З 2025 року постачання мобільного зв’язку припинять користувачам, яких не вдалося ідентифікувати

З 2025 року постачання мобільного зв’язку припинять користувачам, яких не вдалося ідентифікувати

Комітет Верховної Ради з питань цифрової трансформації рекомендував Верховній Раді включити в порядок денний шостої сесії та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про електронні комунікації» щодо захисту інтересів держави та користувачів електронних комунікаційних послуг» (№6183 від 18.10.2021 року).
 

Основна ідея законопроєкту – ідентифікація користувачів електронних комунікаційних послуг.

Для цього законопроєктом запроваджуються:

автоматизована інформаційна система обліку міжнародних ідентифікаторів;
обмеження доступу кінцевого (термінального) обладнання мобільного зв’язку;
міжнародний ідентифікатор (ІМЕІ);
реєстр ідентифікаторів.

Фактично ж, ініціатори законопроєкту говорять про три реєстри, відомі як «білі списки», «сірі списки» та «чорні списки».
«Білий список» складається з ідентифікаторів обладнання, дозволених до використання.
«Чорний список» містить ідентифікатори обладнання, яке повинно бути заборонено.
«Сірий список» містить ідентифікатори обладнання тимчасово дозволеного до застосування.

З 1 січня 2025 року всі ІМЕІ, які НЕ відповідають структурі та принципу розподілу міжнародних ідентифікаторів або НЕ є унікальними, набувають в реєстрі ідентифікаторів статусу ЗАБОРОНЕНИХ до використання в електронній комунікаційній мережі.

Простіше кажучи, оператори зв’язку ПРИПИНЯТЬ НАДАННЯ ПОСЛУГ через мобільні телефони, які ними не ідентифіковані. Всі телефони залишаться працювати в мережах операторів до 31 грудня 2024 року. :calling:

Статус вкраденого кінцевого (термінального) обладнання у разі його викрадення буде змінено на заборонений до застосування в електронній комунікаційній мережі, зробить крадіжку телефону недоцільною, адже його не можна буде використовувати, а відтак і продати. :no_good:🏻♂

За допомогою законопроєкту депутати мають намір вирішити проблему з незаконним ринковим обігом мобільних телефонів, контрафактом, викраденнями, корупцією, несанкціонованим втручанням в програмне забезпечення (зміною ІМЕІ), заниженням вартості та ухиленням від сплати податків та митних зборів, а також порушенням прав інтелектуальної власності розробників та виробників кінцевого обладнання.

Адвокат права

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up