Яке сьогодні, 26 січня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Яке сьогодні, 26 січня, свято – все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити

Сьогодні, 26 січня, в Україні вітають працівників контрольно-ревізійної служби з професійним святом, у світі святкують Міжнародний день митника. Віряни вшановують пам'ять Єрмила та Стратоніка Сінгідонських. До Нового року залишилось 339 днів.

Свята

26 січня в Україні святкують День працівників контрольно-ревізійної служби. 1993 року підписали Закон “Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні”, і саме в ньому ця дата була затверджена для святкування дня працівників контрольно-ревізійної служби. Головне їхнє завдання – контролювати бухгалтерську документацію, проводити фінансовий облік і надавати звіти в державних організаціях країни. Послуги цієї служби необхідні, насамперед, бюджетним установам і органам управління для перевірки витрат грошей, що надходять з державної скарбниці.

Щорічно 26 січня святкується Міжнародний день митника. Це свято дає можливість об’єднати працівників всіх митних служб світу та виявити між ними солідарність. Цього дня зазвичай підіймаються запитання про роль працівників митниці в суспільстві.

Дату обрали невипадково. 1953 року цього дня у Відні відбулася перша конференція, яку присвятили Раді митного співробітництва. А цю організацію створили роком раніше. Регулярно Міжнародний день митника почали святкувати від 1983 року. Через 40 років (1994 року) Раду митного співробітництва перейменували у Всесвітню митну організацію.

Відео дня

Україна приєдналася до Всесвітньої митної організації та святкування цього свята 1992 року.

26 січня також святкують Всесвітній день екологічної освіти. Започаткували свято міжнародні організації, а подію приурочили тому, щоб показати людству, які проблеми з забрудненням довкілля існують, і як вони впливають на здоров’я та якість життя. Започаткували свято в Стокгольмі 1972 року під час семінару ООН. Проте на офіційному рівні урочистість затвердили лише 1975 року після видання спеціальної Белградської хартії екоосвіти.

А ще 26 січня святкується День Австралії. Цей день присвячений колонізації цього континенту європейцями. 26 січня 1788 року капітан Філіп та 730 засуджених на кораблі пришвартувалися до берегів бухти сучасного Сіднею. Там вони підняли британський прапор, що означало створення першої британської колонії на цій землі. Найбільше місто Австралії (Сідней) назвали на честь віконта Сіднея, який віддав наказ флоту досліджувати нові землі.

День Австралії святкують на державному рівні. В XX столітті всі колонії об’єдналися, був створений Австралійський Союз, який існує донині. 1994 року День Австралії стає офіційним державним святом і є сьогодні вихідним днем. А ось тубільські австралійці вважають 26 січня Днем вторгнення або Днем жалоби.

Яке сьогодні, 26 січня, церковне свято

26 січня в церковному календарі – день пам’яті Єрмила та Стратоніка Сінгідонських. Вони були двома друзями з Сінгідунума (сьогодні місто Белград, Сербія), яких засудили на мученицьку смерть за християнську віру.

Єрмило був дияконом в місті Сінгідунум. Відкрито проявляв свою християнську позицію, за що був кинутий до в’язниці. Довгий час його піддавали страшним тортурам. Але вони не змогли змусити мученика відректися від Христа. Правитель міста, який був затятим язичником, наказав втопити Єрмила у річці Дунай.

Стратонік був наглядачем темниці, куди кинули Єрмилу. А також його другом. Він боявся, що втратить посаду і свою службу, якщо відкриється всім, що таємно сповідує християнство. Побачивши страждання свого товариша, Стратонік не зміг втримати сліз, чим і видав себе. Прийняв мученицьку смерть із Єрмилом. Сьогодні мощі святих містяться в Софійському храмі (Константинопіль).

 Іменини

 Петро, Юхим, Максим, Яків, Афанасій.

Що не можна робити цього дня

  • 26 січня забороняється засинати поруч з кішкою, наші пращури вірили, що тоді можна втратити розум.

  • Не можна кривдити тварину, інакше не буде щастя 7 років поспіль.

Народні прикмети і традиції на 26 січня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: ліс тріщить – морози надовго, а якщо шумить – скоро буде відлига;
  • 26 січня навколо місяця коло – чекайте хуртовини;
  • кішка ховає мордочку – буде мороз, лиже лапку – сонячна погода, катається по підлозі – до теплої погоди;
  • якщо кішка шкребе підлогу кігтями – буде хуртовина;
  • 26 січня котик лягає доверху животом – буде тепло;
  • якщо кішка сідає на підвіконня і дивиться у вікно – чекайте на відлигу;
  • в печі погана тяга – до тепла, а якщо сильна – будуть морози;
  • біля вікна 26 січня щебече синиця – весна буде ранньою.

В народі 26 січня називали “Яремин день” на честь мученика Єрмила. Вірили, що цього дня не можна ображати домашніх тварин, особливо кішок. Наші предки намагалися 26 січня пробачити всіх своїх кривдників і не починати нових сварок. 

Погода у Житомирі

Весь день у Житомирі буде хмарним. Вранці - сніг. Вдень та ввечері - без опадів. 2-3 градуси морозу.

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up