Зростає число об’єднаних громад, які очікують призначення перших місцевих виборів, - Мінрегіон

Зростає число об’єднаних громад, які очікують призначення перших місцевих виборів, - Мінрегіон

В Україні зростає кількість новостворених об’єднаних територіальних громад. Про це свідчать дані Мінрегіону, підготовлені на основі інформації обласних державних адміністрацій.

Так, станом на 12 березня, 20 об’єднаних територіальних громад очікують рішення Центральної виборчої комісії щодо проведення перших місцевих виборів. 48 громад – на різних стадіях завершення юридичних процедур об’єднання. А місцевих рад прийняли рішення про приєднання до вже діючих об’єднаних громад.

У Мінрегіоні нагадали, що завершальним кроком формування об’єднаної громади є проведення перших місцевих виборів, рішення про що приймає Центральна виборча комісія. Також у відомстві висловили стурбованість тим, що ЦВК такі вибори призначає лише двічі на рік – у квітні та жовтні. В міністерстві переконані, що такий підхід гальмує процес створення та подальшого становлення об’єднаних громад.

- Зрозуміло, що чим швидше громада проведе перші місцеві вибори на своїй території, тим більше часу вона матиме, щоб якісно підготуватися до переходу на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. А це великий обсяг роботи, який до цього часу багатьом громадам доводиться виконувати у поспіху. Згадаймо, що 24 грудня минулого року перші місцеві вибори проходили в 51 об’єднаній громаді. А вже до 1 січня вони мали бути готові до роботи у новому форматі. ЦВК може і має змінити таку практику - прокоментував перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Відео дня

Перший заступник Міністра назвав ще одну причину, яка в багатьох випадках гальмує процес добровільного об’єднання громад. За даними Мінрегіону, деякі громади місяцями, а то й роками, чекають висновку від обласних державних адміністрацій про відповідність їх рішень про об’єднання законодавству України. А мали б отримати такий висновок через 10 днів з дня направлення необхідного пакету документів до ОДА.

Наприклад, Нижньоселищенська об’єднана територіальна громада, що на Закарпатті, очікує висновку від Закарпатської ОДА з 2016 року. У такій же ситуації Куровицька ОТГ, що наЛьвівщині. 10 лютого 2018 року виповнився рік, як Холмківська громада (Закарпатська область) звернулася до облдержадміністрації за відповідним висновком. Ще дві громади Закарпатської області – Залужанська та Горондівська очікують висновку від ОДА з осені 2017 року.

Не краща ситуація у Київській області, де Шкарівська, Ташанська та Кагарлицька громади очікують висновку від Київської облдержадміністрації з осені 2017 року.

Не поспішає з висновком для Озерянської об’єднаної громади і Чернігівська обласна державна адміністрація. Громада очікує на документ уже більше двох місяців, замість 10 днів, як це передбачено законом.

А от Циблівська і Богуславська об’єднані громади, що на Київщині, ніяк не дочекаються, щоб обласна державна адміністрація направила звернення до Центральної виборчої комісії про призначення на їх території перших місцевих виборів. Цю роботу Київська ОДА мала провести ще в жовтні минулого року. Схожа ситуація у Лопатинській об’єднані громаді, що наЛьвівщині. Там від січня чекають, щоб облдержадміністрація направила документи до ЦВК.

В’ячеслав Негода звернув увагу, що в Україні в 152 районах досі не створено жодної об’єднаної територіальної громади. За словами першого заступника Міністра, завданням обласних та районних державних адміністрацій є активізація на рівні районів роз'яснювальної роботи щодо переваг об’єднання територіальних громад.

- Коли люди розуміють переваги, коли вони бачать на прикладі інших об’єднаних громад, що реформа дійсно змінює якість життя в громадах у кращий бік, тоді вони самі стають прихильниками цих змін і культивують їх на своїй території. Тому важливо дійти до кожного району, кожного села, відповідально підійти до роз’яснювальної роботи, - зазначив В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, до 1 квітня облдержадміністрації повинні забезпечити розробку, супроводження, погодження та внесення для затвердження Урядом перспективних планів формування спроможних територіальних громад в межах 100% території відповідного регіону.

Прес-центр урядової ініціативи 
«Децентралізація
»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up