Які зміни варто чекати житомирянам у серпні

Які зміни варто чекати житомирянам у серпні

Із серпня на житомирян чекає ряд змін і нововведень, серед яких – збільшення тарифу на вивіз відходів, електронну версію паспорту прирівняють до паперової.

Тариф на вивезення сміття

У Житомирі з 1 серпня 2021 року збільшиться тариф на вивезення сміття на 25-28%.

Заступник начальника управління житлового господарства Андрій Оніщенко пояснив, що тариф збільшили у зв'язку зі зростанням основних складових фактичної собівартості тарифу.

Відео дня

«У нас є три підприємства, які надають комунальну послугу з поводження з побутовими відходами. Тариф, за яким вони працюють, останній раз приймали у січні 2019 року, тобто 2,5 року тому. За цей час відбулися відповідні зміни, збільшилася мінімальна заробітна плата та вартість паливно-мастильних матеріалів, енергоносіїв, тому є необхідність не підвищити тариф, а довести його до рівня економічно обґрунтованого. Як тариф зміниться для житомирян? 

На одну людину для мешканця багатоквартирного будинку цей тариф збільшиться на 25%, для мешканця приватного сектору – на 26%, якщо в гривневому еквіваленті, то мешканці, які платили за старим тарифом 21 грн, будуть платити на 5 грн більше, це 26 грн. Тобто тариф збільшиться на 25-28%. Нові тарифи почнуть діяти з 1 серпня», – розповідає Оніщенко.

Е-паспорти прирівняють до паперових

15 квітня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який прирівнює е-паспорти до паперових. Цей закон набирає чинності 23 серпня 2021 року.

Він закріплює на законодавчому рівні визначення е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон і прирівнює їх до фізичних аналогів.

Громадяни України зможуть користуватися цифровими паспортами у більшості життєвих ситуацій. Електронні копії е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон можуть подаватися та застосовуватися у таких самих випадках, коли законодавством передбачено подання та застосування копій паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Цифрові паспорти можна буде пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, отримання адміністративних та інших послуг. Ці цифрові документи можна буде використати під час подорожей залізницею або літаком у межах України, під час медичного обслуговування чи банківських операцій, для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та послуг зв’язку. Їх можна буде пред’являти під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит правоохоронних органів.

Цифрові паспорти в застосунку «Дія» Міністерство цифрової трансформації України запровадило ще у квітні 2020 року, але користування цифровим паспортом було експериментальним проєктом і регулювалося відповідною постановою Кабінету Міністрів.

Е-паспорти доступні лише тим українцям, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Відповідно до закону е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон формуються за бажанням особи, на ім’я якої оформлено паспорт громадянина України у формі картки або паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон пред’являються особою замість та без додаткового пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документів (відомостей, даних) про реєстраційний номер облікової картки платника податків, про місце проживання.

Е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон формуються безоплатно.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи зобов’язані забезпечити перевірку е-паспорта та е-паспорта для виїзду за кордон, що пред’являються громадянами України.

Разом з тим звертаємо увагу, що е-паспорт і е-паспорт для виїзду за кордон не використовуються у разі:

 

Марія Кравчук

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up