Пікнік чи відпочинок на природі супроводжується шикарним столом і найчастіше уставленим пластиковим одноразовим посудом.
Ось такий дисонанс, коли на пластикових тарілках викладені овочі чи фрукти, шкірка та залишки яких – розкладуться, а ось пластик – ні.
Альтернативу давно винайшли. Сьогодні пропонують різноманітні види одноразового посуду, його ще вважають багаторазовим, у зв’язку з легкістю миття та використання, з органічних продуктів.
Про переваги використання, час розкладання такого посуду та основу, з якої він виготовляється, – читайте далі.
Посуд із пшеничних висівок
«PickNick Organic» – це екопосуд, виготовлений з натуральних матеріалів, а саме із пшеничних висівок, що містять клітковину, мікроелементи і вітаміни. Екологічно чистий процес виробництва одноразового посуду з такої сировини проходить з використанням всього лише невеликої кількості води. Тобто в її складі немає шкідливих для організму речовин.
Але, що найважливіше, така продукція не забруднює навколишнє середовище, природу, безпечна для тварин і навіть дітей. Період розпаду такого посуду близько 30 днів. У природних умовах він розкладається всього за пару місяців, не виділяючи шкідливих токсичних речовин, повідомляє видання «Журналіст».
«Сировина надходить на завод з екологічних областей Польщі. Там все виготовляється на заводі, експортується в Україну, а ми тут цей посуд продаємо, розповідаємо про нього, показуємо, проводимо лекції про те, як його можна використовувати. Ми вважаємо, що це майбутнє. Така продукція допоможе зробити нашу планету чистішою. Цей екопосуд при дбайливому використанні, його просто промити чистою водою, без мийних засобів, можна використовувати кілька разів. Іноді термін експлуатації може бути близько року. Також такий продукт можна поламати, розкришити і нагодувати ним тварин», – пояснюють спеціалісти компанії.
Крім того, в таких мисках і тарілках можна розігрівати їжу в мікрохвильовій печі, запікати щось смачне і корисне в духовці. Продукція дуже легка і має естетичний вигляд, тому доповнить сервірування святкового столу, а також підійде для походу або пікніка на природі.
Багаторазовий посуд із відходів кукурудзи
Житель Ужгороду розробив виготовлення одноразового екологічного посуду з відходів кукурудзи, – повідомляють на сайті «Життя в стилі ЕCО».
На думку науковців, такий винахід може з легкістю замінити пластиковий посуд не тільки тому, що він розкладається за півтора місяця, а й тому, що його можна легко згодувати свійським тваринам.
«До основного компоненту крохмалю додаю воду, оцет, олію та гліцерин – всі інгредієнти змішую у тарі до однорідної маси на електроплитці, далі суміш на 30 секунд поміщаю у мікрохвильову піч – і плівка готова, – розповідає Петро Бобонич. – Далі під пресом та спеціальними формами з гіпсу матеріал має висихати до твердого стану».
На розробку надихнула телевізійна передача про збір кукурудзи, – продовжує винахідник. «Качани забирали, а стебла та листя залишали на полі, тоді як цю сировину можна переробити у гранули або порошок для виготовлення посуду та пакування, – пояснює Петро Бобонич. – Таким чином можна витіснити з прилавків пластик».
Органічний посуд з висівок
Польська компанія «Biotrem», яка виготовляє органічний посуд із висівок, відкрила представництво в Україні, – йдеться на ресурсі «Хмарочос».
Фірма запатентувала технологію, яка дозволяє робити одноразовий посуд з пшеничних і кукурудзяних висівок, продуктів переробки маніоку, водоростей, а також полімерів на рослинній основі. Сировину стискають під пресом за допомогою гарячого повітря.
Одну тонну пшеничних висівок можна перетворити на 10 тисяч тарілок чи мисок.
Набір посуду включає тарілки, чашки, виделки та ножі. Такий посуд достатньо твердий й тривкий, аби розігрівати у ньому їжу. Після використання тарілками можна годувати тварин і птахів. Водночас виделки та ножі зроблено з додаванням полімерів на рослинній основі, що суттєво збільшує час розкладання.
Отож, купуючи такий посуд, ви не лише вкладаєтеся в розвиток корисної справи з виготовлення посуду з органічних відходів, а і отримуєте стильний та якісний посуд для відпочинку. Крім того, його вартість виправдана, а після використання такого посуду його можна спокійно викинути, бо він розкладеться протягом місяця, або ж скормити тваринам, наприклад, адже основа такого посуду – висівки, кукурудза тощо.
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 19 від 2 липня 2025
Читати номер