Звіт Сухомлина за 2017 рік: для людей чи "для галочки"?

Звіт Сухомлина за 2017 рік: для людей чи "для галочки"?

Щорічний звіт, якого чекали чимало житомирян від мера Сергія Сухомлина ще із грудня 2017-го року, відбувся наприкінці лютого 2018-го.

Не секрет, що діяльність влади і особисто мера Житомира ледь не щодня стає важливим, часто обов’язковим атрибутом суто побутових розмов. Однак далеко не кожен житомирянин знає, що міський голова зобов’язаний щорічно звітуватись про роботу міської влади, яку він очолює і за діяльність якої він несе найбільшу відповідальність. Звіт за 2017-й рік мав стати другим у кар’єрі Сергія Сухомлина. До слова, перший такий звіт на посаді мера Житомира він зробив ще у грудні 2016-го року. Перша спроба вийшла не зовсім вдалою, оскільки назвати зустріч із журналістами місцевих ЗМІ у готелі «Гайки» повноцінним звітом перед громадою міста аж ніяк не можна. За це Сергія Сухомлина неодноразово критикували і вимагали  прозвітуватися у передбачений законом спосіб. Зовні здавалося, що мер Житомира особливої уваги на критику багатьох громадських активістів не зважав, однак житомиряни (особливо ті, які активно цікавляться і переймаються проблемами міського розвитку) із нетерпінням чекали, що звіт Житомирського міського голови за 2017-й рік (або другий рік своєї каденції) відбудеться за всіма правилами та мірками такої відповідальної події.

І цього разу – «знову трохи не розрахували..»

Однак і цього разу – не вийшло. Замість того, щоб прозвітуватися перед громадою у цивілізований спосіб, розмістивши попередні оголошення про день, час та місце проведення «звітної» зустрічі, Сергій Сухомлин знову вдався до хитрощів. Про те, що звіт міського голови призначений на четвер, 22 лютого 2018-го року, у Житомирі мало хто знав, оскільки ні в газетах, ні на телебаченні чи на радіо відповідної інформації не було. Єдиним місцем, звідкіля можна було дізнатися про очікуваний звіт мера Житомира, став рядок на сайті Житомирської міської ради, який для оголошень та анонсів використовується зрідка. Тим паче, що й на інтернет-сайт міської ради житомиряни заглядають точно не щодня. Але схоже на те, що мінімум попередньої інформації про звіт міського голови – це не просто недоречність, а цілком продуманий хід. Мабуть, саме тому і місце для звіту перед громадою мер обрав відповідне – невеличкий зал у Будинку української культури. Житомиряни, які свого часу зверталися до Житомирського рагсу, наприклад, для укладання шлюбу, чудово пам’ятають зал для урочистостей, який заледве вміщував 20 чи 30 осіб. Сьогодні цей зал часто використовують для зустрічей із митцями, творчих вечорів та інших подій культурного спрямування. Якраз у такому, дуже знаковому для городян, приміщенні мер Житомира і вирішив прозвітуватися про свою роботу. Щоправда, вже на початку заходу Сергій Сухомлин, побачивши переповнену (здебільшого своїми ж підлеглими та журналістами) залу, швидко зорієнтувався і сказав, що «трохи не розрахували із приміщенням». Але вже за кілька хвилин  за допомогою слайдів на екрані для проектора мер Житомира розпочав свій звіт.

Здобутків не так, щоб і багато, але планів – повно!

Звісно ж, про усі цифри, відсотки та показники, які озвучив мер Житомира у ході своєї розповіді, що тривала майже годину, ми розказувати не будемо. Тим паче, що про реальні і вже завершені справи у Житомирі міський голова говорив дуже мало. Якщо точно, то лише про збудовану чи то відновлену ГЕС на Тетереві у районі вулиці Жуйка, про світодіодні вуличні світильники, за кількістю яких Житомир вже невдовзі має стати рекордсменом у Європі, лор-відділення у дитячій лікарні та два сквери – на вулиці Олега Ольжича і біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Усі інші здобутки 2017-го перебувають у стані започаткованих справ після отриманих грантів, проведених тендерів і розроблених проектів. Так, наприклад, мер Житомира розповів представникам громади міста про сонячну електростанцію, яка має принести до бюджету міста чи то 40, або й всі 50 мільйонів гривень щорічного прибутку(!). Мер не забув про котельні, які мають бути реконструйовані чи збудовані заново біля коледжу МОД, у районі колишнього міськмолокозаводу та на проспекті Миру. Очевидно, до здобутків міської влади за минулий  рік Сергій Сухомлин відносить і вже закуплені 11 кілометрів труб для заміни теплоцентралей. Із водоканалом у мера клопотів більше, бо ж відомо, як часто жителі міста опиняються у режимі обмеженого чи зниклого водопостачання. Але і тут, за словами мера Житомира, ситуація, нехай і поступово, але покращується. Так само міський голова говорить і про майбутні покращення на вулицях міста. Сьогодні Сергій Іванович відзначає прогрес у напрямку оновлення тротуарів, а вулиця Михайлівська стала привабливою для житомирян настільки, що до розташованих на ній «кафешок» вже зараз приходить на 20 відсотків більше відвідувачів, ніж було раніше. Тобто до ремонту. Щодо його завершення, то знову ж таки «це так, але не зовсім». Бо ж плитка подекуди тріснула і боларди, які мають перетинати шлях для автомобілів на підступах до «Мєхалки», ще не зовсім готові до експлуатації.

Відео дня

Те ж стосується і галузі освіти та спорту. Торік успішно продовжувалося будівництво гімназії №3, яке має завершитися у нинішньому році. Реконструкцію стадіону «Спартак» у 2017-му розпочати не вдалося, але у поточному році роботи на стадіоні вже розпочнуться і.. завершаться. Так – так, мер сказав, що саме у 2018-му році реконструкція стадіону «Спартак» має бути успішно завершена. Так само, як і  модернізація Центрального стадіону «Полісся», за яку відповідає влада Житомирської області. Тут же Сергій Сухомлин відзначив, що у минулому році Житомир зробив великий крок до відродження у місті великого футболу, для чого з міського бюджету довелося виділити кілька мільйонів бюджетних гривень.

Чим же все ж таки мер нас здивував?

По-перше, заявою про те, що у Житомирі вже проінвентаризовано землі. Причому у ході інвентаризації виявилось, що кількість власників та орендарів земельних ділянок у місті зросла від раніше зареєстрованих 15 тисяч до 33 тисяч суб’ єктів, які мають платити податки та плату за оренду землі. Щоправда, Сергій Сухомлин чомусь не сказав, наскільки більше коштів принесе у 2018-му році до міського бюджету начебто виконана у Житомирі земельна «паспортизація». Мер Житомира забув сказати про розпочате, а потім покинуте будівництво станції водних видів спорту, про започаткований і вже зареєстрований індустріальний парк на східній околиці міста. Обминув Сергій Сухомлин увагою і долю продажу земельної ділянки у районі недобудованих очисних споруд, де вже у 2018-му році мало розпочатися будівництво меблевої фабрики. Дивно, мер Житомира сказав, що наше місто стане третім у Європі, де (якраз у 2017-му році) запроваджений безготівковий розрахунок за проїзд у громадському транспорті, він розповів про те, що вже до літа 2018-го року Житомиром курсуватимуть новенькі білоруські пасажирські автобуси, а нових тролейбусів Житомирське ТТУ закупить аж на 10 мільйонів євро (це значить, на більш як 300 мільйонів гривень), але про долю житомирського трамваю у звіті не було сказано ані слова. Мер міста просто зобов’язаний був розповісти про перспективи трамваю хоча б тому, що у Житомирі вже другий місяць тривають обговорення стосовно намірів влади взагалі прибрати цей вид транспортуіз вулиць міста.

Знову ж таки, у звіті С.І.Сухомлина дуже куцою виявилася та частина, яка розповідала про культуру Житомира. Про долю колишніх кінотеатрів («Космос» і «Жовтень») мер нічого не сказав. Так само без уваги у звіті опинилися й парки та сквери міста, а про так звану архітектурно-художню концепцію видів вулиць Житомира, розроблену ще у 2016-му році, Сергій Іванович, очевидно, вже й забув. Журналісти, присутні у тісняві Будинку української культури, запитали мера Житомира про долю музичних шкіл, а також про перспективи встановлення пам’ятника на Соборному майдані. Щодо музичних шкіл, то одну із них міська влада має намір «імплементувати» у новозбудоване приміщення гімназії №3. Тобто реконструйована гімназія вже у поточному році здобуде такий собі «музичний нахил», а приміщення однієї з музичних шкіл міста виявиться вільним і придатним до приватизації.

Неодноразово у звіті мера Житомира виринала гаряча сьогодні тема про реформу із децентралізації влади в Україні. Житомира вона начебто і не торкнулася, окрім того, що правила та норми відрахувань коштів до міського бюджету змінилися на користь обласного центру. Хоча при цьому центральний бюджет одразу повісив на плечі Житомира турботу і фінансування усіх ПТУ, значну частину витрат на освітянські заклади та установи, а також перестав надсилати на адресу житомирського ТТУ щорічних двадцять з гачком мільйонів гривень субвенції за перевезення пільговиків. Нині ж перевезення пільговиків у Житомирі повністю на шиї міського бюджету, але для того, щоб встановити точну кількість пільгових категорій пасажирів, одних валідаторів недостатньо, бо до них потрібні ще й картки житомирянина. Зрозуміло, що запровадити і втілити задум щодо безготівкової оплати за проїзд у транспорті буде важко, але влада міста (і мер Житомира зокрема) не зовсім розуміє, як і коли це станеться. І хоча заступник міського голови Дмитро Ткачук раніше говорив, що картку житомирянина міська влада планує запровадити вже у березні 2018-го, проте Сергій Сухомлин у визначенні конкретних термінів запровадження транспортного ноу-хау був обережнішим, лише зауваживши, що це буде ще у цьому році.

Цікавою виявилася відповідь мера Житомира щодо того, як він оцінює команду своїх заступників та чиновників, що посідають найвідповідальніші, або ж «топові» посади. Сергій Сухомлин не був красномовним під час відповіді на таке запитання, а просто сказав, що йому ніхто не заважає. Очевидно, ці слова були щирими, хоча на питання про те, чи є у мерії люди, які допомагають меру Житомира керувати містом, відповіді також не прозвучало.

Загалом звіт мера Житомира у залі колишнього рагсу мав би стати повчальним уроком для Сергія Сухомлина. Фактично вже вдруге у своїй кар’єрі міського голови він наступає на ті ж самі граблі. Якщо конкретніше – схоже, що С.І.Сухомлин намагається втекти від спілкування із громадою міста під час звітів на потужних форумах, під час зустрічей у трудових колективах міста Житомира і т.п. Виправити подібну помилку зовсім неважко. Принаймні – куди легше, ніж закупити у Білорусі 40 автобусів чи знайти на посаду першого зама міського голови людину достатньої кваліфікації. Але для цього має бути бажання. І відсутність страху перед людьми.

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю Від читача 11:32 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up