Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Частина одинадцята

Житомирські міські легенди та перекази про містичне. Частина одинадцята

Житомир має власну антологію міфів та казок, але більшу частину цієї спадщини ми майже взагалі не знаємо. (Продовження. Початок у №32 від 25 серпня 2021 р.).

Продовжуємо розповіді про незвичайні події у Житомирі, які сталися протягом багатьох століть, але про які мало хто пам’ятає. Особливо про речі, на які мало хто звертає увагу щодня. Але коли люди закохані, то, напевно, під час нічних побачень, а в давнину побачення в більшості відбувалися вночі, адже вдень на людей чекала важка праця, вони дивилися на небо, бачили зірки, і на все життя потім залишалося відчуття поєднання зірок та кохання.

Паніка, самогубства та веселі жарти під час появи комети Галлея у 1910 році

За 40 тисяч поколінь людства було приблизно 100 тисяч появ чергової яскравої комети. Тож коли небесний порядок раптом порушувався появою комети на небі, вони думали – це до них.

Відео дня

Є теорія, що саме комети занесли на Землю першу органіку. Якщо це правда, то саме кометам людство зобов'язане своєю появою на світ.

Нині виявлено понад шість тисяч комет, але у навколишньому просторі нашої системи за поясом Койпера Хмарі Оорта їх, за приблизними підрахунками, може перебувати близько трильйона.

Час від часу з'являються комети, які незабаром раптово зникають з поля зору і які чудово підходили на роль лякала. Очікували кожного такого разу воєн, потрясінь, голоду і стихійних лих. Треба сказати, що тоді подібні події не були рідкістю і часто збігалися з приходом комет.

Що говорити про древніх і середньовічних людей! Коли у 1910 році комета Галлея наблизилася до Землі і наша планета пройшла через її хвіст, такий відомий астроном, як Каміль Фламмаріон, створив паніку. Отруйні гази, говорив він, здатні знищити все живе. Деякі комерсанти скористалися повселюдним шоком і продали багато протигазів, таблеток і навіть... парасольок! Комета повертається до Землі з періодичністю у 76 років, і ця обставина завжди була і, імовірніше, буде однією із найбільш очікуваних в астрономії. Однак 1910 року повернення комети Галлея викликало справжню паніку серед населення Землі. Справа в тому, що незадовго до цього астрономи зробили два значних відкриття: завдяки спектральному аналізу газів, що випускаються кометою, було встановлено, що до їхнього склад входять молекули ціану, чадного газу та інших отруйних для людини елементів; було з точністю встановлено, що 18 травня 1910 року комета пролетить точно між Сонцем і Землею і в цей момент наша планета зануриться в газовий кометний хвіст, завжди спрямований точно від Сонця.

І тут почався справжній психоз. Люди чекали, що Землю огорне отруйними газами від хвоста комети і станеться кінець світу. І якщо кінець світу у грудні 2012 року ми з вами сприймали несерйозно, тому що не було потенційної причини такої різкої загибелі світу, то у 1910 році така причина була, як тоді здавалося, і людям було не до жартів.

Люди обговорювали, що ж буде із Землею. Помруть всі швидко від отруєння, будуть повільно задихатися або почнуться епідемії. Небувала паніка спровокувала попит на шарлатанські «антикометні таблетки» і «антикометні парасольки». Люди наповнювали діжки водою і забиралися в них, сподіваючись таким чином врятуватися від газів і запалів земної атмосфери. Збільшилося число песимістів-самогубців, які вважали за краще померти з власної волі, а не чекати, поки їх вб'є комета. Але були й оптимісти, які знаходять привід для жартів у всьому.

Звичайно, кінця світу не сталося. Кометні гази і пил, проникаючи в земну атмосферу, застрявали у верхніх шарах. Були організовані різні геофізичні спостереження: бралися на аналіз проби повітря, визначалася його запиленість, вимірювалася інтенсивність світіння неба. Однак концентрація кометної речовини була настільки мала, що жодних ефектів, які можна було б впевнено приписати дії кометної речовини, не виявилося.

Однак було все-таки одне справджене пророкування

Знаменитий американський письменник Марк Твен в автобіографії у 1909 році написав: «Я з'явився на світ у 1835 році разом з кометою Галлея. Вона знову з'явиться у майбутньому році, і я думаю, що ми разом зникнемо. Якщо я не зникну разом із кометою Галлея, це буде найбільшим розчаруванням у моєму житті. Бог, напевно, вирішив: ось два химерних непояснених явища, вони разом виникли, нехай разом і зникнуть». Так воно і сталося: він народився 30 листопада 1835 року, через два тижні після проходження кометою перигелію, а помер 21 квітня 1910 року, наступного дня після наступного перигелію.

Комети і сучасний Житомир

У 2009 році на території Житомирщини можна було спостерігати за Лулінь – кометою з двома рогами. Вперше комету C/2007N3 (так вона позначена в каталозі небесних об'єктів) помітили у липні 2007 року астрономи тайванської обсерваторії Лулінь і, недовго думаючи, назвали її на честь місця, де вони працюють. Помилуватися цим видовищем було варто, адже Лулінь має наче два хвости – спереду і ззаду.

На знімках комети, починаючи з січня 2009 року, спостерігалися два її хвости: пиловий і іонний, причому через особливості геометричного положення комети до 26 лютого пиловий хвіст був направлений вбік Сонця. 4 лютого 2009 року було зафіксовано відділення іонного хвоста від комети. Імовірніше, це було обумовлено дією магнітних полів у сонячному вітрі.

На мінімальну відстань до Землі комета Лулінь підійшла 24 лютого 2009 року. Але нам вже відомо, що кінця світу не сталося, – Лулінь пронеслася на відстані 60 млн км від Землі.

Минулого року багато хто спостерігав за яскравою кометою Neowise. Багато хто навіть виставляв у соціальних мережах знімки комети над різними точками Землі. Так, відомий у Житомирі фотограф Ігор Щербаков 14 червня 2020 року у фейсбуку оприлюднив фото комети над Житомиром. Це було дійсно чаруюче видовище!

Корабель прибульців і комета Хейла-Боппа

Комета Хейла-Боппа (C/1995 O1) – довгоперіодична комета, що стала, можливо, однією з найяскравіших за кілька останніх десятиліть. Була видима неозброєним оком рекордний термін – 18 місяців, удвічі більше попереднього рекорду, встановленого Великою кометою 1811 року.

Відкрита 23 липня 1995 року у дуже великій відстані від Сонця (близько 7,2 астрономічної одиниці), дозволивши припустити, що вона буде досить яскравою і при підльоті до Землі. Комета виправдала і перевершила очікування астрономів, пройшовши перигелій 1 квітня 1997 року. Іноді її називають «Великою кометою 1997 року».

Поява комети Хейла-Боппа викликала сум'яття серед людей, якого не спостерігалося довгий час. Широкого розголосу набули чутки, що за кометою летить корабель прибульців.

У листопаді 1996 року астроном-любитель Чак Шрамек з Х'юстона (Техас, США) зробив цифровий фотознімок комети, на якому можна було розрізнити розпливчастий, злегка подовжений об'єкт поруч з нею. Коли комп'ютерна програма не змогла ідентифікувати таку зірку, Шрамек подзвонив на радіо Арта Белла, щоб повідомити, що він виявив сатурноподібний об'єкт, наступний за кометою. НЛО-ентузіасти, зокрема Картні Браун, незабаром зробили висновок, що за кометою летить інопланетний космічний корабель.

Кількома місяцями пізніше, у березні 1997 року, релігійний культ, який називав себе «Небесні врата», назвав появу комети сигналом для масового культового суїциду. Вони заявили, що залишають свої земні тіла, щоб здійснити подорож до корабля, який прямує за кометою. 39 адептів культу наклали на себе руки на ранчо Санта-Фе у Каліфорнії, яка межує з Сан-Дієго з півночі.

Корабель прибульців і космічні психи-джедаї по-житомирськи

Поява комети Хейла-Боппа викликала сум'яття в Америці та по всьому світові. Спостерігаючи за повідомленнями в пресі, наші співвітчизники також неабияк переймалися проблемою захоплення Землі інопланетними расами. Особливо це турбувало деяких житомирян, які сильно розумілися не тільки на астрономічних явищах, а й пам’ятали, що поряд із Житомиром було побудовано бункер Гіммлера під Гуйвою та ставку Сталіна в самому центрі Коростеня. Обидва факти свідчили про те, що відповідно до теорії змови саме Житомир буде найбезпечнішим містом у наступній війні світів. Тому, коли з’явилися перші повідомлення, що за кометою Хейла-Боппа прямує невідомий космічний корабель прибульців, прихильники існування UFO одразу розділилися на два ворожнечі табори: одні чекали корабель прибульців, щоб втекти з ними від земного жахіття, друга частина готувалася до війни з підступними космічними загарбниками.

Подібні речі викликали також занепокоєність у керівництві держави. Адже кількість ліжок у психіатричних лікарнях була обмеженою, а кількість осіб, які потребували негайного лікування, різко зростала відповідно до приближення комети до Землі.

Якщо ті, хто просто чекав прибульців, щоб разом втекти з Землі, більше викликали стурбованість у своїх рідних та психіатрів, тому що мали всі ознаки глибокої клінічної депресії, інколи навіть прояви шизофренії, і намагалися тихо вкоротити собі життя, то протилежний табір почав проводити активну військову протиприбульцеву підготовку.

Як ми вже вказували, дізнавшись з історичних джерел, що Житомир – це найбільш безпечне місце у майбутній війні світів, всі джедаї України почали проводити тут власні тренування. Дуже важко пояснити це історично, але так сталося, що біля бункеру Гіммлера під Житомиром, майже поряд, побудовано ще й психіатричну лікарню. У майбутній війні світів це зіграло свою фатальну роль. Майже щодня наряди міліції виловлювали блукаючих біля бункеру та по всьому селищу Гуйва джедаїв, у більшості яких на голові була зроблена особливим способом металева шапочка з харчової фольги для відбиття ментального нападу прибульців з метою підкорення волі землян. Їх відвозили прямо у приймальне відділення обласної психіатричної лікарні, яка фактично у ці дні перетворилася на збірний пункт міжпланетного військкомату.

Важко сказати, скільки людей у Житомирі постраждало від приближення комети Хейла-Боппа, але працівники міліції та лікарі-психіатри стверджують, тільки в суто приватних розмовах, що з приближенням комети кількість пригод у Житомирі за участю космічних воїнів різко зросла та також стрімко зникла після відльоту космічного кораблю від Землі. Маємо сподіватися, що, напевно, більшу частину джедаїв корабель прибульців все ж забрав із собою.

До Землі наближається найяскравіша комета 2021 року

Перша ж комета, яку відкрили астрономи 3 січня 2021 році на знімках, отриманих 1,5-метровим телескопом-рефлектором небесного огляду Catalina Sky Survey в штаті Арізона, США, обіцяє стати найяскравішою кометою року. У грудні вона зблизиться із Землею настільки, що, на думку вчених, її буде видно неозброєним оком. В електронному циркулярі Центру малих планет вона зареєстрована під ім'ям C/2021 A1 (Leonard).

Очікується, що 12 грудня 2021 року C/2021 A1 (Leonard) буде на відстані 0,233 а. о. від Землі і її можна буде побачити неозброєним оком. 18 грудня 2021 року комета пролетить в 0,0283 а. о. від Венери, а 3 січня 2022 року пройде точку свого перигелію на відстані 0,61 а. о. від Сонця.

C/2021 A1 примітна тим, що пройде дуже близько від Венери – всього в 4,2 мільйона кілометрів. За всю історію астрономічних спостережень тільки п'ять комет підлітали до Землі ще ближче.

Комети, космос та ми…

Багато хто дивується розмірами інших планет, і тому, що відстані в нашому космосі нескінченні, можливі й інші планети з розумним життям. Нерідко радіють, що галактика Андромеда, яка летить на зустріч з нашою галактикою, зіткнеться з нею тоді, коли вже і Землі не буде. Значить, буде щось інше і обов'язково хороше. Ми завжди віримо в краще і впевнені, що і через тисячоліття у Житомирі будуть жити астрономи і вони також пізнаватимуть чудовий і красивий космос.

Увечері, піднімаючи голову вгору, ми дивимося на зірки, і їхня краса заворожує нас. На далекій планеті теж хтось також вдивляється у зоряне небо і знаходить нашу блакитну планету. Якщо на ній розумне життя не знищить себе, то, можливо, наші далекі нащадки наступного разу епоху Великої комети 1811 року зустрінуть в обнімку з інопланетянами. А наш невідомий нащадок-житомирянин якимось фантастичним чином опише її політ для майбутніх поколінь.

ФОТО:

1. Комета 19 грудня 2021 року. Фото: Eddie Irizarry / Stellarium

2. Жартівлива листівка, що демонструє один з варіантів порятунку шляхом евакуації із Землі. Архівне фото

3. Точно не відомо, жартівлива це газетна замітка чи ні, проте у ній пропонується орендувати підводний човен на 3 дні, поки ціановий газ не розпорошиться. «А потім, якщо всі помруть, ви зможете проголосити світ вашим, а якщо не помруть, ну, напевно, посміятися».

Руслан Мороз, Ігор Гарбуза

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up