Злочин проти природи: у Житомирі водоканал знову злив неочищені каналізаційні стоки у Тетерів

Злочин проти природи: у Житомирі водоканал знову злив неочищені каналізаційні стоки у Тетерів

Протягом 17-18 вересня 2021 року відбувся черговий, офіційно – третій, аварійний скид каналізаційних стоків у річку Тетерів. 

Вже нікого не дивує факт, що каналізаційні стоки Житомира постійно отруюють річки не тільки Житомирщини, а й всієї України, спричиняючи глобальну екологічну катастрофу.

Державна екологічна інспекція Поліського округу на власній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» 18 вересня 2021 року повідомила:

«КП "Житомирводоканал" продовжує здійснювати злочин проти природи. Сьогодні о 6-й ранку на телефон гарячої лінії інспекції повідомили, що знову на ГКНС КП "Житомирводоканал" сталась аварійна ситуація, і як вже стало для цього підприємства нормою – розпочато скид неочищених стічних вод у річку Тетерів. 

Відео дня

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу перебувають на місці події з метою фіксації скиду та відбору проб води для визначення в ній вмісту забруднюючих речовин та вжиття в межах повноважень відповідних заходів. Будемо тримати ситуацію на контролі та інформувати про подальші дії».

Днем раніше у соціальних мережах комунальне підприємство «Житомирводоканал» теж розмістило повідомлення про чергову «раптову» аварію:

«До уваги жителів Житомира! Під час запуску обладнання у водопровідній камері, що розташована в районі Кам'яного узвозу, виникла аварійна ситуація. Нині працівники підрядної організації «КСМ-ГРУП» працюють над ліквідацією наслідків аварійної ситуації. Під час проведення робіт може спостерігатись значне зниження тиску подачі води по всьому місту».

У цей час спостерігалося або повне припинення водопостачання, або його суттєве погіршення у багатьох районах міста. Вода мала не зовсім природний колір, її важко було віднести навіть до категорії «технічна вода».

Зранку суботи, 18 вересня 2021 року, комунальне підприємство «Житомирводоканал» знову повідомило про аварійну ситуацію:

«Сьогодні на головній каналізаційній насосній станції міста вийшло з ладу обладнання, яке забезпечувало перекачування стоків зі станції на очисні споруди каналізації: о 3:00 було вимкнено головний насос унаслідок його некоректної роботи і запущено резервний, о 6:00 – з ладу вийшов і резервний. Нині працівники водоканалу власними силами намагаються відновити роботу електродвигунів».

До середини дня вже повідомлялося про ліквідацію аварії:

«На головній каналізаційній насосній станції відновлено роботу насосного обладнання – станція продовжує працювати у звичайному режимі. 7 годин знадобилося нашим працівникам, щоб відновити роботу першого насосного агрегату, який вийшов з ладу на ГКНС, і налагодити процес транспортування стоків на очисні споруди каналізації. Через 12 годин безперервної роботи було запущено другий насос. Спасибі, хлопці, за оперативну роботу!». 

Але замість спасибі в коментарях у соціальних мережах з’явилися інші дописи: «Працівникам респект величезний! А керівництву по морді!». На це також було резонно відмічено, що керівництво не може дати саме собі по морді.

Державна екологічна інспекція Поліського округу в день аварії повідомила по те, що зразки з річки відібрані для дослідження.

Це як мінімум третя аварія на КНС за останні два місяці. Екологи б'ють на сполох, адже неочищені каналізаційні стоки нищать рибу і все живе в річці.

Варто зазначити, що у 2018-2020 роках за кошти Світового банку у Житомирі розпочалася реконструкція очисних споруд – вартість робіт на початковому етапі склала майже 12 мільйонів євро. Виникає цілком резонне питання: на якому етапі перебуває реконструкція, і які насоси – нові чи старі – постійно ламаються? Сподіваємося, керівництво водоканалу найближчим часом прояснить ситуацію. Хоча директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін вже неодноразово надавав коментарі стосовно цього питання і щоразу запевняв, що це була остання аварія і більше Житомир відключати від водопостачання не будуть. Але правда виявилася трохи іншою.

Передісторія

Перша масштабна аварія на КНС у Житомирі сталася ввечері 6 серпня 2021 року: через сильні дощі було затоплено машинний зал, потужностей насосного обладнання не вистачило для перекачування всіх стоків на очисні споруди, і вони почали потрапляти в річку. В результаті понад 7 тисяч кубометрів неочищених стоків були злиті у Тетерів, що стало причиною масової загибелі риби та інших річкових жителів.

Тільки 13 серпня вдалося запустити насоси і нормалізувати ситуацію, припинивши скидання каналізаційних стоків у річку Тетерів. Протягом всього зазначеного часу каналізаційні стоки без очищення потрапляли до річки Тетерів, а далі в екосистему України.

Працювала офіційна робоча група Житомирської міської ради, яка де-факто не змогла надати жодних адекватних висновків. Висновок комісії викликаі сумний сміх у містян. До того ж неофіційно з’ясувалося, що насправді аварію викликала недбалість працівників, які нібито, за чутками, після ремонту забули закрити засувку, через яку під час зливи й було затоплено насосну станцію. Але офіційні висновки не мають посилання на цей факт.

31 серпня 2021 року співробітники державної екологічної інспекції знову зафіксували черговий масштабний скид неочищених стічних вод у річку Тетерів.

Під тиском громадськості, яка наполягала на звільненні директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна, міській голова Сергій Сухомлин обмежився тільки доганою. І ось до чого це призвело.

Скільки ще очікувано аварійних ситуацій попереду, житомиряни можуть тільки гадати… А про поновлення екосистеми річок навколо Житомира взагалі доведеться забути років на 10-15 мінімум.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Натали Зубрицкая-Ермак

    А їм знову по барабану.  З них як з гуся вода.  А ми просто звикаємо до цього і користуємось не водою, а своїми ж нечистотами.
  • Ludmila Andrianova

    Обладнання дореволюційні, а кредит по карманах.А нам за технічну воду з болота захмарні платіжки.Їжте,пицте не обляпайтеся.З крану тече жовта вода
  • Ярослав Сычов

    Той хто це зробив, купив будинок десь в Іспанії. Йому не важливо що буде 10-15 років в цій країні. А взагалі так всі роблять, в кого є можливість.
  • Андрей Царёв

    Ну и ? Дальше будем платить и скулить

keyboard_arrow_up