Як зареєструвати місце проживання дитини онлайн: інструкція

Як зареєструвати місце проживання дитини онлайн: інструкція

«Прописати» дитину можна не виходячи з дому. Як це зробити за допомогою «Дії»?

З червня житомиряни та мешканці населених пунктів Житомирської ТГ мають можливість зареєструвати місце проживання дитини віком до 14 років за адресою одного з батьків з одночасним зняттям з реєстрації з попереднього місця проживання онлайн.

Зробити це можна на Єдиному порталі державних послуг «Дія» без зайвих довідок, документів, черг та відвідування кабінетів.

Як це зробити?

Відео дня

Потрібно зареєструватися чи авторизуватися (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на сайті https://diia.gov.ua. Потім заповнити та подати заяву на отримання послуги онлайн на сайті: https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-miscya-prozhivannya-ditini.

Аби подати заяву про реєстрацію онлайн, потрібно вказати такі пункти:

  • відомості про заявника (один з батьків, хто подає заяву).
  • відомості про матір дитини.
  • відомості про батька дитини.
  • відомості про дитину.
  • місце проживання дитини.
  • нове місце проживання дитини.

Далі потрібно обрати спосіб оплати за реєстрацію місця проживання дитини (банківською карткою чи списати з мобільного). 

Після цього – електронний підпис і подати готову заяву. Якщо підпису немає, можна звернутись до будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів, надавши заповнену реєстраційну форму, паспортні дані та номер платника податків. Вартість послуги – близько 200 гривень, але може відрізнятися в різних центрах сертифікації ключів. Електронний підпис можна також отримати в особистому кабінеті «Приват24».

Якщо батьки зареєстровані за різними адресами:

У заяві потрібно також вказати інформацію про другого з батьків та адресу електронної пошти. Після формування заяви на вказані адреси електронної пошти будуть відправлені повідомлення з посиланням на вашу заяву. Інший з батьків зможе перейти за цим посиланням та надати згоду шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису на заяву на порталі Дія.  Згода іншого з батьків не потрібна, коли адреси реєстрації батьків збігаються або коли в дитини є тільки один з батьків. 

Після формування заяви та одержання згоди іншого з батьків (за потреби) її передадуть в обробку працівнику органу місцевого самоврядування. Реєстрація, зняття з реєстрації місця проживання дитини віком до 14 років здійснюється у день надходження заяви до органу реєстрації або на наступний день, якщо заява надійшла після завершення робочого дня. Про результат послуги заявнику прийде сповіщення на електронну пошту.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up