Зміни липня: медреформа, монетизація, заокруглення в чеках

Зміни липня: медреформа, монетизація, заокруглення в чеках

Підвищення пенсій та прожиткового мінімуму, а також старт другого етапу медичної реформи – журалісти «20 хвилин» дізнавалися про головні зміни, які чекають на українців з 1 липня.

Пенсія

Згідно із Законом «Про донорство крові та її компонентів» підвищать пенсії для осіб зі статусом почесного донора України, вони мають право на надбавку в 10% від прожиткового мінімуму. У Пенсійному фонді розповіли, що для них надбавку збільшать з 170 до 177,7 гривні.

1 липня також перерахують пенсії для осіб, які втратили працездатність; її максимальний розмір становить 10 прожиткових мінімумів. У той же час особи, що мають надбавки за особливі заслуги перед Вітчизною, будуть отримувати 14350 гривень замість 13730 грн.

Збільшать виплати і людям, які вийшли на пенсію за віком і не мають стажу для отримання мінімальної пенсії, у зв’язку з чим отримують соціальну пенсію на рівні прожиткового мінімуму.

Відео дня

У Пенсійному фонді пояснили, що з 1 липня для осіб, які не мають страхового стажу (для чоловіків – 35 років, для жінок – 30 років; для тих, хто вийшов на пенсію до 1 жовтня 2011 року – 25 і 20 років відповідно), розмір соціальної пенсії збільшується з 1373 грн до 1435 грн.

Комуналка

В Україні монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги планують почати з 1 липня 2018 року.

28 грудня 2017 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв у 2018 році запровадити монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги.

«Плануємо монетизувати пільги на житлово-комунальні послуги з 1 липня й подивитися, як люди будуть платити. Якщо нормально, це буде аргументом швидше запровадити монетизацію субсидій. Якщо не дай Бог там будуть проблеми, то ми утримаємося й будемо просити депутатів перенести термін», – сказав Андрій Рева.

Крім того, він зазначив, що щодо монетизації пільг у транспорті зараз готується постанова і її потрібно узгодити з органами місцевого самоврядування, оскільки відшкодування пільг, згідно з нормами Бюджетного кодексу України, – це обов'язок органів місцевого самоврядування.

Медреформа

З 1 липня повноцінно стартує другий етап медичної реформи в Україні. Фахівці почнуть отримувати гроші за надані послуги. Також з 1 липня набуде чинності новий перелік послуг первинної медичної допомоги та список безкоштовних аналізів, серед яких аналіз на загальний холестерин, глюкозу крові, загальний аналіз сечі, тести на ВІЛ, вірусні гепатити та вагітність. Крім того, з 1 липня на нові принципи фінансування перейдуть приблизно 15-20% медустанов первинної допомоги.

Заокруглення у чеках

З 1 липня 2018 року підприємства торгівлі та сфери послуг у випадку відсутності монет дрібних номіналів будуть проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги).

Про це повідомив директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко: «Національний банк України упевнений, що правила заокруглення застосовуватимуться справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків. Застосування правил заокруглення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян та дасть можливість скоротити витрати держави на карбування і забезпечення грошового обігу на понад 90 млн грн на рік».

Такий ефект вдасться досягти завдяки припиненню з 1 липня 2018 року карбування та випуску у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок і продовження карбування та випуску лише монет номіналами 10 і 50 копійок.

Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, уведені в обіг раніше, і надалі використовуватимуться як засіб платежу (грошова одиниця України – гривня і надалі дорівнюватиме 100 копійкам). Національний банк спеціально не вилучатиме з обігу ці монети, і вони перебуватимуть в обігу необмежений період часу до окремого рішення Правління Національного банку.

Заокруглення буде застосовуватися лише у випадку відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою.

«У разі наявності в покупця монет дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами. Лише у разі відсутності монет зазначених номіналів і у покупця, і у продавця застосовуватиметься правило заокруглення загальної суми покупки в чеку», – додав Віктор Зайвенко.

Цигарки

Кабінет Міністрів України затвердив введення з 1 липня 2018 року нових зразків акцизних марок для тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва (крім сигарет з фільтром і без фільтра, цигарок). Згідно з постановою, Державній фіскальної службі доручено до 25 червня забезпечити виготовлення марок акцизного податку нового зразка, а також їх продаж у встановленому порядку. Постановою також вносяться деякі зміни до положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів від 27 грудня 2010 року. Марка для алкогольних напоїв, крім виноробної продукції (лікеро-горілчана продукція), вітчизняного виробництва випускається в зеленій кольоровій гамі; алкогольних напоїв, які є виноробною продукцією вітчизняного виробництва, – червоною; напоїв, крім виноробної продукції (лікеро-горілчана продукція), імпортного виробництва – фіолетовий; напоїв, які є виноробною продукцією імпортного виробництва, – помаранчевою. Також наголошується, що марка для тютюнових виробів вітчизняного виробництва з фільтром і без фільтра (цигарки) випускається в зеленій колірній гамі, для інших тютюнових виробів вітчизняного виробництва – помаранчевій, для тютюнових виробів імпортного виробництва з фільтром і без фільтра (цигарки) – у синій, для інших тютюнових виробів імпортного виробництва – бордовій колірній гамі.

Телекомунікації

Вже 1 липня три українські мобільні оператори lifecell, Vodafone та «Київстар» розширили зону покриття мобільного інтернету за технологією 4G в Україні в діапазоні 1800 МГц в Україні.

Національний банк України видав ПАТ «Укрпошта» ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, а також зареєстрував договори про участь оператора у міжнародних платіжних системах VISA та MasterCard.

Клієнти «Укрпошти» давно чекали на можливість сплатити за товари і послуги платіжними картками – завдяки рішенню Нацбанку така опція стане доступною вже з 1 липня. Розрахуватись у відділеннях можна буде через платіжні термінали «Укрпошти» або ж на інтернет-сайті чи в нашому мобільному застосунку, а також в «Укрпошті» тепер можливо отримувати готівку з платіжних карт.

Авіаперевезення

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) з 1 липня 2018 року скасовує можливість перевезення наднормативного багажу для учасників програми лояльності Panorama Club рівня Classic. Як повідомляється на сайті авіакомпанії, зокрема, з 1 липня 2018 року скасовується можливість перевезення по 2 кг понад норму на кожне місце зареєстрованого багажу, а також можливість наднормативного перевезення ручної поклажі – одне місце до 12 кг.

Алла Герман

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину 10:20 17-річний парубок ошукав пенсіонерку з Коростеня на 900 доларів та 13 тисяч гривень, налякавши звісткою про ДТП з її дочкою 10:00 Понад 1,6 млрд грн виділила держава на фінансування партій за останні два роки 09:41 920 окупантів ліквідовані протягом доби 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 16 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 16 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up