Зі зменшенням кількості пожеж та очікуванням повної цифровізації Служби – рятувальники Житомирщини оцінюють минулий рік

Зі зменшенням кількості пожеж та очікуванням повної цифровізації Служби – рятувальники Житомирщини оцінюють минулий рік

Рятувальники Житомирщини пережили ще один рік в умовах адаптивного карантину. Вже пішов третій рік вирування пандемії на теренах країни, однак Служба порятунку не припиняє свою роботу ні на хвилину, а її співробітники готові прийти на допомогу в будь-якому куточку області. 

Загалом упродовж 2021 року вогнеборці ліквідували 2744 пожежі на території області. Це на 34 % менше ніж за попередній 2020 рік, в якому ліквідовано 4117 пожеж. Таке зменшення пов’язано зі стабілізацією пожежної обстановки в екосистемах Житомирщини, адже у 2020 році навесні навпаки чи не щодня реєструвалося близько 100 пожеж. Внаслідок минулорічних загорянь 75 осіб загинуло, але життя 24 людям вдалося врятувати. У 2021 році зареєстровано 4 надзвичайні ситуації, що на 1 менше у порівнянні з 2020 роком.

Бойові дії, які проходили на території Житомирської області упродовж минулих війн, досі відголошуються для населення у вигляді різноманітних вибухонебезпечних предметів. Група піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС у Житомирській області знищила протягом року 778 боєприпасів часів Другої світової війни. Варто зазначити, що з кожним роком цей показник стабільно зростав, однак вперше за багато років – за 2021-ий подібних знахідок знищено менше. Це тому, що і дзвінків надходило дещо менше ніж за попередні роки, і боєприпасів за місцем прибуття виявлялося менше. Не припиняються роботи піротехніків по очищенню Ігнатпільського військового полігону площею 40 га. Минулоріч  там виявлено та знищено 559 вибухонебезпечних предметів. До речі, нещодавно в ДСНС визначили рейтинг найкращих груп піротехнічних робіт, у якому піротехніки Житомирщини посіли 7 сходинку серед інших колег України.

Специфічну роботу для убезпечення населення від дії токсичних речовин рятувальники виконували на півночі області. Бійцями ДСНС спільно з іншими спеціалізованими організаціями восени 2021 року зібрано та перезатарено близько 135 т пестицидів з двох територіальних громад.   

Відео дня

Після однорічної перерви, спричиненою важкою епідеміологічною ситуацією в країні, влітку все ж поновився Чемпіонат Житомирської області з пожежно-прикладного спорту пам’яті Володимира Герговського, а місяцем пізніше відновилися й змагання серед бійців ДСНС регіону – «Найсильніший пожежний-рятувальник» за форматом міжнародних змагань «Firefighter Combat Challenge». Свято спорту та дружби зібрало сотні рятувальників зі всієї області для можливості позмагатися між собою на спритність та витривалість з новими силами і новим бажанням.

Окремо варто згадати минулорічний робочий візит рятувальників Житомирщини до Польщі. Під час поїздки наші фахівці ДСНС обмінялися досвідом з європейськими колегами у напрямку створення добровільних пожежних підрозділів. Наразі в Україні поступово створюють добровільні пожежні команди. Романівська та Стриївська громади області (Житомирського та Новоград-Волинського районів відповідно) увійшли в 20-ку переможців у міжнародному проєкті «Вогнеборці. Вдосконалення цивільного захисту в Україні на місцевому рівні». Зазначений проєкт започаткований Фондом міжнародної солідарності у рамках Програми «U-LEAD з Європою» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та розрахований на три роки. Вже з травня 2022 року в обох вищевказаних громадах запрацюють по одній добровільній пожежній команді.

Закінчуючи тему міжнародного співробітництва, згадаймо й те, що  автопарк рятувальників Житомирщини поповнився чотирма пожежними автомобілями від європейських партнерів. Передані іномарки стали до бойового розрахунку Коростенського, Бердичівського та Житомирського районів області. 

Наприкінці року, як подарунки під ялинку, від ДСНС України надійшло ще два абсолютно нові та модернізовані пожежні автомобілі, які вже виїжджають на ліквідацію пожеж в м. Житомир.     

 Одна із стратегічних цілей ДСНС – цифровізація. Зокрема, вже запрацювали реконструйовані та автоматизовані Центри управління в декількох областях України. Нові алгоритми роботи, оновлена апаратна складова та програмне забезпечення дозволять суттєво удосконалити та пришвидшити роботу рятувальних підрозділів при реагуванні на надзвичайні події. Завдяки сучасним нововведенням суттєво підвищуються оперативні можливості рятувальників та поліпшується процес управління силами й засобами цивільного захисту.  

Окрім цього, в рамках програми заплановано обладнати пожежно-рятувальну техніку GPS-трекерами та планшетами, що будуть під’єднані до системи Центрів управління.  

Рятувальники через планшети зможуть користуватись загальною базою даних. Зокрема, прокладати найкоротші маршрути до місць надзвичайних подій, користуватися картками та планами пожежогасіння, схемами вододжерел, також мати останню інформацію щодо протипожежного стану об’єктів. У той же час, диспетчери Центрів управління зможуть відслідковувати всю рятувальну техніку, що слідує або працює на місцях надзвичайних подій та координувати дії оперативно-рятувальних підрозділів за допомогою нового програмного забезпечення. Загалом програма створення системи управління силами та засобами цивільного захисту в територіальних органах ДСНС розрахована до 2024 року. 

До цього часу, поетапно,  мають завершити усі роботи щодо створення центрів обробки даних, розширити функціональні можливості та ввести систему в промислову експлуатацію в усіх регіонах країни.

З новими поглядами та новими сподіваннями Служба порятунку «101» в очікуванні нових викликів. Тисячі рятувальників продовжують гідно нести свою службу на теренах України. Осучаснення служби лише надихає на нові звершення та повсякденну працю.  

ГУ ДСНС України у Житомирській області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up