Земельна афера: хто незаконно обробляє 4500 га і куди зникли 12 млн грн підприємства з Черняхова?

Земельна афера: хто незаконно обробляє 4500 га і куди зникли 12 млн грн підприємства з Черняхова?

У п’ятницю, 27 вересня, через присутність журналістів керівництвом КСП «Україна-Черняхів-1», яке відмовилося пояснити, куди поділися паї та гроші працівників, були зірвані збори членів КСП. 

Керівник підприємства КСП «Україна-Черняхів-1»  Сергій Павлович Ромашко спочатку намагався заборонити присутність журналістів під час проведення зборів нібито якимись там пунктами Статуту підприємства, потім – неіснуючими положеннями законів України, яких саме – він не зміг пояснити. Погрожуючи журналістам, бухгалтер підприємства навіть нанесла декілька ударів по відеокамері. Звернення до викликаної на місце події поліції особливо нікого з керівництва не вразило. Зрозуміло, що поліція в багатьох випадках у маленьких селищах повністю залежить від керівників подібного типу підприємств. Тому на вимогу до поліції припинити свавілля та беззаконня журналісти й присутні отримали очікувану відповідь: «Ми тут доглядаємо за громадським порядком, а інше нас не стосується!»

Припинення ДП «Україна», початок КСП «Україна-Черняхів-1»

Саме на цих зборах мали розглянути декілька питань стосовно діяльності керівництва колективного сільськогосподарського підприємства «Україна-Черняхів-1» та його керівництва в особі Сергія Ромашка, який очолив КСП після 7 лютого 2018 року, коли у приміщенні районного будинку культури відбулися загальні збори працівників і прирівняних до них осіб державного підприємства «Україна».

Відео дня

Керівник підприємства  «Україна-Черняхів-1» Сергій Ромашко

Тоді у роботі зборів взяли участь голова Черняхівської районної державної адміністрації Жилінський М.І., Великогорбашівський сільський голова Ремез  І.В.,  представники РВФДМ України по Житомирській області – начальник відділу приватизації управління державним майном та корпоративними правами Савіцька Н.А., головний спеціаліст відділу приватизації управління державним майном та корпоративними правами Великоборець А.Б. та інші відповідальні особи. Саме таку інформацію ми знаходимо на сайті Черняхівської районної державної адміністрації у лютому 2018 року. 

Тоді голова Черняхівської районної державної адміністрації Микола Жилінський наголосив, що підтримує створення колективного сільськогосподарського підприємства «Україна-Черняхів» на території смт Черняхова. За його словами, «створення та розвиток цього підприємства надасть можливість  збільшити створення нових робочих місць, що зі свого боку вплине на надходження коштів до бюджету району».

Під час зборів 27 вересня 2019 року

Саме підприємство створювалося у відповідності до Плану приватизації єдиного майнового комплексу державного підприємства «Україна», затвердженого наказом Регіонального відділення Фонду Державного майна України по Житомирській області від 06 грудня 2017 року № 803. Серед основних питань, які тоді розглядалися на зборах, окрім розгляду проєкту статуту колективного сільськогосподарського підприємства «Україна-Черняхів» та обрання його правління, голови правління та ревізійної комісії,  був розгляд проєкту договору про безоплатну  передачу майна єдиного майнового комплексу державного підприємства «Україна» та затвердження списків, які увійшли до списку приватизації працівників прирівняних до них осіб державного підприємства «Україна». Саме тоді на загальних зборах були присутні 269 працівників і прирівняних до них осіб.

Представники поліції забезпечують порядок під час зборів

До речі, згадане державне підприємство – це була не якась там контора, а справжнє потужне державне підприємство – навчально-дослідне господарство «Україна» Державного агроекологічного університету, підпорядковане Міністерству аграрної політика України.

Куди поділося більше 12 мільйонів гривень?

За наявними у редакції документами, на балансі новоствореного колективного сільськогосподарського підприємства «Україна-Черняхів-1» станом на 31 грудня 2018 року у фінансовому звіті зазначено основних засобів на суму майже в 39522000 (тридцять дев’ять мільйонів п’ятсот двадцять дві тисячі) гривень. Але у статуті КСП «Україна-Черняхів-1» у розділі 6. Пайовий фонд членів КСП «Україна-Черняхів-1», частині 6.1 – пайовий фонд зазначено тільки в розмірі 26971000 (двадцять шість мільйонів дев’ятсот сімдесят одна тисяча) гривень. Розбіжність у 12551000 (дванадцять мільйонів п’ятсот п’ятдесят одну тисячу) гривень керівництво КСП «Україна-Черняхів-1» пояснити відмовляється. 

Коли це питання було поставлено під час зборів, що так і не відбулися, голові правління КСП «Україна-Черняхів-1» Сергієві Ромашку, він заявив, що забороняє його знімати та знову почав повторювати, що «збори повинні відбуватися в закритому режимі без присутності журналістів». Посилання з боку керівництва СКП на будь-які норми діючого законодавства також були відсутні.

Велика частина працівників і прирівняних до них осіб ліквідованого державного підприємства «Україна», які повинні були отримати грошову компенсацію або за паї, або за майно, не дочекавшись цього, звернулися до керівництва держави, Президента України Володимира Зеленського зі скаргою на порушення. Раніше аналогічне звернення було направлено до Антикорупційного комітету.

Звіт про фінансовий стан

Такі звернення також були неодноразово адресовані місцевим органам влади, але ніякого результату вони не мали. Черняхівська районна державна адміністрація також частково на «підсосі» від реалізації майна КСП, тому особливо не намагається втрутитися в цю конфліктну ситуацію. В одному з таких звернень до Антикорупційного комітету зазначено: «Звертаються до Вас жителі смт Черняхів, с. Велика Горбаша, с. Новосілка за допомогою у вирішенні життєво важливого для нас питання.

Скарга-клопотання президенту

Все життя ми та наші батьки працювали у місцевому господарстві. У 80-90-х роках кількість працівників складала понад 1200 чоловік. Це було високотоварне сільськогосподарське підприємство, яке виробляло 10-15% сільськогосподарської продукції району. Зокрема: молока більше 3000 тонн, м’яса до 1000 тонн, картоплі 5000 тонн та інше.

Починаючи з 2000 року, з реформуванням сільського господарства та введенням в дію диспаритету цін на сільськогосподарську продукцію, наше господарство, як і інші колгоспи та радгоспи, значно зменшило об'єми виробництва та прийшло в занепад. Люди залишилися без роботи, права на земельну частку та земельний пай.

Але тут з'явилися ліквідатори, які вправно розпочали розпродувати майно учгоспу. Куди, кому та за якою ціною – відомо тільки їм. Зокрема: повністю розібрано 7 відгодівельних приміщень у с. Новосілка, декілька складських приміщень площею 250 м кв., повністю розібрано 100 га хмілеплантацій (залізобетонні стовпи розбито, арматура здана на металолом), не кажучи вже про інше: техніку, як-от автомобілі, трактори, кранбалки, токарні станки та багато іншого.

У той час, як працівники сусідніх колгоспів та радгоспів, де пройшло реформування, отримали земельні та майнові паї, мають хоч якусь матеріальну підтримку – то працівники учгоспу не мають нічого».

Зауважимо, що це – одне із попередніх звернень, яких потім було досить багато. У тому ж зверненні також зазначається, що після того, як 28 лютого 2001 року КМУ прийняв постанову № 177 «Про врегулювання питань щодо забезпечення майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки», люди сподівалися на отримання якоїсь частки належного їм майна. Але знову дарма. Тоді ліквідаційна комісія під керівництвом відставного офіцера 95-ої аеромобільної бригади Сергія Павловича Ромашка, отримавши повноваження продовжити такі «реформи», протягом 3-х років провела до десятка зборів членів трудового колективу, приймалися рішення вигідні всім, окрім людей. Це питання також до цього часу не вирішено.

Заради справедливості слід відзначити, що 26 жовтня 2016 року відбулися збори працівників та прирівняних до них осіб ДП «Україна». На зборах було розглянуто питання «Про створення колективного сільськогосподарського підприємства «Україна», відповідно до плану приватизації єдиного майнового комплексу, затвердженого наказом Фонду Державного майна України від 27 вересня 2016 року за № 1788. Обрано також керівні органи та голову правління цього підприємства. Ним знову став Сергій Ромашко. Тоді були затверджено списки працівників та прирівняних до них осіб (тобто пенсіонерів). 

Для уточнення слід наголосити, що якщо таких осіб на попередніх зборах було близько 600 чоловік, то після затвердження списків їх залишилося лише 320. Решта була відсіяна певними комісіями за не зовсім зрозумілими причинами.

Знову зажевріло сподівання, що процес піде. У дійсності він йшов і раніше, адже рішення приймалося ще у 2016 році. І до кінця 2018 року весь цей період земля у господарстві (майже 4000 га, з них більше 2000 меліорованих, дренажних земель) з року в рік засівалася приватними структурами (в основному вінницькими). Збиралися гарні врожаї. На той же час як Черняхівська селищна рада, так і Великогорбашівська сільська рада стверджували, що до їх бюджетів кошти не надходили. Тому знову надсилається скарга, на цей раз вже до Президента України Володимира Зеленського.

 Люди звинувачують керівника підприємства КСП «Україна-Черняхів-1» в тому, що він збагачується за рахунок незаконної обробки майже 400 га землі. 

Ромашко і Порошенко: хто незаконно обробляє 400 га землі?

Ще у 2015 році було прийнято рішення про розпаювання ДП «Україна». Землі повинні були передати у власність тим, хто половину свого життя працював на підприємство, проте до сьогодні процес розпаювання гальмують, безумовно, тому, що намагаються незаконно збагатитися за рахунок земель. 

За наданими місцевими жителями документами виявляється, що керівник КСП «Україна-Черняхів-1» Сергій Ромашко привласнив також шматок землі біля смт Черняхова зі сторони Житомира і займається незаконною обробкою, посівом та збором врожаїв, і все це, не сплачуючи податки і оренду. Крім того, місцеві жителі зазначають, що незаконні дії підприємства прикриваються зверху, а саме екс-президентом України Петром Порошенком. Дійсно, обробкою земель займається «МГМ-АГРО», власницею цього товариства є Катерина Мельник – дружина Ярослава Мельника, який за часів президентства Порошенка організовував йому прийоми, адже обіймав посаду керівника Головного департаменту Державного Протоколу та Церемоніалу Адміністрації Президента України. 

А поки процес розпаювання земель відтягують, більшість з тих, хто мав отримати свої зароблені кошти або частину землі, – померли, адже пай мали отримати ті, кому вже далеко за 60 років. Втім, пан Ромашко і Ко, як їх «ніжно» називають місцеві, швидко вписали до списків розпаювання своїх сестер, братів, сватів і кумів. Ці прізвища також є у списках, наданих після запитів до відповідних органів. У той час сім’ї тих, хто, на жаль, не отримав землі при житті, постійно приходять на збори КСП, щоб отримати хоча б якусь зважену відповідь від Сергія Ромашка, проте їх виганяють, прикриваючи це статутом, який забороняє перебувати на зборах тим, хто не є членом КСП.

Актив пайовиків КСП «Україна-Черняхів-1» у тій ж скарзі до Президента Володимира Зеленського зазначає наступне: «Близько 4 500 га землі, які належать до пайового фонду, вже декілька років поспіль обробляються приватними підприємствами невідомо на яких підставах, пайовики підозрюють, що таке використання здійснюється самовільно на підставі корисної змови з можновладцями».

За словами пайовиків, через постійні засіви, роботу габаритної техніки поля Черняхова втрачають родючість і якість, а через несплату податків та незаконну діяльність підприємств держава зазнає величезних фінансових збитків. 

Коли пайовики отримають свої землі – невідомо, так само, як і невідомо, чи припиниться незаконна обробка земель під керівництвом пана Ромашка. Проте жителі Черняхова і ті, кого вже не один рік обманюють і збагачуються за їх рахунок, сподіваються, що сьогоднішня влада вплине на незаконні дії КСП «Україна-Черняхів-1», а всіх причетних буде покарано.

Валерія Наумова, Руслан Мороз 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Юлия Романова

    погони на мозок давлять? Вивчіть кодекс для початку, лякати солдатів не треба, бо тоді ви не відповідаєте статуту, вам нічого робити в ЗСУ. Улюбленців ваших також треба в шию гнати. Сиділи в Житомирі грошима кармани набивали, тепер приїхали до Кривого Рогу збільшити свої статки? В нас люди не такі наівні, гугліть що це за місто і де його кордони. ВЧІТЬ ГЕОГРАФІЮ та НАЧІТЬСЯ РОЗМОВЛЯТИ НОРМАЛЬНО!
  • Flyer S

    В селі Онопріївці (Черкащина) в 90-х збирали підписи, щоб лікарям, соцпрацівникам, поштарям, вчителям пай не давати, щоб самим більше дісталось - жадібність перемогла, землю розікрали сільрадівці та «фермери» ... в моєї матери – яка в селі вчителювала – покидьки з сільради також вкрали пай на землю, злодіїв кришує тальнівська влада «громади» та мусора … пайовики повмирали, а їх нащадки в більшості з села виїхали, але стали власниками землі села (загальної власності) та її хочуть продавати ... от село й загинається, молоді без роботи та можливості прокормити сім'ї кидають хати та тікають, вивозять своїх дітей, бо їх в селі нічого доброго не чекає ... в 2021 році школу вже закрили, пошти, соціального обслуговування немає - лише залишаться фермери - латифундисти, в т.ч. іноземці і старики, поки не вимруть ... з таким підходом гаплик села - справа часу ...

    https://ibb.co/RjfFZGf

    https://clarity-project.info/edr/32115439

keyboard_arrow_up