Житомиряни скаржаться на відсутність виписаних препаратів в аптеках за програмою «Доступні ліки»

Житомиряни скаржаться на відсутність виписаних препаратів в аптеках за програмою «Доступні ліки»

В Уряді запевняють, що в аптеках країни можна безкоштовно придбати медикаменти за програмою «Доступні ліки». Журналісти «20 хвилин» вирішили переконатися, чи справді ці ліки наявні у аптеках.

Майже кожного дня містом ходять чутки, що люди хворі на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання і т. п. не можуть за рецептами придбати медикаменти за урядовою програмою «Доступні ліки». В аптеках їм кажуть, що препаратів, зазначених в рецепті, просто немає в наявності. Ми вирішили на практиці перевірити цю інформацію, і одразу вирушили до найближчої місцевої аптеки. Заходимо і одразу бачимо дві жінки літнього віку, які стоячи в черзі, бідкаються она одній на відсутність препаратів, які їм виписав лікар. Підходимо, заводимо розмову з жінками, як виявляєть обом їм потрібно придбати ліки від тиску. Однак нещасні розповідають, що вже оббігали усе місто, і результату ніякого.

«Я була на Богунії в аптеці, вони сказали, що не обслуговують за даною програмою, сказали звернутися на площу  в державну аптеку, тут також повідомили, що таких ліків немає, я не можу прочитати назву, але це – від тиску. І для того, щоб цей препарат знайти, потрібно усі аптеки міста об'їхати і може нічого й не знайду. Ось в цій аптеці сказали, що може завтра будуть, значить треба знову йти, а якщо ти з тиском, то як ходити? У мене позавчора тиск був 190, я взагалі не можу ходити, чоловік в мене теж хворий (не бачить), діти на роботі, хто буде ходити? Біда – та й усе», - розповіла у відчаї житомирянка Надія.

Телефонуємо до прес-служби управління охорони здоров'я Житомирської ОДА, запитуємо, у кого можна взяти коментар з приводу програми «Доступні ліки». Жінка на другому кінці відповідає, що нещодавно з даного питання було інтерв'ю, зайдіть на наш сайт і почитайте, що вам будуть одне і те знову розповідати.

Відео дня

На офіційному сайті управління охорони здоров'я Житомирської ОДА знаходимо статтю «В області триває реалізація урядової програми «Доступні ліки», про хід реалізації в області урядової програми «Доступні ліки» розповідає начальник відділу медицини катастроф та організації медичної допомоги населенню управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олексій Андрушко.

«Область отримала субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань на 2018 рік на суму 31 млн. 967,5 тис. грн. 17 січня 2018 року кошти скеровано в міста, райони, ОТГ учасникам урядової програми «Доступні ліки». Заклади охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу населенню, завершують підписання договорів з аптечними закладами про співпрацю по виконанню урядової програми «Доступні ліки», лікарі розпочали виписку рецептів за зверненням пацієнтів», - йдеться у повідомленні.

Поки матеріал готувався до виходу, на сайті МОЗу з'являється стаття на тему: «Доступні ліки» у січні реалізували на 10 %. МОЗ закликає місцеву владу своєчасно використовувати виділені кошти».

«З усієї України Урядову гарячу лінію та МОЗУ продовжують надходити повідомлення, що рецепти за програмою «Доступні ліки» відмовляються відшкодовувати в аптеках, мотивуючи це тим, що фінансування програми призупинено. Натомість уряд виконав усе вчасно. Ще 7 грудня був затверджений бюджет з окремим рядком в 1 мільярд гривень на “Доступні ліки”, а 4 січня – Казначейська служба перерахувала в кожну область заплановану на перший місяць року суму (83,3 млн грн). Проблемна ситуація виникла через те, що у багатьох регіонах країни не встигли зробити усі необхідні управлінські дії: не направили вчасно кошти у райони, не відкрили нові казначейські рахунки, не підписали договори з аптеками», - йдеться в матеріалі МОЗу.

6 лютого Державна казначейська служба України опублікувала звіт за січень місяць, з якого можна зробити висновки, як регіони змогли скористатися субвенцією. Так, було використано менше 10% від загальної запланованої суми, найвідповідальніші області скористались програмою на 23-37%. Це поки дуже невтішна статистика.

«МОЗ України разом з Урядом вживає усіх можливих заходів для виправлення цієї ситуації. Закликаємо місцеву владу своєчасно використовувати виділені кошти, щоб люди могли безперебійно отримувати життєвонеобхідні ліки», - пишуть на сайті.

Тому як висновок, не дивно чому в аптеках люди не можуть придбати препарати за програмою «Доступні ліки». І поки урядовці нарікають на погану роботу влади на місцях, а останні кажуть, що працюють, не покладаючи рук, то страждаюь в даному випадку, як завжди прості громадяни. Наразі лишається тільки чекати та сподіватися на краще.

Нагадаємо, у понеділок, 5 лютого, Міністерство затвердило новий перелік препаратів програми. Асортимент ліків було розширено на 41 препарат, безоплатних ліків також стало більше - нині вже 47 торгових назв відшкодовуватиметься на 100% за державний кошт. Це означає, що понад 10,5 мільйонів упаковок лише безоплатних ліків будуть доступними для громадян, але за умови, що всі працюватимуть - Міністерство та Уряд, аптеки, лікарі, фармвиробники і, найголовніше, місцева й регіональна влада.

Алла Гетьман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину 09:39 Ще 950 окупантів ліквідовані за добу Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up