Як Віктор Развадовський перемогу над газетою «20 хвилин» здобував, здобував, але так й не здобув…

Як Віктор Развадовський перемогу над газетою «20 хвилин» здобував, здобував, але так й не здобув…

Редакція газети «20 хвилин Житомир» заявляє про тиск на журналістів, утиски свободи слова та перешкоджання журналістській діяльності з боку кандидата у депутати Житомирської обласної ради Віктора Развадовського.

Передвиборчі перегони не заважають політикам відриватися в судах та викликають сумніви щодо мети отримати депутатське посвідчення.

По багатьом українським так званим ЗМІ поширилося повідомлення про те, як Віктор Развадовський здобув показову перемогу над газетою «20 хвилин». Але факти судових рішень інколи цікавіші за прозу життя.

Взагалі судові справи між Віктором Развадовським та нашим виданням йдуть вже майже рік. Але за цей час чомусь перемоги екснардеп так і не отримав. Тому, напевно, і почалися передвиборчі, дуже дивні та незрозумілі справи саме зараз, і перемога поки що в пана Развадовського і перекручуванні фактів.

Відео дня

Так, Ігор Ходак у своєму допису від 23 жовтня 2020 року на власній сторінці і соціальній мережі Facebook зазначив: «За час депутатства і виборчих перегонів я звик до того, що мене в чомусь звинувачують, але усьому є межа і здоровий глузд. Все інформаційне сміття щодо моєї персони я коментував виключно фактами – виважено та конструктивно. Але одне діло публікації у медіа та соцмережах, інше – судовий позов. І ось цю межу Віктор Развадовський переступив. Його недавній судовий позов стосувався газети "20 хвилин Романів" і начебто неправдивої інформації у статті, що опублікована в одному з номерів видання. І замість того, аби фактажем спростувати відомості у матеріалі, Віктор Развадовський додає до позовної заяви плітки місцевого рівня – вказавши у тексті заяви, що газета належить Ігорю Ходаку і матеріал друкували на замовлення Ходака. Моє ім'я серед абсурдних звинувачень і в абсурдному судовому засіданні. Я, Ігор Ходак, не маю жодного відношення до друкованих засобів масової інформації в жодному населеному пункті країни. Весь мій бізнес – моє підприємство і тільки. А судова тяганина Развадовського і газети "20 хвилин Романів" мала б відбуватися в правовому колі фактів, а не потонути у плітках і наклепах. Тим паче, що з компанією ПП "Медіа Ресурс", якій належить газета «20 хвилин Романів», Віктор Развадовський судиться уже більше року і за цей час знає справжні імена власників, але саме перед виборами мій опонент вирішив вдатись до брехні й винести її у медійну площину. Хоча завідома знав, що це неправдива інформація. Тому я прийняв рішення захистити свою честь – подавши зустрічний позов до суду щодо оприлюднення та поширення неправдивої інформації про те, що я є власником газети "20 хвилин Романів"».

А зараз просто наведемо факти. Так по справі №  278/2853/20 24 жовтня 2020 року Сьомий апеляційний адміністративний суд, розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Развадовського Віктора Йосиповича на рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 23 жовтня 2020 року у справі за адміністративним позовом Развадовського Віктора Йосиповича до приватного підприємства «Медіа Ресурс» про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії, встановив, що позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо ненадання можливості спростувати матеріал, розповсюджений відповідачем у засобах масової інформації, та зобов`язати його опублікувати спростування недостовірної інформації, що направлялась на адресу видавництва.

Відповідно до рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 23 жовтня 2020 року в задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати вказане рішення та ухвалити нове, яким задовольнити позов.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів апеляційної інстанції дійшла висновку, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення. Тобто вже ні про яку перемогу Віктора Развадовського над газетою «20 хвилин» мова в рішенні суду взагалі не йде.

8 жовтня 2020 року вийшов спецвипуск газети «20 хвилин» № 5, який містив публікації, що стосуються позивача.

22 жовтня 2020 року прийнято рішення суду, яке не набуло законної сили у адміністративній справі між тими самими сторонами, однак з іншим предметом.

Відмовляючи у задоволенні адміністративного позову, суд першої інстанції виходив з того, що відповідач діяв на підставі, в межах та у спосіб, що передбаченні Конституцією та законами України. Таким чином, колегія суддів вважає, що доводи апеляційної скарги не ґрунтуються на вимогах чинного законодавства, яке регулює спірні правовідносини, та повністю спростовуються встановленими у справі обставинами.

А незабаром відбулося судове засідання по справі №  240/18428/20 від 25 жовтня 2020 року в тому ж Сьомому апеляційному адміністративному суді, де розглянули в порядку письмового провадження апеляційну скаргу суб'єкта виборчого процесу – кандидата у депутати Житомирської обласної ради Ходака Ігоря Євгеновича на рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 24 жовтня 2020 року (яке складене у повному обсязі 24.10.2020 року о 19 год. 28 хв. у м. Житомирі) у справі за адміністративним позовом суб'єкта виборчого процесу – кандидата у депутати Житомирської обласної ради Ходака Ігоря Євгеновича до Житомирської обласної організації політичної партії «За майбутнє» та суб'єкта виборчого процесу – кандидата у депутати Житомирської обласної ради Развадовського Віктора Йосиповича.

Так, 23 жовтня 2020 року суб'єкт виборчого процесу – кандидат у депутати Житомирської обласної ради Ходак Ігор Євгенович звернувся до Житомирського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Житомирської обласної організації політичної партії «За майбутнє», суб'єкта виборчого процесу – кандидата у депутати Житомирської обласної ради Развадовського Віктора Йосиповича, в якому просив визнати неправомірними дії суб'єкта виборчого процесу Развадовського Віктора Йосиповича щодо розповсюдження в ході судового розгляду справи №278/2790/20 у Житомирському районному суді Житомирської області завідомо неправдивої інформації наступного змісту: «Вважаю спецвипуск № 5 газети "20 хвилин" від 8 жовтня 2020 року створений в період виборчого процесу як "чорний піар" для дискредитації мене в очах виборців та перетягування їхніх голосів на користь кандидатів інших партій, в т.ч. власника газети "20 хвилин" Ігоря Ходака».

Але 24 жовтня 2020 року Житомирський окружний адміністративний суд прийняв рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, створивши певну юридичну колізію і навіть правовий нігілізм. Адже за рішенням Житомирського окружного адміністративного суду власником та директором ПП «Медіа Ресурс» було де-факто визнано людину, яка не має взагалі стосунку до нашої редакції.

Крім того, склалося враження, що суд майже довів те, що будь-який кандидат у депутати може нести будь-яку нісенітницю і при цьому не нести жодної відповідальності.

У суді першої інстанції адвокатка Віктора Развадовського визнала факт, що інформацію на сайтах було проплачено саме політичною партією «За майбутнє», але у своєму рішенні суд чомусь знову зазначає, що цей факт не доведено. І саме тому, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів Сьомого апеляційного адміністративного суду вважає, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення.

Таким чином, Сьомий апеляційний адміністративний суд знову прийняв рішення, яке неможливо виконати, створюючи прецедент правового нігілізму.

Це нонсенс, але можна зробити певні припущення, що судді навмисно приймали рішення, які суперечать одне одному та які неможливо виконати взагалі з метою забезпечення власної безпеки. Адже прийнявши рішення відмовити всім сторонам процесу майже по всіх пунктах, судді не могли не усвідомлювати, що це призведе в подальшому до нових позовів з обох сторін. А у випадку перемоги незадоволеного кандидата могли бути створені певні перешкоди спокійному життю інших осіб у подальшому.

Таким чином, на сьогодні ми маємо рішення суду, відповідно до якого з сайту газети «20 хвилин» вилучена електронна версія спецвипуску. Але самі матеріали, які були розміщені раніше, залишилися у відкритому доступі, адже судом не було прийнято відповідного рішення та факт недостовірної інформації у вказаних статтях не доведено.

Також продовжується судова тяжба між Віктором Развадовським та газетою «20 хвилин» з інших питань. Тобто ні про яку переконливу перемогу знову не йдеться.

Адвокат, який надає юридичну допомогу редакції «20 хвилин Житомир», керівник Юридичної групи Primus Partners Сергій Касянчук зазначив: «Суд першої та апеляційної інстанції відмовив у задоволенні позовних вимог, які стосувалися спростування газетою інформації, опублікованої у спецвипуску. У межах цих судових процесів у кожної сторони своє бачення "перемоги". Зважаючи на рішення судів, для газети відсутні будь-які фактичні негативні наслідки».

Окремо можна звернути увагу на спроби з боку адвокаток Віктора Развадовського спровокувати конфлікт в суді з присутніми журналістами нашого видання. Так, у п’ятницю, 23 жовтня, в залі судового засідання після оголошення рішення невідомий чоловік, якого провела в зал адвокатка Віктора Развадовського, почав погрожувати журналісту газети «20 хвилин», у зв’язку з чим було викликано поліцію та написано заяву до Житомирського міськвідділу Національної поліції. До речі, це не перша погроза, яку отримували останнім часом наші журналісти.

Наше видання постійно розміщує матеріали журналістських розслідувань, фігурантами яких є зовсім різні люди і посадові особи. Тож говорити про якісь замовлення знову немає сенсу, адже оприлюднення результатів розслідувань та доведення до нашого читача дійсно справжньої інформації – це наша громадянська позиція. І вона ніяким чином не пов’язана ні з передвиборчими з’ясуваннями відносин між кандидатами, ні з будь-яким іншим приводом. Єдине, що спонукає наш колектив працювати, – це знову ж наша громадянська позиція і намагання створити дійсно правову державу.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Карколомна ДТП у Житомирі на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо 12:00 Вночі у Житомирі виявили літню пані, яка загубилася
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up