Земля для обраних: оборудки в Станишівській ОТГ

Земля для обраних: оборудки в Станишівській ОТГ

Мати в своїй власності земельну ділянку прагне багато житомирян. Оскільки самої землі мало, отримати її можуть лише «обрані».

Зазвичай земельні ділянки передаються за «сірими» схемами. Інформація про людей, які отримали таким чином земельні ділянки, прихована. Всі ці оборудки роками покриваються правоохоронцями та судами, які нерідко самі є безпосередніми учасниками дерибану землі.

Свіже повітря, річка, ліс, тиша – ідеальне місце для розташування житлових будинків. Під ці критерії найкраще підходять впритул наближені до Житомира землі новоствореної Станишівської громади. За вигідне розташування, що дозволяє менш ніж за 10 хвилин доїхати до міста, можливість розбудовувати будинки місце облюбували заможні бізнесмени і впливові високопосадовці.

Особливо популярним стало село Зарічани, що з недавнього часу увійшло у склад громади. Саме тут мешкає майже вся еліта: депутати, прокурори, судді, працівники міськради та облради. Для житомирян Зарічани, як для киян Конча-Заспа – лише мрія. Адже простому народові тут місця немає.

Відео дня

У Зарічанах будинком в 195,8 кв. м володіє секретар Житомирської міськради Наталія Чиж. Депутату міськради Олександру Рибаку в «царському селі» належить котедж в 184 кв. метри. У чоловіка депутатки міськради Любові Цимбалюк в Зарічанах збудований ресторан з готелем. Дачний будинок на 170 кв. м будується дружиною начальника управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА. Навіть заступник начальника відділу Секретаріату Кабінету Міністрів України Тетяни Шепель має житловий будинок у Зарічанах на 101,30 кв. м.

Одна з найбільших поціновувачів земель Зарічан – родина Харченків. У декларації за 2018 рік державного реєстратора Житомирської міськради Аліни Харченко вказаний в селі цілий список об’єктів нерухомості. У 2014 році родина Харченків стала власником двох житлових будинків площею 46,7 кв. м і 238,7 кв. м та двох земельних ділянок на 7810 кв. м та 15110 кв. м.

Безкоштовно з державної власності приватизувати землю поряд з Житомиром вдалося й родині секретаря обласної парторганізації «Блок Петра Порошенка». У 2016 році, коли учасників АТО запевняли, що для них не можуть знайти 10 соток землі, Олексій Крайник отримує разом земельну ділянку в 3 гектари. Прокоментувати рецепт успішного отримання землі і надати пораду людям, які отримали відмову, Олексій Миколайович відмовився.

  • У вас такі питання дивні… Будь-який громадянин може звернутися і отримати землю. Це є конституційне право, – переконував у телефонній розмові Олексій Крайник.

Земля обітована для суддів

Не встигнеш придивитися до земельної ділянки в Зарічанах, як вона вже у чиїсь власності. Декому вдалося накопичити землю гектарами. На чоловіка судді в Господарському суді Житомирської області Владислава Солов’я оформлені три земельні ділянки площею 4,5 га. Ще дві земельні ділянки площею 3,1 га Владислава Солов’я оформлені на ТОВ «Інвестбуд-2000», співвласником якого є за сумісництвом пан Владислав і керівник цієї фірми. ТОВ «Інвестбуд-2000» спеціалізується на будівництві житлових та нежитлових приміщень. Тож не дивно, що на цих придбаних Владиславом Соловйом земельних ділянках незабаром з’являться нові будинки.

Загалом можна стверджувати, що значна частина суддів мешкає саме в Зарічанах. Суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Тетяна Котік та її чоловік, голова Апеляційного суду Житомирського області, у своїй власності в Зарічанах мають земельну ділянку на 1008 кв. м, житловий будинок площею 122,9 кв. м, а також недобудоване господарське приміщення.

У 2013 році власницею житлового будинку в Зарічанах стала і суддя Господарського суду Житомирської області Вельмакіна Таїсія Миколаївна. У тому ж році пані Таїсія тут же придбала земельну ділянку на 100 кв. м.

Навіть помічниця судді районного суду Олена Васинчук має у своїй власності 1,8 га землі та квартиру в Зарічанах.

А от провідний спеціаліст відділу з питань управління об’єктами державного майна Територіального управління Державної судової адміністрації України в Житомирській області Ганна Драган у 2008 році разом з іншими членами сім’ї придбала квартиру в Зарічанах та наразі добудовує житловий будинок на 140,2 кв. м. У її власності наявна і земельна ділянка площею 1000 кв. м.

«Контроль» прокурорів, працівників СБУ та ДФС над землею

Прокурори не менше суддів люблять купувати землю саме в Зарічанах. Так прокурор Житомирської місцевої прокуратури Олексій Лугинець в 2014 році придбав земельну ділянку площею 984 кв. м. Щасливим власником земельної ділянки на 1000 кв. м та недобудованого будинку на 140,5 кв. м є чоловік начальниці управління представництва інтересів громадянина або держави в суді прокуратури Житомирської області Лариси Зозулі. Власницею земельної ділянки на 1190 кв. м стала і дружина начальника відділу прокуратури Житомирської області Олександра Башинського.

Житловим будинком у Зарічанах та земельною ділянкою на 1700 кв. м обзавелась родина прокурора Генеральної прокуратури Ольги Ковтунович.

Працівники СБУ та ДФС намагаються не відставати від прокурорів і також масово стають власниками земель у Зарічанах. Так працівник СБУ в Житомирській області Валентин Талько став власником земельної ділянки на 1008 кв. м.

Дружина начальника управління захисту економіки в Чернівецькій області Департаменту захисту Національної поліції України Івана Тичини має у своїй власності житловий будинок площею 217,6 кв. м та земельну ділянку 1008 кв. м. З нею може позмагатися на наявність землі у Зарічанах дружина заступника начальника управління організації митного контролю – начальник відділу контролю за переміщенням товарів Володимира Куриленка. Поліна Куриленко у 2013 році стала власницею житлового будинку на 271 кв. м, а ще раніше вона придбала земельну ділянку площею 1008 кв. м.

Як державний ліс мав стати приватною власністю

Забудовувати Зарічани для високопосадовців стало звичною справою. Тому деякі з них вирішили піти далі та відхапати частину державного лісу, перетворивши його в приватну власність. Так у 2010 високопосадовцям та бізнесменам видали державні акти на земельні ділянки. Цільове призначення виділеної землі – індивідуальне садівництво. Проте нові власники вирішили замість садівництва зайнятися будівельними роботами.

Шматочок державного лісу належить і інспектору ГУНП в Житомирській області Роману Шиманському. Приватизував 0,1 га і Руслан Добридень. Дружина пана Руслана працює в ГУ ДФС у Київській області. 

Житомирська прокуратура в інтересах держави в особі Житомирської обласної ради побачила в діях високопосадовців та бізнесменів правопорушення. Прокуратура подала позов до суду, щоб визнати недійсними розпорядження, державні акти на право власності на земельні ділянки та скасувати їх державну реєстрацію, повернувши земельні ділянки.

У листопаді минулого року Житомирський апеляційний суд все ж таки видав ухвалу про визнання недійсними державних актів на право приватної власності з поверненням земельних ділянок державі.

Роль високопосадовців у схемах

Землі Станишівської ОТГ просто пройняті різними земельними схемами. Для прикладу, у 2012 році голова Житомирської РДА надав незаконні розпорядження на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок, що розташовані біля м’ясокомбінату, у приватну власність для ведення особистого селянського господарства на території Станишівської сільської ради. Зі свого боку Держземагентство у Житомирській області незаконно затвердило документацію із землеустрою.

Однак тут у нових власників земельних ділянок виникли проблеми: прокурор Житомирського району подав позов до суду. Причиною позову стали виявлені порушення вимог земельного законодавства при передачі у приватну власність громадянам земельних ділянок площею 7 га. Адже виділені земельні ділянки належать до особливо цінних земель. Це означає, що проекти землеустрою щодо них мали б пройти обов’язкову державну експертизу – яку не провели.

У 2015 році Житомирський районний суд вирішив визнати незаконним та скасувати розпорядження голови Житомирської РДА та накази головного управління держземагентства.

На цьому історія не завершилася. Слідчий звернувся до суду з клопотанням про надання арешту на документи, які були вилучені під час обшуку в приміщенні Держгеокадастру. Такі дії зумовлені тим, що до прокуратури надійшло депутатське звернення народного депутата, до якого за допомогою звернулися члени кооперативу «Ветеран». Вони повідомили про порушення службовими особами Держгеокадастру, які, знаючи про рішення суду, передали в приватну власність ті ж земельні ділянки площею в 7 га. Суд клопотання задовольнив.

Ще один приклад участі в земельних схемах високопосадовців. Працівники Зарічанської сільської ради, зловживаючи службовим становищем, незаконно передали в приватну власність п’ять земельних ділянок площею по 0,25 га для житлової забудови. Дані ділянки знаходяться за межами Зарічан в межах прибережної смуги р. Тетерів. Найцікавіше, що приватизація земельних ділянок здійснювалася в спрощеному порядку на підставі документів про вже існуючі будинки. Однак технічної документації про наявність будь-яких об’єктів немає. Окрім того, дана земля має сільськогосподарське призначення. Суд задовольнив клопотання прокуратури та наклав арешт з позбавленням права відчуження та розпорядження майном даних ділянок.

Земельна схема «розподіл»

Землі Станишівської громади стали територією, де можна добряче підзаробити. За весь час з’являлися численні схеми, частину з яких активно втілюють й у Зарічанах.

Одна з найбільш поширених – схема «розподіл». Вона хоч і проста, але дуже прибуткова. Полягає вона у наступному: спочатку велика земельна ділянка, виділена під особисте селянське господарство, оформлюється на певну особу, переважно підставну. Після номінального власника, за дорученням, земельна ділянка переходить до реального власника, який розділяє її на невеличкі наділи, змінюючи одночасно цільове призначення під будівництво.

Наприклад, в Зарічанах, недалеко від підвісного мосту, знаходимо ділянку 1,43 га, яку власник отримав під особисте селянське господарство і розподілив на 18 окремих частин для перепродажу під будівництво і обслуговування житлового будинку.

  • Земельні ділянки, які біля Житомира, як правило, змінюють цільове призначення з особистого сільського господарства на садівництво. Потім його розділяють на маленькі шматочки. Для прикладу, їх дуже багато в Зарічанах, особливо при в’їзді до міста. Коли змінили цільове призначення, то вже можна будувати садові будинки. Відразу земельні ділянки не можна переводити під забудову, тому що земля знаходиться поза межами населених пунктів. Під забудову ми маємо право будувати тільки в межі населеного пункту, – розповідає Віктор Поліщук.

Щоб дізнатися, хто є первинним власником землі, ми звернулися до Житомирської райдержадміністрації. У відповіді нам повідомили, що всі документи про розпорядження земель та дозволи на розробку проектів землеустрою райдержадміністрація передала до архіву.

Декілька разів ми надсилали інформаційні запити з проханням ознайомитися з документами. Проте щоразу районний архівний сектор нам відмовляв. Свою позицію архів аргументував тим, що «для розгляду запиту та проведення пошуку у фондах архівного сектору Житомирської райдержадміністрації документів щодо отримувачів земельних ділянок необхідно підтвердити Вашу причетність до вказаних земельних ділянок чи родинні стосунки».

Такою відповіддю завідувач сектору порушила право на доступ до інформації. Адже, відповідно до профільного закону про архівний фонд та архівні установи, обмеження в доступі до документів в архівних установах «може бути виключно відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації». В цьому ж законі зазначено, що інформація та документи про розпорядження майном та коштами державної і комунальної власності повинні бути відкритими.

Землі Станишівської ОТГ стали для високопосадовців не лише місцем, де вони проживають, а й місцем, де можна добряче підзаробити на земельних схемах. Хоча дізнатися власників всіх схем нелегко, ми продовжимо докладати максимум зусиль, аби їхні імена стали відомі широкому загалу.

Наталія Іжицька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (7)
  • Serhii Holovan

    Вот спалить бы все заречаны к ебеням, столько ублюдков бы исчезло))) ну ничего ответ рано или поздно вы всё равно будите держать!!!
  • Inna Naumova

    Так же и в Слободе-Селец, есть такой бывший депутат Шевчук В., у него много участков, и на данный момент он оформлят документы на право собственности прихватив часть улицы. И на запросы, с подписями местных жителей, в  Станишовский сельсовет , ответа письменного так и не дождались! (

    Open Zdata reply Inna Naumova

    Колишній чи чинний депутат?

    http://zt-rada.gov.ua/?3505[0]=55

  • Владимир Крот

    А что это стало известно, только сейчас?)
  • Владимир Бабинов

    По Станишівці питань набагато більше! Чомусь  автор не "зачіпив" питання лісу біля паперової фабрики, який ВЕСЬ!!!! поділено під забудову!!!

    Open Zdata reply Владимир Бабинов

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up