Житомир має власний геопортал: що це і як ним користуватися

Житомир має власний геопортал: що це і як ним користуватися

Уже зараз у жителів Житомира є можливість використовувати новий зручний електронний картографічний сервіс – геопортал.

Сервіс призначений як для містян, так і для працівників Житомирської міської ради.

Завдання геопорталу полягає в тому, щоб надавати повну і детальну інформацію про території. Для громади – це зручний інструмент для швидкого отримання інформації про місто через Інтернет, а органам муніципального управління геопортал дасть можливість аналізувати просторові дані та приймати оптимальні рішення щодо розвитку міста.

«У Європі вважається престижним навіть для невеликого міста мати на своєму офіційному сайті подібний електронний сервіс. Використання геопорталів нарівні з іншими інформаційними або довідковими ресурсами стало невід’ємною частиною життя. На сьогоднішній день геопортали активно запроваджуються  у містах України, тому Житомир не став виключенням», - зазначив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Відео дня

Що таке геопортал?

Геопортал – це багатофункціональний Інтернет-ресурс з повною та актуальною картографічної інформацією. По суті, геопортал – це точна і детальна карта території, на яку нанесена інформація про різні об’єкти. Ідея багато в чому схожа на електронні карти Google, але різниця в тому, що геопортал готується індивідуально під потреби міста. Зокрема, на геопорталі Житомира (gis.zt-rada.gov.ua) ви знайдете інформацію про:

  • фінансування різних комунальних проектів з міського бюджету розвитку
  • об’єкти, які пропонує місто для інвесторів
  • комунальні будівлі та приміщення
  • законні рекламні конструкції
  • тимчасові споруди
  • енергоефективність різних комунальних об’єктів

Ці всі дані можна переглянути на карті у вигляді шарів, реєстрів чи завантажити їх у зручному для обробки форматі. Та навіть переглянути аналітику щодо різних сфер життя міста.

Чому у вигляді шарів? Це рішення має ряд переваг: по-перше, щоб не перевантажувати карту. Вся інформація розміщується на різних напівпрозорих шарах, завдяки чому геопорталом зручно користуватися: обриєте тільки ті шари, які Вас цікавлять і шукаєте на них потрібний об’єкт. По-друге, на геопорталі може бути створена необмежена кількість інформаційних шарів, відповідають до потреб міста.

Безперечно, що в подібній системі важлива актуальність даних, саме тому посадові особи міської ради активно перевіряють та доповнюють дані на геопорталі.

Можна відвідати офіційний геопортал міста, який вже працює в тестовому режимі: http://gis.zt-rada.gov.ua/

Кому потрібен геопортал?

Давайте тепер докладніше розберемо, кому і чим будуть корисні шари геопорталу.

Міська рада

Для органів муніципального управління геопортал стає ефективним інструментом, що дозволяє спостерігати за розвитком міста та планувати подальшу забудову. Геопортал дає наочну інформацію про проблеми, що існують в певних районах, і допомагає приймати оптимальні містобудівні рішення.

Спостерігаючи і вивчаючи проблеми на геопорталі, органи місцевого самоврядування зможуть їх послідовно вирішувати, роблячи місто комфортнішим для життя.

Громада

Геопортал дає жителям міста точну і детальну карту із позначенням комунальних закладів, шкіл, садочків.

Бізнес

Геопортал дає можливість комерційним компаніям легко і швидко проводити геомаркетингових дослідження. Суть геомаркетингу полягає у вивченні ринку з точки зору просторових даних. Геопортал з детальним зазначенням усіх організацій, що працюють в районі, допоможе бізнесменові вибрати ідеальне місце для своєї фірми.

Наприклад, людина вирішила відкрити магазин, аптеку або квіткову намет. Вивчивши відповідний шар геопортала, він легко знайде місце, де аналогічних торгових точок немає. Жителі в цій ситуації теж виграють: адже нові магазини будуть з'являтися саме там, де їх не вистачає.

Можливості геопорталу

Перелік можливостей геопорталу залежить від кількості створених шарів. Наприклад, геопортал Житомира має шар «Історичні плани», який включає в себе кілька історичних карт, що датовані 1876, 1899, 1915, 1934, 1941, 1968, 1991 роками.

Вас цікавить, як колись називалася вулиця, на якій Ви проживаєте?

Тоді переходьте  за посиланням http://gis.zt-rada.gov.ua/  на геопортал, прокрутіть сторінку вниз та оберіть «Історичні плани».

У вікні, що відкриється, обирайте ту карту, яка Вас цікавить. Таким чином можна переглянути усі історичні карти, які є у вільному доступі.

Окрім того, існує можливість створювати спеціальні шари.

Частина шарів призначаються спеціально для комунальних служб та інших установ і будуть закриті для основної частини населення. Наприклад, карта з системою водопровідних труб і електромереж створюється виключно для відповідних експлуатуючих організацій. Звичайним жителям ці дані не потрібні, а посадовцям і комунальним службам вони допоможуть оперативно дізнаватися і аналізувати інформацію.

Довідково:

Створення геопорталу стало можливим завдяки співпраці Житомирської міської ради та Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI). Технічну реалізацію забезпечили IT-спеціалісти SoftPro.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up