Як за підтримки Естонії відновлюється Житомирщина

Як за підтримки Естонії відновлюється Житомирщина

Країна повністю профінансувала відкриття нового дитячого садка, що є значущим кроком у відбудові регіону.

Отриманий практичний досвід і розширення співпраці можуть послужити цінним прикладом для міжнародних організацій і закордонних партнерів у подальшій роботі з відновлення України.

Міжнародні зобов'язання щодо допомоги Україні під час Конференції з відновлення в Лондоні сягнули $60 мільярдів. Водночас ключовим при виділенні таких колосальних коштів є збереження високої довіри зі сторони донорів, завдяки підзвітності та прозорості під час витрачання кожної виділеної гривні. Тому на сьогодні вкрай важлива успішна реалізація проектів з відбудови та відновлення в регіонах. Завдячуючи цим складовим вдалося досягти бажаного результату та що важливо для продовження співпраці варто дослідити на прикладі шефства напряму від уряду іноземної країни.

Початок співпраці

Після масованих атак у березні 2022 року країни Європейського Союзу підтримали ідею прямої комунікації та підтримки постраждалих областей. Естонія взяла на себе зобов'язання допомогти у відновленні Житомирщини.

У травні 2022 року експерти Естонського агентства з питань розвитку та співробітництва (ESTDEV) відвідали область для детального огляду об'єктів, що потребують реконструкції. Регіон представив майстер-план реконструкції та модернізації, який включає інформацію про зруйновані будівлі та споруди, а також незавершені об'єкти через вторгнення.
Естонія, враховуючи свої сильні сторони та досвід, взяла на себе завдання будівництва дитячого садка, що відповідає її експертизі як найбільшого експортера дерев'яних модульних будівель в Європі і має світовий рівень знань у сфері освіти, освітніх технологій та цифрової педагогіки.
Уповноваженим за організацію міжнародного співробітництва є спеціально створена організація - Естонський центр міжнародного розвитку (ESTDEV). Основний профіль діяльності є надання гуманітарної допомоги, спрямовані на зміцнення демократичного врядування, розбудову економіки та допомогу населенню.
У липні минулого року було підписано тристоронній меморандум між урядом Естонії, Житомирською обласною адміністрацією та Овруцькою міською радою, що відкрило дорогу до реалізації проекту відновлення.

Успішна співпраця та систематичні зустрічі з Овруцькою міською радою були ключовими для розвитку дитячого садка. Наприклад, завдяки ефективній місцевій підтримці, процес детального планування зайняв менше 1,5 місяців.
Загалом Міністерство закордонних справ Естонії виділило 2,7 млн євро на будівництво дитячого садка. Компанія Harmet OÜ відповідала за проектування та виготовлення модулів для дитячого садка вартістю 1,7 мільйона євро. Nordecon AS та її дочірня компанія "Єврокон Україна" отримали публічний тендер на виконання основного контракту на будівництво вартістю 780 000 євро. Kumer Saag OÜ була обрана на тендері на суму 59 510 євро для виготовлення меблів для дитячого садка. Metos AS виграла тендер на суму 33 289 євро на забезпечення та встановлення кухонного обладнання в дитячому закладі.
Будівельні роботи були розділені на дві окремі частини: один контракт передбачав виготовлення та монтаж модульних будівель, а інший включав роботи з бетонування, підведення комунікацій та благоустрій території.

Відео дня

Масштабний проєкт

Генеральний директор компанії Harmet OÜ Ало Тамм наголошує, що найбільшим викликом у цьому проекті було не лише виготовлення та будівництво, які зайняли 170 днів, але й транспортування модулів. Перетин кордону між Польщею та Україною через довгі очікування став складним завданням, що вимагало допомоги Міністерства закордонних справ Естонії, Посольства Естонії в Польщі та інших урядових організацій.
Компанія відправила тисячі модулів до різних країн, але ніколи не в ті, де тривають військові дії. Проект вимагав перевезення через кордон 34 вантажівок у трьох групах. Поїздка була не без перешкод, але модулі були доставлені та встановлені вчасно.
Будівництво дитячого садка в Житомирській області є значущим прикладом співпраці між державним і приватним секторами Естонії для спільної реалізації важливого проекту. Крім того, ряд приватних естонських компаній долучилися як філантропи до цього проекту, надаючи продукти та послуги на суму близько 100 000 євро.
Цей дитячий садок, який включає чотири групові кімнати, загальні приміщення, дитячий майданчик та бомбосховище, став важливим символом співпраці між Естонією та Україною. Більше того, він є яскравим прикладом того, як естонські інновації та практики в сфері будівництва можуть бути впроваджені в Україні через спільну роботу та надихнути на реставрацію інших об'єктів.
Естонська модель полягає в тому, щоб масштабувати успішні проекти в Україні, і компанія готова продовжувати співпрацювати та ділитися своїм досвідом з іншими країнами та організаціями в сфері розвитку освіти та соціального захисту. Благодаря цій співпраці між муніципалітетом Овруча та естонськими партнерами, директори всіх 6 дитячих садків міста Овруча мали можливість відвідати Естонію для вивчення естонських практик та пройти тренінг з управління. Усі 18 дитячих садків Овруцької територіальної громади отримали навчання з програмного забезпечення для дошкільної освіти Eliis, розробленого в Естонії спеціально для дошкільних закладів. Тепер це надає можливість зручно керувати повсякденним життям дитячих садків в цифровому форматі, і подібна схема буде застосована і до малих групових будинків сімейного типу для дітей, які осиротіли внаслідок війни.

Фото зведеного за фінансування уряду Естонії дитячого садка. Джерело: ESTDEV

- Надзвичайно важливо належним чином визначити актуальні потреби України, ідентифікувати найсуттєвіші проекти відновлення, які допоможуть відновити нормальне життя для українського народу. Вибір таких проектів має ґрунтуватися на реальних потребах, - стверджує комунікаційний менеджер ESTDEV Тіна Йоозу-Палу.
ESTDEV веде постійний діалог із представниками Житомирської області та її громадами, спираючись на актуальні потреби регіону. По-перше, головна мета естонської сторони - завершити розпочаті об'єкти відновлення. По-друге, максимально сприяти будівництву двох сімейних будинків для дітей, які залишилися без батьків через війну. Планується спорудити два групових будинки для таких дітей, забезпечити навчання їхніх прийомних батьків та сприяти розвитку системи соціального захисту в Житомирській області.
Наразі вже визначений переможець архітектурного конкурсу на будівництво цих об'єктів у співпраці зі Спілкою архітекторів України. Загалом було подано 17 проєктів, що робить його найбільшим проектом естонсько-української співпраці в галузі архітектури. Переможцем став дизайн «Хата» від DAGOpen architects. Дизайн створює потужне відчуття простору з відчуттям безпеки. За формою та облаштуванням споруда нагадує звичайну українську резиденцію, але виконана в сучасній техніці.
Площа майбутнього помешкання становитиме близько 200 кв м. Будівельні роботи планують розпочати цьогоріч, і вже у наступному році перша багатодітна родина зможе відсвяткувати новосілля.

Обраний проєкт “Хата”. Джерело фото: ESTDEV

- На сьогоднішній день найважливіше - забезпечити ефективне спрямування донорських коштів до конкретних об'єктів відновлення та гарантувати прозоре їх використання, - переконана наша співрозмовниця. - Для забезпечення ефективної підтримки такої структури, важливо мати інформацію про пріоритети на рівні районів. Це допомагає донорам легше ідентифікувати об'єкти, які потребують найбільшої допомоги, і сприяє ефективній реалізації проектів відновлення. Підтримка місцевої влади у вирішенні організаційних питань також є надзвичайно важливою для досягнення успіху в цьому процесі.
У планах також надалі тісно співпрацювати з навчальними закладами області для впровадження реформ у сфері професійно-технічної освіти та розвитку е-рішень у навчальному процесі. Зважаючи на світове визнання Естонії у розбудові безпечної цифрової інфраструктури вдасться досягти належних результатів та забезпечити навчальний процес за міжнародними стандартами.
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up