Житомиряни намагалися через суд зробити День міста безалкогольним

Житомиряни намагалися через суд зробити День міста безалкогольним

Чи дозволити продаж слабоалкогольних напоїв на День міста? З приводу цього питання в житомирському міськвиконкомі за місяць до свята розгорілася гучна дискусія. І попри те, що хоча й з другого разу, але все ж дозвіл надали – деякі житомиряни виявилися категорично проти цього задуму.

 

У Корольовському районному суді Житомира 1 вересня відбулося слухання позову депутата Богунської районної ради Миколи Чередніка проти Житомирського міськвиконкому. Посадовця обурило не так саме рішення, як те, що воно було прийняте з порушенням регламенту і всупереч чинному законодавству.

Скандальне засідання відбулося 4 серпня, на порядок денний було винесено одне питання, а питання щодо дозволу на продаж «слабоалкоголки» в рамках святкування Фестивалю вуличної їжі «Гастробренд міста Житомира» внесли з голосу.

«Багато підприємців відмовляються брати участь у Фестивалі вуличної їжі “Гастробренд міста Житомира“, якщо вони не отримають можливість реалізовувати слабоалкогольні напої. Також варто зазначити, що ці підприємці є спонсорами деяких заходів, зокрема фестивалю “ДжазоМир”. Слабоалкогольні напої – це нормальна європейська практика, бо ціна на локаціях значно вища за ринкову. Той, хто захоче випити, піде до магазину в незалежності від фестивалю», – наголосив на засіданні заступник міського голови Матвій Хренов.

Відео дня

За словами Миколи Чередніка, виконавчий комітет скликається відповідним рішенням міського голови, а у відповідь на свій запит депутат Богунської райради отримав інформацію, що подібного рішення немає.

«Проекти рішення мають оприлюднюватися за 20 робочих днів, оскільки громадяни мають право брати участь у прийнятті рішень. Також оскаржуваного рішення не було в порядку денному, його вносили з голосу. Я вважаю, що рішення, прийняте 4 серпня 2017 року, прийняте з порушенням Регламенту, Закону України  “Про доступ до публічної інформації”» – наполіг під час судового засідання позивач.

Але виконавчий комітет не погоджується з позовом у повному обсязі. Представник міськвиконкому Марія Дубчак зазначає: виконком – це колегіальний орган, тому навіть якщо хтось з членів виконкому проти, рішення все ж приймається більшістю голосів. Щодо аргументів позивача, що міська влада не вповноважена давати дозволи на продаж алкоголю, Марія Дубчак заперечує:

«Чинним законодавством передбачено право органів місцевого самоврядування забороняти або обмежувати споживання та продаж, у тому числі – алкогольних і слабоалкогольних напоїв. Дійсно, рішення надало право реалізації слабоалкогольних напоїв».

Як свідка позивач Микола Череднік запросив члена Житомирського міськвиконкому Віру Гринишину, котра під час обговорень виступала категорично проти надання дозволу на торгівлю алкоголем. До речі, саме під час судового засідання і з’ясувалося, що у протоколі засідання виконкому від 4 серпня поточного року є помилка. Оскільки згідно з ним усі посадовці підтримали дозвіл торгівлі, в той час як Віра Гринишина наполягла, що вона і ще кілька членів виконкому голосували проти надання дозволу.

У результаті суд в обличчі судді Корольовського районного суду м. Житомира Костянтина Шалоти зважив усі докази та свідчення обох сторін і постановив у задоволенні позову Миколи Чередніка відмовити повністю.

«Однозначно я буду оскаржувати це рішення, адже вважаю, що воно не є законним, виходить за повноваження виконавчого комітету і прийняте зі значними порушеннями як регламенту, так і національних законів. Цей процес затягнеться, тому на День міста у нас буде порушено закон про продаж алкоголю, і його будуть продавати в громадських місцях. Відповідальність за це лежить на міській владі», – прокоментував після засідання позивач Микола Череднік.

Анастасія Кузьмич

                    

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up