Житомиру загрожує екологічна катастрофа COVID-них відходів

Житомиру загрожує екологічна катастрофа COVID-них відходів

За виробниками масок та аптечними мережами, які на фоні шаленого попиту знову накручують ціни, є ще одна категорія, яка цинічно заробляє на епідемії.

Йдеться про спеціалізовані фірми, уповноважені утилізувати використані засоби особистого захисту. Замість спеціального обеззараження і вартісної спеціальної утилізації, зібрані відходи відвозять на сміттєзвалища або ж скидають посеред лісу…

З початком карантину набула актуальності давня, досі повноцінно не вирішена, проблема утилізації медичних відходів. У країні повністю відсутній збір від населення використаних або ж прострочених медичних препаратів і медичних засобів. Роками чиновники замовчують, як лікарні позбавляються клінічних відходів. Високотоксичні, насичені хвороботворними бактеріями та вірусами, медичні матеріали нерідко спрямовують до загального сміттєзвалища, де захоронюють разом з іншими побутовими відходами.

Це все тому, що до оголошення пандемії поводження із медичними відходами фінансувалося за залишковим принципом. Хоча медичні відходи закладів охорони здоров’я є небезпечними і мають утилізовуватися виключно ліцензованими підприємствами на сертифікованих установках для спалювання. Зі зростанням кількості інфекційних хворих і, відповідно, збільшенням медичних відходів питання належної утилізації досі не належить до першочергових пріоритетів.

Відео дня

Лише у вересні міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський озвучив намір посилити боротьбу з халатністю на підприємствах, які займаються переробкою медичних відходів. З цією метою звернутися до прем'єр-міністра і уряду, щоб вони дали доручення позапланово перевірити 60 компаній, які володіють відповідними ліцензіями. Другим важливим фактором міністр назвав суворий контроль за маршрутом проходження утилізації відходів.

У Житомирській області з початку пандемії медзаклади замовляли послуги з утилізації медичних відходів без проведення торгів. Більшість з цих угод укладені з житомирським ТОВ «Еко-Захист-Україна», яка для складування відходів використовує майданчик на окраїні міста, по вул. Слобідській, 35.

Товариство провадило діяльність зі збору та утилізації відходів ще з 2012 року. У 2018 році внаслідок позапланової перевірки Мінекології у ТОВ «Еко-Захист-Україна» анулювали ліцензію. При цьому в електронній системі публічних торгів знаходимо декілька угод з позбавленим ліцензії товариством. Так, з ПАТ «Житомиробленерго» підписано договір на загальну суму в 100 тис. грн.

- Фактично з цієї суми ми потребуємо набагато менше. Це в основному утилізація люмінесцентних ламп, – прокоментував працівник ПАТ «Житомиробленерго» Сергій Дробний.

Про анульовану в товариства ліцензію в енергокомпанії нічого не знали. У травні цього року після декількох невдалих спроб ТОВ «Еко-Захист-Україна» вдалося отримати нову ліцензію від міністерства, і після цього з ним масово почали укладати договори.

- Ми не утилізуємо медичні відходи. Їх збираємо і щотижня завозимо на переробку на спеціалізоване підприємство в Київській області, – коментує директор ТОВ «Еко-Захист-Україна» Юрій Колесник.

За його словами, в області відсутні спеціально обладнані майданчики для утилізації медичних відходів. Звідси з’являється велика кількість посередників з інших областей, які охоче готові взяти на себе роль захоронювачів небезпечних відходів. За високої конкуренції деякі фірми задля перемоги готові знижувати вартість своїх послуг в рази.

Перелік фірм, з якими підписані угоди на утилізацію відходів в області

Фактично так і відбулося на нещодавньому тендері, організованому КНП «Лікарня № 1 м. Житомира». Лікарня планувала витратити 108 тис. грн на послуги у сфері поводження з радіоактивними, токсичними, медичними та небезпечними 4500 кілограмами відходів.

У торгах, які проводилися за спрощеною процедурою, наряду із зазначеною житомирською фірмою взяли участь ще 3 учасники. В результаті перемога дісталася ТОВ «Олестас Еко» з Черкас, що знизило більш ніж вдвічі вартість своїх послуг – до 53 730 грн.

- Визначальним для нас була вартість послуг. На сьогодні у нас укладений договір з набагато нижчою ціною, ніж виставляла житомирська фірма. Де фірма утилізуватиме відходи, я не знаю. Ліцензія є – значить має право на утилізацію, – стверджує уповноважена за проведення торгів КНП «Лікарня № 1 м. Житомира».

У телефонній розмові з менеджером ТОВ «Олестас Еко» нам повідомили, що утилізацію по усіх підписаних в області угодах товариство здійснюватиме в Черкасах. Звичайно ж, виникає запитання: як зможе товариство регулярно за сотні кілометрів приїжджати до лікарні і за вдвічі нижчу за місцеве підприємство ціну збирати відходи та отримувати прибуток?! Можливо, у підприємства є спеціальна технологія, розгалужена логістика і надзвичайно ефективний менеджмент? Дуже хочеться в це вірити.

Однак з огляду на існуючу практику частіше фірми-посередники з далеких областей вдаються до зовсім інших за озвучені під час торгів процедур. До прикладу, візьмемо ТОВ «Екологічні переробні технології», яке здійснює збирання, зберігання та знешкодження небезпечних відходів, проваджуючи діяльність за адресою: м. Львів, вул. Збиральна, 14.

У документації товариство зазначає, що має інсинератор – спеціальну піч, яка знищує відходи за допомогою внутрішнього згорання і не завдає жодної шкоди довкіллю. Небезпечні відходи розкладають під дією високої температури в безкисневому середовищі. В результаті утворюється піролітична газова суміш, яка догорає в іншій камері. Піролізне спалювання відповідає міжнародним стандартам поводження з небезпечними відходами.

Начебто все технологічно вірно, в наявності ліцензія, усі необхідні документи. Але посадові особи ТОВ «Екологічні переробні технології» після збирання небезпечних відходів фактичної їх утилізації не здійснюють, а викидають небезпечні медичні відходи будь-де: на стихійних звалищах, на полігонах для захоронення твердих побутових відходів, в лісових масивах…

Про це йдеться у судовому рішенні, де зазначено, що постановою заступника прокурора міста Києва від 18 лютого 2020 р. підслідність вказаного кримінального провадження визначена за Печерським УП ГУНП у м. Києві. 

ТОВ «Екологічні переробні технології» уклало ряд договорів про надання послуг щодо збирання, перевезення та знешкодження небезпечних медичних відходів з багатьма лікарнями м. Києва та Київської області. Не оминули вони й Житомир. Товариство підписало декілька угод з КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» та КНП «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради.

Що сьогодні можна зробити, щоб врятувати наше здоров’я та не допустити додаткового забруднення довкілля через пандемію COVID-19? Необхідно інформувати жителів, чиновників та працівників закладів охорони здоров’я про безпечні способи утилізації медичних відходів та налагодження інфраструктури для централізованого збору медичних відходів від населення та від установ, що продукують медичні відходи. Також не менш важливо утилізовувати медичні відходи за наявності систем очистки викидів та всіх необхідних дозвільних документів з обов’язковим публічним контролем. Без цього ризик для здоров’я від забрудненого спалюванням медичних відходів повітря перевершить ризик від поширення COVID-19.

Тарас Боросовський

 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up