Зарплату житомирським медикам знову видали «з кишень» житомирян

Зарплату житомирським медикам знову видали «з кишень» житомирян

У четвер, 21 вересня до стін Житомирської міської ради прийшли декілька сотень обурених працівників медзакладів і перекрили центральну вулицю міста Велику Бердичівську через тотальні затримки зарплат. А вже 26 вересня депутати міськради зібралися в сесійній залі, щоб «підлатати державні діри» з міського бюджету.

 

Люди у повному відчаї, кажуть, не мають за що жити, годувати свої сім’ї, вже не кажучи про оплату комунальних послуг тощо. «Останньою краплею» стало те, коли їм сказали, що за вересень можете не чекати ані авансу, ані зарплати – їх не буде.

«Дев’ятнадцятого вересня мав бути аванс і його немає. Жити у нас нема за що, тому що зарплата сьогодні наша – 2700 гривень чистими. Тисячу ми віддаємо за квартиру, 1700 гривень залишається на життя. Що це за гроші? Ми жінки, ми всі маємо дітей, і моя дитина не цікавиться, отримала я зарплату чи ні. Дитина приходить додому, відчиняє холодильник, адже хоче їсти. Я вважаю, що на сьогоднішній день об нас витерли ноги. Настільки все допекло, що ми тут будемо ночувати допоки на рахунок лікарні не поступлять кошти. Ми не підемо», – бідкається медичний працівник ЦМЛ №2 Руслана Пузовікова.

Зрештою перекриття руху так і не відбулося, медиків запросили до сесійної зали міської ради. Поспілкуватися з людьми вийшов мер Сергій Сухомлин, каже, що медичних працівників підтримує та разом з ними вимагає виплати заборгованої їм зарплати.

Відео дня

«Боргувати заробітну плату ніхто не має права. Держава повинна виконати свої зобов’язання перед житомирськими медиками. Частину коштів ми можемо виділити з міського бюджету, та це в цілому не виправить ситуацію. Заборгованість все одно буде зростати. А у бюджеті міста коштів, щоб повністю перекрити заборгованість – немає», – наголосив міський голова.

Втім, люди не повірили обіцянкам мера і все ж таки перекрили дорогу на Великій Бердичівській біля міської ради. Рух було повністю заблоковано, медики не пропускали жодного авто, в тому числі електротранспорт.

На цьому пікетувальники не зупинились. Уже з самого ранку, 22 вересня люди почали знову мітингувати. Цього разу медпрацівники перекрили дорогу на Бердичів. Про це «20 хвилин» повідомив читач, який дорогою на роботу потрапив у затор у районі Бердичівського мосту на «Музикалці».

Для врегулювання конфлікту 25 вересня Сергій Сухомлин скликав депутатів на позачергову сесію міськради, під час якої влада Житомира виділила медикам з міської казни 13,8 млн грн на зарплату за вересень. Ці кошти були зняті з програми на фінансування капітального ремонту доріг і тротуарів Житомира. Втім, за словами міського голови, зарплату за вересень медикам закриють, а далі будуть позиватися до суду.

«Позов уже готовий, сьогодні-завтра ми подаємо його до суду. Суть цього позову в тому, щоб зафіксувати невиконання державою своїх зобов’язань. Суд повинен встановити, що передбачена субвенція місту Житомиру на виплату заробітних плат була недостатньою. Після цього ми будемо звертатися до суду по суті, а саме конкретних сумах, які держава повинна відшкодувати», – наголосив Сухомлин.

Також мер додав, що буде створена робоча група з числа голів усіх фракцій, яка знову поїде до Мінфіну і Кабміну вимагати виконання державою своїх зобов’язань.

«Ці гроші нашим медпрацівникам заборгувала держава. У жовтні ми знову зіштовхнемось з аналогічною проблемою. У нас є місяць, щоб відпрацювати цю проблему. Житомирська міська рада направить персональні звернення до кожного депутата Верховної ради. Це питання ми продовжимо піднімати на бюджетному комітеті і на профільних комітетах парламенту», – заявив Сергій Сухомлин.

Зазначимо: зі слів житомирського міського голови, заборгована зарплатня за вересень медикам має надійти вже 27 вересня. Як уже раніше повідомляв очільник міста, заборгованість по зарплаті медичним працівникам до кінця року складе 63 млн грн.

Алла Гетьман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up