Жителі Соколівської і Мартинівської ОТГ збираються перекривати дорогу, бо проти приєднання до Курнинської і Пулинської ОТГ

Жителі Соколівської і Мартинівської ОТГ збираються перекривати дорогу, бо проти приєднання до Курнинської і Пулинської ОТГ

До редакції «20 хвилин» звернулися представники Соколівської і Мартинівської ОТГ. Вони обурені тим, що їхні ОТГ, попри значні досягнення і небажання людей, збираються приєднати до Курнинської і Пулинської ОТГ.

Як розповіли представники Мартинівської сільської ради, що завітали до нашої редакції, до цього часу реформа децентралізації досить ефективно впивала на їхнє життя. На території ОТГ функціонує 2 школи, 3 дитсадки, є 2 шкільні автобуси. У закладах проведено заходи з енергоефективності та ремонтні роботи. Зі слів представників громади, з часу її створення збільшується обсяг надходжень до бюджету, немає проблем з виплатою заробітних плат. На території ОТГ створене та успішно функціонує КНП «Амбулаторія загальної практики-сімейної медицини» та збережена вся інфраструктура закладів охорони здоров`я. У громаді працюють над стратегією її розвитку. 

У Соколівській ОТГ теж результатами задоволені: працюють над покращенням якості питної води, реконструюючи водогінні мережі, а також будуючи нові, завершують будівництво амбулаторії, оновлюють техніку у школах та садочках, а також поповнюють сільський бюджет.

Відео дня

Однак 6 лютого на мешканців двох вищезазначених ОТГ чекала шокуюча новина – їх планують приєднати до інших громад, утворивши таким чином на території району лише 2 одиниці – Пулинську і Курнинську ОТГ. Зі слів активу громад, вони дізналися про це лише після пресбрифінгу голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка. Ніякі громадські слухання щодо цього питання не проводилися. 

У зв`язку з цим представники Соколівської ОТГ написали звернення до голови Житомирської ОДА, а Мартинівської – до Президента України, Прем`єр-міністра, Голови ВР, міністра розвитку громад та територій України, голів Житомирської ОДА і Житомирської облради, у яких розповідають про свої здобутки і досягнення за час існування, просять залишити їх окремими територіальними одиницями та не приєднувати до інших об`єднаних територіальних громад. Зокрема у зверненні Мартинівської громади зазначається: «Незрозумілою є ініціатива визначення громади за кількістю населення у 5 тисяч чоловік. Жодна методологія в такому важливому питанні, як формування громад не може грунтуватися на одному показникові, який не має логічного пояснення. Ми пропонуємо в такому чутливому питанні відмовитись від командно-адміністративного методу ліквідації громад , що були утворенні за власної ініціативи. Для визначення дієздатності об`єднаних територіальних громад пропонуємо на законодавчому рівні зафіксувати функції, які покладаються на громади, та єдиний принцип їхнього фінансування. І тільки за результатами моніторингу виконання покладених на ОТГ функцій за конкретний проміжок часу (скажімо 5-7 років) розглядати їх життєздатність». 

Як зауважили люди, під час засідання робочої групи у грудні 2019 року їм обіцяли, що громади, які об`єдналися раніше, не будуть приєднуватися до інших громад. 

Журналісти «20 хвилин», аби прояснити ситуацію, звернулися до начальника управління з питань адміністративно-територіального устрою та організаційної роботи апарату облдержадміністрації Олександра Бабича. Ось що він розповів нам у коментарі: «Управлінням терустрою обласної державної адміністрації з початку реформи децентралізації розглядалося багато варіантів перспективних планів. Їх дуже багато було. Зараз згадати всі, їх формат і конфігурацію – це складно. Я зупинюся на 3-х основних. Перший – це коли обласна державна адміністрація ще у листопаді-грудні запропонувала варіант 71-ї територіальної громади. Знову ж таки за результатами громадських обговорень на рівні обласної державної адміністрації за пропозиціями громадськості, народних депутатів, експертів різних рівнів, керівників ОТГ і населення цих громад був запропонований варіант 71. Мінрегіон цей варіант, на жаль, не погодив. Тоді був запропонований варіант на 66 територіальних громад. Це фактично збереження всіх існуючих і окремі громади навіть нові. І цей варіант не був погоджений. Тоді був запропонований варіант на 62 за рекомендацією знову ж таки Мінрегіону». 

Цікавимося, чи буде легше жити мешканцям Мартинівської і Соколівської ОТГ після приєднання, чи стануть кращими послуги. 

«Про надання послуг краще запитати у керівників ОТГ, які господарюють на своїх територіях. Маємо сподівання, що не погіршиться. Що стосується шкіл, садочків і інших закладів, це також питання до керівництва майбутніх територіальних громад. Якщо, скажімо, ми беремо Мартинівську, то питання до Пулинської території, тому що Мартинівка у нас приєднується саме до Пулин. І в залежності від того, яке буде фінансування територій, будуть проводити оптимізацію. ОДА до питань господарювання на місцевому рівні відношення не має. І може надати рекомендації відповідно до методичних матеріалів, які на сьогодні розроблені Кабінетом Міністрів України, не більше», – роз`яснює посадовець. 

На запитання нашого журналіста, чому не були проведені громадські слухання, як стверджують представники Мартинівської і Соколівської ОТГ, начальник управління з питань адміністративно-територіального устрою та організаційної роботи апарату облдержадміністрації відповів, що громадські слухання з приводу об`єднання проводяться постійно. 

«В обласній державній адміністрації не раз було засідання робочої групи. Таке засідання було і в Міністерстві розвитку громад та територій. Тобто такі питання у нас на часі фактично постійно. Люди приїжджають до ОДА і тут також їм надаються кваліфіковані відповіді на всі їхні запитання», – розповідає Олександр Бабич

Також чиновник заперечив інформацію, що жителів вищезазначених ОТГ не повідомляли про приєднання. 

«Повідомили про результати. Проведено пресбрифінг голови обласної державної адміністрації. До пресбрифінгу управління з питань адмінтерустрою займалося якраз коректуванням відповідних матеріалів, в тому числі картографічних, по яких були зауваження Мінрегіону», – коментує начальник управління з питань адміністративно-територіального устрою та організаційної роботи апарату облдержадміністрації. Як зауважив посадовець, усі необхідні матеріали, в тому числі і карта, є у вільному доступі на сайті. 

7 лютого представники Соколівської і Мартинівської громад були на прийомі у голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка щодо їхнього приєднання. Однак жителі громад візитом залишилися невдоволені. Вони пропонували залишити все, як є, тобто, щоб функціонувало 4 ОТГ – Мартинівська, Соколівська, Пулинська, Курнинська, а не, як пропонує Мінрегіон, 2 громади.

Чому це наразі неможливо, на прикладі Мартинівки нам пояснює начальник управління з питань адміністративно-територіального устрою та організаційної роботи апарату облдержадміністрації.

«Мартинівка має на сьогодні низький рівень спроможності як громада, яка станом на сьогодні функціонує. Знову ж таки рівень спроможності визначається методикою формування спроможності територіальної громади, яка затверджена на початку січня цього року Кабінетом міністрів України. І тому саме по Мартинівці рівень спроможності складається з декількох показників: чисельність населення, дітей, площа територій, індекс податкоспроможності і частка податків і зборів. Все якщо складається, є відповідна формула обрахунку. 2,1 – це низький рівень. У Мартинівки такий рівень і є. Тому Мінрегіон запропонував Мартинівкою підсилити більш успіші території, як наприклад, Пулини. У них – високий рівень – 4,2», – коментує Олександр Бабич

Цікавимося у нього, чому ж люди противляться приєднанню.

 «Є багато підводних каменів, які на широкий загал ніхто не хоче виносити. Такі питання культивуються десь на місцевому рівні і зазвичай там не стільки стоїть питання про успішність території. Воно стоїть набагато глибше і по-іншому», – зауважив чиновник. 

Як нам стало відомо, представники Мартинівської і Соколівської ОТГ налаштовані радикально у разі невирішення їхнього питання. У їхніх планах – перекриття дороги, а депутати селищних рад взагалі збираються скласти свої повноваження. «Тільки жить почали. Нікуди не хочемо!» – говорять представники громад. 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Tatiana Trofimova

    В Соколівській ОТГ все так наразі добре, що в Улашанівці в центрі кафе закопали вже більше 100 фур сміття зі Львова, фактично влаштовано екоцид села, а ніде практично жодної інформації про ці події немає на рівні посадовців. Сліпі і німі. Лиш жителі за допомогою ТВ журналістів намагаються відстоювати своє право на чисту воду, повітря, землю...
  • Tatiana Trofimova

    Село Курне, ОТГ, відповідно, Курненська...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up