Забуті у власній країні і кинуті напризволяще, або Знову про санаторій «Тетерів»

Забуті у власній країні і кинуті напризволяще, або Знову про санаторій «Тетерів»

Більше трьох місяців переселенці у санаторії «Тетерів» живуть без електрики, води і готують їжу на багатті.

Майже всі житомирські ЗМІ повідомляли про жахливі умови, в яких опинилися вимушені переселенці зі сходу країни. Самі мешканці санаторію «Тетерів» через ставлення до них воліють наразитися на небезпеку в себе вдома, ніж померти від «мирного життя». Але не всі можуть кудись поїхати. Залишились в санаторії близько 130 мешканців. Це здебільшого або інваліди, які не можуть дати собі ради, або одинокі жіночки з маленькими дітьми.

Деякі померли в санаторії, так і не дочекавшись допомоги від влади. Всі, хто втік від війни, зробили це не за власним бажанням. Є там ті, хто пережив жахіття полону та жорстокі катування, після яких стали непрацездатними інвалідами. Але місцева влада сприймає їх як ледачих дармоїдів та суцільний головний біль.

Нагадаємо, що одна з переселенок з того ж санаторію Раїса у цьому жахливому місці написала в соціальній мережі Фейсбук на початку року: «Ось і перестало битися серце відомого українського митця з Луганська Журавльова Віктора Никифоровича. 80-річний переселенець помер від переохолодження організму і бездушшя чиновників Житомирщини. Ви запитаєте: хто наступний? Сьогодні, 1 лютого 2019 року, відключили електрику в кімнаті, де проживає сім’я інвалідів 1-ої і 3-ої групи Кравченків. Люди просять про допомогу».

Відео дня

Але допомоги й досі немає. Люди стали зайвими у рідній державі. 

Нагадуємо, що у 2014 році також був скандал. Тоді у переселенців незаконно вимагали гроші за проживання у коростишівському санаторії «Тетерів». Директор вимагав підписувати договори на поселення вартістю майже 900 гривень. Попри те, що усі вимоги керівництва санаторію незаконні, а про це знають і переселенці, і місцева влада, навіть зараз ситуація не змінилася. Директор продовжує наполягати на своєму. Якщо раніше обласна державна адміністрація хоч якось відшкодовувала санаторію витрати на переселенців, нерегулярно і неповністю, зараз і ця допомога припинилась. 

Ще перед Великоднем керівництво санаторію знову відключило електроенергію в корпусах. Лежачі інваліди, сім'ї, в яких є маленькі діти, але батьки через поранення або хвороби не в змозі допомогти собі, залишилися тепер навіть без можливості приготувати собі гарячу їжу. Готують на вогнищах. Коли дощі, готують їжу на туристичних горілках, хто зміг їх купити. Дощ заливає багаття, і крізь діряві дахи вода потрапляє в кімнати. Коли заходиш у приміщення, не розумієш, чому так темно. Люди просто закрили вікна ковдрами і ганчірками, обтягнули їх плівкою, щоб хоч якось зберегти тепло, яке йде через розбиті стекла і гнилі віконні рами.

Через відчинені двері в корпус вільно заходять бродячі тварини. Вигнати їх просто нереально. Миші, щури, гниль, роздовбані стіни і видертий паркет. Це немов опис зруйнованого міста після бомбардування. Але тут ніхто нікого не бомбив. Місцеві жителі кажуть, що коли вони сюди приїхали, тут було красиво і все працювало, все було ціле. Але потім по ночах почали бити вікна, зникли картини зі стін, керівництво винесло меблі і викрутило все лампи у приміщенні. Немає води, не працює каналізація.

Нагадуємо, що наше видання чотири (!!!) рази зверталося до Житомирської обласної державної адміністрації з проханням прокоментувати ситуацію в санаторії «Тетерів» Коростишівського району. Але щоразу записували наші телефони, записували запитання і потім просто нас ігнорували. 

Зараз, після президентських виборів, мешканці санаторію, не сподіваючись на допомогу від місцевої влади, звернулися з листом до Президента Володимира Зеленського з проханням допомогти вирішити цю проблему. Адже переселенцям повідомили, що вони ще зможуть залишитися в санаторії тільки до серпня цього року, потім їх просто виженуть.

Ми розуміємо, що зараз всім не до переселенців. Йдуть вибори. Тож сподівання на щось людське у можновладців марні. Тому на запитання, хто ж допоможе людям, які потрапили у важкі умови, відповіді немає досі… 

Руслан Мороз 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Татьяна Кушнир

    Пишіть до кінця всю правду про тих переселенців.
  • Нінель Ніна

    і будемо чекати, щоб вони підтримували Україну ?????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up