Звільнені працівники заводу «Кромберг енд Шуберт» відстоюють свої права у суді

Звільнені працівники заводу «Кромберг енд Шуберт» відстоюють свої права у суді
На фото (зліва направо): Богдан Костюк, Денис Запетрук, Ілля Олійник

До редакції газети «20 хвилин» звернулися колишні працівники заводу «Кромберг енд Шуберт» та розповіли, що зараз судяться із заводом за визнання їхнього звільнення незаконним – одному із чоловіків це вдалось.

Ми вже раніше висвітлювали ситуацію із працівниками заводу, тоді для вирішення конфлікту між найманими працівниками та заводом були залучені треті сторони – служба посередництва та примирення, Федерація профспілок області та Житомирська обласна адміністрація. До спільної згоди сторони так і не дійшли – зараз судяться.

Богдан та Ілля програли суд першої інстанції та вирішили подати апеляцію, Денис суд виграв, оспорювати це рішення має намір «Кромберг енд Шуберт». Чоловіки вважають, що керівництво заводу умисно затягувало судові процеси неявкою представників та відкладенням слухань. Ба більше, «Кромберг» і компенсацію з чоловіків вирішив стягнути.

Богдан розповів про своє звільнення, про те, як проходили судові засідання по справі та про те, що завод запросив компенсацію 67 000 грн.

Відео дня

«Звільнили мене 3 вересня, одразу я подав до суду, і близько восьми місяців по цій справі йшли суди. Як на мене, представники "Кромбергу" суд спеціально затягували: перших три-чотири слухання то не вистачало певних документів, то у них не було фахівця в цій галузі, то адвокат не з`являвся. Коли слухання закінчились, суддя виголосив рішення: "відмовити у позовній заяві", і на цьому ми розійшлись. У приватній розмові суддя сказав, що таке рішення було прийняте, бо я не оскаржив догану, про яку я навіть не знав. 

Зі слів адвоката на суді, я ще той "льотчик-зальотчик", хоча за чотири роки роботи до мене не було жодних претензій. Мене навіть відправляли в Мексику у відрядження як одного з найкращих працівників, а звільнили як найгіршого.

Також після суду адвокат сторони «Кромберга» вніс додаткове рішення, в якому вказав, щоб з мене стягнути компенсацію 67 000 грн. Я написав зустрічне клопотання, в якому попросив зменшити суму до розумної межі, зійшлись на 6 000 грн. Тобто мене звільнили, зіпсували трудову і ще й кошти хочуть стягнути», – поділився Богдан.

Після завершення суду труднощі не закінчились, Богдан зіткнувся з проблемою працевлаштування.

«Оскільки звільнення було за статтею, у мене виникли труднощі під час пошуку нової роботи. Коли бачать мою трудову, де написано "Звільнений з роботи за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків" – мене сприймають як якогось алкоголіка. Почались проблеми з погашенням кредиту, з банком, у сім’ї проблеми, ще й ця компенсація», – говорить чоловік.

Ілля, як і Богдан, суд програв та подав апеляцію. Головним чинником у прийнятті такого рішення чоловік вважає невизнання суддями їхньої профспілкової організації «Вільні люди» законною.

«Я теж, як і Богдан, суд першої інстанції програв. По факту суддя просто скопіював рішення Богдана, вставив мої дані і ухвалив таке ж рішення. А взагалі у мене жодного засідання не було. Перші засідання були закритими, без виклику сторін, а про рішення мене навіть не повідомили.

Ключовим фактором у прийнятті рішення не в мою користь було те, що нашу профспілку не визнали законною. Незважаючи на те, що вона офіційно зареєстрована скрізь, ми й у Федерацію профспілок області входимо та у Федерацію України. Ми мали при собі всі необхідні документи, судді, напевно, крізь пальці на них дивились. І у мене в рішенні і в Богдана – профспілка не існує», – розповів Ілля.

Вимагання компенсації адвокатом «Кромберг енд Шуберт» Ілля називає «фішкою».

«З приводу компенсації, я вважаю, що це така "фішка", більше як психологічний тиск, щоб ще так на нас натиснути. З мене теж хотіли стягнути компенсацію 42 000 грн, але адвокат не встиг подати клопотання вчасно», – сказав Ілля.

Чоловіки кажуть, що судді були не зацікавлені в об’єктивному прийнятті рішення, і єдиний суддя, який поглибився у суть справи, це суддя Дениса. Чоловік виграв суд першої інстанції, за рішенням якого запис у трудовій книзі чоловіка було змінено на «звільнений за угодою сторін».

«Своє звільнення я пов’язую з участю в організації профспілки. За 1 рік і 8 місяців роботи на заводі у мене доган жодних не було. Звільняли мене в один день з хлопцями, ситуація така ж сама: догани мені вручили в день звільнення, хоча я про них навіть не здогадувався.

Після звільнення я звернувся до суду, а 7 квітня 2021 року я отримав позитивне рішення по своїй справі. Кромберг подав апеляцію. Що саме вони хочуть апелювати, я не знаю, там було декілька позовних вимог: про поновлення, про компенсацію середнього заробітку, про моральну шкоду і судові витрати.

Адвокат з боку "Кромберга" заявив клопотання про компенсацію витрат 97 000 грн. В разі мого програшу він вимагав би стягнути з мене ці кошти», – говорить Денис.

Рішення у справі Дениса Запетрука

 

 

 

 

Зараз чоловіки готуються до апеляції, не мають наміру відступати та готові доводити свою правоту до останнього.

У трудовій Дениса Запетрука "Кромберг" зробив виправлення після рішення суду

Журналісти «20 хвилин» зв’язались з представниками ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна ЖУ», але, на жаль, керівництво заводу відмовилось коментувати ситуацію, що склалась.

Анна Сергієнко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Miroslava Svitselskaya

    Они уже людей скоро возить туда будут с Копенгагена или с Гондураса
  • Васелиса Никитина

    Добре, що я не пішла туди працювати

    Наталія Вербовська reply Васелиса Никитина

    Вячеслав Свирчевский То, мабуть, всіх протягом всвх звідти видуває

    Вячеслав Свирчевский reply Васелиса Никитина

    Васелиса Никитина ще можете передумати...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up