Житомирському блогеру, якого підозрюють у державній зраді, продовжили термін тримання під вартою

Житомирському блогеру, якого підозрюють у державній зраді, продовжили термін тримання під вартою

У Корольовському районному суді 2 листопада відбулось підготовче засідання у справі житомирського блогера-журналіста Василя Муравицького, якого підозрюють у державній зраді.

На підготовче засідання прийшло близько півсотні людей, серед яких прихильники та противники Муравицького.

Підозрюваний журналіст своєї вини не визнає та звинувачення у свій бік відкидає. У коментарі журналістам говорить, що обвинувальний акт зроблений із величезними помилками, як ідеологічними, так і юридичними.

Відео дня

«Вони звинувачують мене у державній зраді. Тобто має бути подія або факт злочину. Тут не вказано ні події, ні факту злочину. Формулювання обвинувального акту формується як ідеологічне переслідування. Це не я кажу, не кажуть захисники, це говорить прокурор. Мене обвинувачують не по процесуальному кодексу, не по кримінальному праву, а по стратегії національної безпеки», - сказав Василь Муравицький.

Засідання суду розпочалося з клопотань сторони захисту Муравицького. Адвокати просять пересадити свого підзахисного зі скляної камери-«акваріуму» та посадити поряд з адвокатами. Далі змінити міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. І головне клопотання — повернути обвинувальний акт прокурору на доопрацювання. Адже за нормами, передбаченими ст. 293 КПК України, саме прокурор забов’язаний під розписку надати копію обвинувального акту та реєстр матеріалів досудового розслідування підозрюваному і його захисникові.

«Однак, обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування вручався Муравицькому слідчим у приміщенні СБУ без участі прокурора. Даний факт був зафіксований у розписці Муравицьким та він може підтвердити свої показання безпосередньо на підготовчому судовому засіданні в разі його опитування. Якщо обвинувальний акт не відповідає вимогам КПК України, суд з п.3 ч.3 ст. 314 КПК України має право на підготовчому засіданні повернути такий акт прокурору. Враховуючи вищевикладене, просимо повернути прокурору обвинувальний акт. За ознаками складу злочину як такий, що не відповідає вимогам, передбачених КПК України», - озвучує текст клопотання адвокат Андрій Доманський.

Своєю чергою прокурор заявив, що під час вручення обвинувального акту ні захисниками, ні обвинуваченим не було заявлено жодних скарг, заяв, клопотань про те, що вони не згодні в отриманні обвинувального акту, що вони вимагають його вручення особисто прокурором.

«Підстав для повернення обвинувального акту немає. Вони самі розписались, що вони отримали від прокурора Левченка акт і ніяких претензій не мають», - сказав прокурор.

Щодо інших клопотань адвокатів, то прокурор Вадим Левченко категорично виступає проти, аргументуючи це тим, що у підозрюваного тісні зв'язки з громадянами Російської Федераці й існує ймовірна загроза, що він, перебуваючи під домашнім арештом, з легкістю зможе покинути територію України. Тому прокурор просить продовжити термін тримання під вартою Муравицького до 60 діб, а саме до 1 січня.

Вислухавши обидві сторони, судді вирушають до радчої кімнати для прийняття рішення.

Зрештою суд постановив: «Клопотання сторони захисту про повернення обвинувального акту прокурору залишити без задоволення, ухвала оскарженню не підлягає. Вирішуючи клопотання про зміну запобіжного заходу, суд виходить з наступного: Муравицький обвинувачується у вчиненні ряду злочинів, в тому числі особливо тяжкого, за яке передбачене покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років. Відповідно до неодноразових рішень Європейського суду з прав людини - право людини на свободу є основоположним, але не абсолютним та може бути обмежене з огляду на суспільний інтерес. Суд вважає необхідним, враховуючи кількість правопорушень, що інкримінуються Муравицькому та їх тяжкість, продовжити Муравицькому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів», - зачитала ухвалу суддя Корольовського районного суду Ніна Янчук.

Нагадаємо, з серпня Корольовський районний суд Житомира ухвалив рішення взяти під варту блогера Муравицького, якому інкримінують державну зраду. Якщо провину місцевого журналіста доведуть, то йому загрожує до 15-ти років позбавлення волі.

Алла Гетьман

 

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up