Житомирські волонтери: «Стерилізація – гуманний спосіб регулювання кількості бездомних тварин"

Житомирські волонтери: «Стерилізація – гуманний спосіб регулювання кількості бездомних тварин"

Кількість бездомних тварин – проблема, якою переймаються зоозахисники всього світу. І якщо думаєте, що вас це не стосується, ви глибоко помиляєтеся. 

Бездомні тварини не тільки можуть лякати своєю агресивною поведінкою, завдавати укусів, а й бути носіями різних небезпечних захворювань, зокрема сказу, не кажучи вже про ДТП, пов`язані з їхнім вибіганням на дорогу. 

Часи, коли бродячих тварин відловлюють, а потім вбивають, на жаль, поки що не у минулому. В Україні є ряд міст, де саме так роблять. Але у Житомирі зоозахисники пропонують більш гуманний метод – стерилізація. Про це говоримо з волонтерами Житомирської міської організації захисту тварин Тетяною Рисіч та Юлією Невмержицькою.

Як розповіла волонтерка Тетяна Рисіч, востаннє у Житомирі бездомних собак рахували у 2017 році. Тоді їх кількість сягала 2500. У серпні поточного року вуличних песиків знову перерахують, аби з`ясувати динаміку змін. До цього питання ми ще обов`язково повернемося. 

Відео дня

Зі слів волонтерки Юлії Невмержицької, першим в Україні гуманне вирішення проблеми бездомних тварин запропонував Львів. І краще за все про це свідчить статистика. Тут у 2017 році було 411 безпритульних псів, 41 % із них був стерилізований. Саме у Львові у 2017 році відкрили перший в Україні Центр адопції (всиновлення) тварин. 

Житомир теж намагається не відставати. Вже більше 5 років волонтери Житомирської міської організації захисту тварин проводять ряд заходів, аби донести до містян, що стерилізація тварин, у тому числі домашніх, – це абсолютно нормально. 

У чому ж переваги такого методу? «По-перше, стерилізація – це гуманний спосіб, який дозволяє зменшити кількість тварин у місті. Саме він використовується в європейських країнах дуже давно. Ми тільки років з 5 як почали над цим працювати і втілювати у життя», – ділиться Тетяна Рисіч. По-друге, стерилізація допоможе уникнути тварині ряду захворювань у майбутньому. Крім того, вони стають менш агресивними. 

Як розповідає волонтерка Юлія Невмержицька, такі великі українські міста, як Харків, Миколаїв, Одеса, для вирішення проблеми бездомних тварин і досі знищують їх, однак це не дає потрібного ефекту. Житомирські ж зоозахисники у своїй роботі керуються кращим досвідом як європейських країн, так і українських міст, зокрема Львова.

Так, заходи зі стерилізації звичайно зводять до такої схеми: 1) вилов, 2) стерилізація, 3) повернення в місця проживання. Як зауважила волонтерка, ідея полягає у тому, щоб не робити притулки для тварин, куди звозяться усі собаки, які є. «Це досить дороге задоволення, навіть утримання маленького притулку. Тому виникає таке завдання, як адопція, тобто прилаштування. «Коли ми простерилізували тварину і повернули її на місце, вона охороняє свою територію і не допускає на неї чужаків. Але зараз ми стикнулися з тим, що у Житомирі багато стерилізованих безпритульних собак, але чомусь з`являються цуценята. Звідки? Від домашніх. Нам з цього приводу телефонують щодня: заберіть цуценя, заберіть кошеня», – говорить Юлія Невмержицька. 

Волонтерки радять: якщо ви маєте домашнього улюбленця і не хочете переживати, що робити з його потомством – подумайте про стерилізацію. Саме таким гуманним шляхом можна досягти зменшення кількості безпритульних тварин у місті. 

Ольга Сідлецька

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up