Життя об’єднаних територіальних громад Житомирщини під час війни: плани, завдання та виклики

Життя об’єднаних територіальних громад Житомирщини під час війни: плани, завдання та виклики

Днями у Брусилівській громаді відбувся форум голів громад нашої області «Функціонування місцевого самоврядування в період воєнного стану та післявоєнного відновлення». 

Брусилівську громаду обрали невипадково: саме тут народився Іван Огієнко, 140-річчя якого відзначили у січні, та минулого року 2022-й рік оголосили роком Івана Огієнка. Війна внесла корективи у відзначення цієї дати, але попри все ми пам’ятаємо та шануємо нашого земляка.

 В обговореннях взяли участь народні депутати, голова Житомирської військової адміністрації Віталій Бунечко, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Естонія Кафмо Кууск, голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз, заступниця міністра інфраструктури України Олександра Азархіна.

Взяли участь у форумі і голови Чуднівської міської громади Віталій Войтко, Миропільської селищної громади Світлана Власюк, а також секретар Романівської селищної ради Юрій Чумаченко. 

Відео дня

На зустрічі обговорили важливі для життя громад питання. Під час війни, звичайно, найважливіше – це безпека у громаді, області та державі. У нинішніх умовах наші громади показали неймовірні результати злагодженої співпраці влади та населення. У багатьох громадах, зокрема і у Романівській, завдяки місцевому меценату відкрили гуманітарний штаб, який активно діє і досі. Цим самим підтримали місцеве населення, внутрішньо переміщених осіб та військових. Наші громади гостинно приймають переселенців та допомагають їм у скрутну хвилину. Близько 80 тисяч переселенців зараз проживають на Житомирщині. 

Згадали і про майбутній навчальний рік та опалювальний сезон, до яких громади активно готуються, аби люди були в безпеці та теплі, очільники ТГ усіма силами намагаються організувати цей процес. 

«Дуже важливою є співпраця жителів громади з владою. Війна об’єднала українців, це наше спільне горе, ми пливемо в одному човні до перемоги. І саме зараз, як ніколи, треба бути терплячими, виваженими, мудрими, спокійними та сильними. Я впевнена, що разом ми переможемо. Переможемо страх, біль, відчай та ворога. Я вдячна жителям своєї рідної, Миропільської, громади за людяність, допомогу та підтримку. Давайте і надалі примножувати добро та наближати переможний мир!» – зазначила Світлана Власюк, Миропільський селищний голова. 

Надважливим є питання бюджету. Наша область зазнала втрат, особливо постраждали громади на півночі регіону. Зараз ми активно відбудовуємо розруху, допомагає дружня Республіка Естонія.

В інших громадах надійним плечем стали місцеві підприємства. Бізнес, який не зупинив свою роботу під час війни та завдяки сплаченим податкам активно поповнює місцеві бюджети, забезпечує людей постійною роботою, залучає до праці переселенців. Такою підтримкою і опорою для Романівської громади є підприємство «Вівад 09».

«Зараз в компанії працює 753 робітники, є внутрішньо переміщені особи – 28 людей. 43 працівники поповнили лави Збройних сил України і обороняють країну, їм нараховується заробітна плата, і в місяць ця сума сягає 460 тис. грн, відрахування до єдиного соцвнеску – орієнтовно 100 тис грн. «Вівад 09» є основним бюджетоутворювальним підприємством у громаді – 70% усіх сплачених податків до бюджету належить саме нашій компанії. Сума сплачених податків за 2021 рік сягає 23,37 млн грн. Близько двох мільйонів гривень направили на підтримку військових. На сьогодні, без перебільшення, «Вівад» є надійним партнером наших захисників у цій війні. Підприємство забезпечує технічні потреби певних військових підрозділів, намагаємось допомагати усіма можливими способами. Підрозділи територіальної оборони Романівської та сусідніх громад також отримують необхідне укомплектування, придбане завдяки підприємству. Так, нам є чим пишатись. Саме це і вселяє віру у перемогу, ця щоденна праця», – розповів Юрій Чумаченко, секретар Романівської селищної ради.

Після важливих, серйозних, змістовних дискусій учасники форуму започаткували парк захисників і захисниць України, висадивши гортензії в пам'ять про наших воїнів. У планах добудувати та освятити у новоствореному парку каплицю. 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up