людська діяльність.

«Асканія-Нова» – це геніальний шедевр садово-паркового мистецтва. Тут гармонійно поєднується місцева флора та фауна із завезеними екзотичними, деякими рідкісними видами рослин та тварин. Тут можна побачити верблюдів, страусів ему, нанду, дроф, фазанів, павлінів, папуг. У штучно створеному дендрологічному парку є кілька мальовничих водойм, посаджено багато унікальної рослинності. 

На території заповідника у природних умовах мешкають дикі тварини: бізони, буйволи, лані, сайгаки, коні Пржевальського, а влітку в Чапельському поді можна побачити зебр, антилоп та інших тварин, що утримуються у спеціальних вольєрах.

Дендропарк «Софіївка»

Дендрологічний парк – один із найбільших в Україні (майже 180 гектарів). Створений у 1796 році польським меценатом Станіславом Потоцьким для його третьої дружини – Софії. «Софіївка» – видатний зразок пейзажного паркового мистецтва, що складається із композиції води, землі, каменів, рослин, архітектурних споруд і скульптур.

Головна композиція парку проходить по річищу Кам’янки, де споруджено низку штучних ставів, басейнів, водоспадів, шлюзів, каскадів та підземних каналів.

«Софіївку» також прикрашають штучні скелі, гроти, павільйони, альтанки, скульптури.

Природно-архітектурний ансамбль завдяки компонуванню різних порід дерев, їхньому поєднанню з водоймами, водоспадами, фонтанами, скелями й архітектурними спорудами має безліч красивих краєвидів і перспектив різних планів. Окрім того, «Софіївка» ділиться на окремі своєрідні тематичні зони – Головна алея, Англійський парк, Єлисейські поля та інші. У парку є дуб, якому близько 400 років.

Окрім екскурсій парком та музеєм, можна покататися на човні підземною річкою або на катамарані, проїхатися верхи або у кареті.

Нещодавно відкрили «Сучасну Софіївку», оформлену в стилі фентезі. Цей парк розташований навпроти центрального входу в дендропарк «Софіївка».

Тут відвідувачам пропонують побачити світломузичну арт-інсталяцію з портретом Софії Потоцької (для якої і була побудована понад два століття тому «Софіївка»), оглядовий майданчик, водоспад «Дракони» та інші розваги.

Олешківські піски

Найбільша у Європі піщана арена діаметром 15 кілометрів. Місячні ландшафти, нескінченні бархани, які можуть сягати 20 метрів, круті підйоми і карколомні спуски поряд із тінистими зеленими оазами стали принадою для мандрівників і любителів покататися на квадроциклах по пересічній місцевості.

За температурним режимом та кількістю опадів Олешківські піски можна віднести до напівпустель. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів Цельсія, і гарячі висхідні потоки повітря від пісків розганяють дощові хмари. Отже, опадів тут менше, аніж по іншу сторону Дніпра. Вночі у пустелі може бути на 40 градусів холодніше, ніж вдень. Трапляються тут і піщані бурі.

Особливістю ландшафтів Олешківські піски завдячують своєму походженню. Вони у нинішньому своєму вигляді з’явилися порівняно недавно: через випасання величезних отар овець у 19-му столітті, які знищили траву, звільнили піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися.

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Коментарі

keyboard_arrow_up