Вивчення “християнської етики” у школах Житомира може бути обов’язковим

Вивчення “християнської етики” у школах Житомира може бути обов’язковим

Звернення з проханням запровадження “християнської етики” як обов'язкового предмету на черговій сесії обласної ради підтримало 35 депутатів.

Таке звернення ініціював депутат Житомирської облади Сидір Кізін. До підтримки даного рішення долучився преставник Ради церков Житомирської області Віталій Сидорчук.

“Пропонуємо на доповненні до теорії еволюціонізму викладати і теорію креаціонізму. Боже слово завжди буде для багатьох підтримкою у важкий час. Зрештою, бачимо Європейський союз, який сьогодні відмовляється від християнства, що робиться. Зникає християнство, приходить атеїзм, а за ним ще може прийти і іслам. Ми нічого не маємо проти ісламу, але знаємо, які сьогодні насправді має агресивні моменти це вчення. Тому звертаємось, щоб наші діти мали справді добре, поважне підґрунтя у своєму розвитку та житті”, - пояснює свою позицію представник Ради церков Житомирської області Віталій Сидорук.

Дана ініціатива викликала обурення у активістів, які були присутні під час обговорення питання щодо введення курсу християнської етики в школах.

Відео дня

“Моя донька, прийшовши зі школи, розповідала, що вчителька з християнської етики заставляє вірити її у те, що вона не вірить. Я вважаю, що це примусово, і цього не може бути. Я захочу, заведу свою доньку до Михайлівського собору, до отця Богдана, і він їй все розкаже. А не якась вчителька, яка не розуміє, про що вона розповідає, а тільки лякає дитину. Є батюшки, хай діти йдуть до них, якщо хочуть, хочуть до католиків, до кого хочуть. Це вільне віросповідання, яке забезпечує Конституція, ви його не маєте права нав’язувати”, - обурюється громадський активіст Віталій Павлюк.

Депутат Житомирської облради Сидір Кізін наголосив присутнім, що ініціатива запровадження викладання релігійних предметів у всіх навчальних закладах - лише звернення до Міносвіти та Верховної Ради, а не законодавчий акт або норма.

“Ми дійсно сьогодні не є законодавчим органом і не вносимо зміни до Конституції. Дане звернення, я іще раз підкреслюю, для тих, хто не зрозумів, - це не законодавча норма, це звернення до законодавців і Міносвіти. Ніхто не пропонує зараз якось обов’язково людей навертати у віру. Ми маємо змінити дискурс, і це сигнал до Міносвіти. Від того дискурсу, який Міносвіти через грантові кошти надсилає, зокрема в гендерну складову, що незабаром дітям запропонують маленьким вибирати, хто він: він, вона чи воно. Ми маємо на наших традиційних цінностях виховувати людей, адже це важлива складова. Нічого немає поганого в 10 заповідях, і не треба зараз лякати цим, як колись лякали українською мовою”, - каже депутат Житомирської обласної ради Сидір Кізін.

До обговорення теми долучили і житомиряни, які у соцмережах бурхливо коментують новину:

“Що це я зараз прочитала? Атеїсти - зло, бо завтра вони увірують в Аллаха. Де логічний зв'язок? Ми маємо ідентифікуватися і захищати свої цінності. Хто має? І до чого тут християнська етика? Дитина має ідентифікуватися в першу чергу як особистість, до чого тут заповіді - чи то християнські, чи то ламаїстські? Кізін - найкращий: "вибирати, він, вона чи воно" - це в пана якісь особісті фобії? Можна поспівчувати, але то вже до спеціалістів. Наразі вдячна долі хоча б за те, що моя дитина закінчила школу ще до початку всього цього бедламу”, - пише житомирянка Ірина.

“Нарешті діти будуть знати відповіді на такі вічні питання, типу "чим відрізняється протодиякон від ієродиякона", "як правильно цілувати руку попу" та "куди платити десятину", - обурюється житомирянин Євген.

“У дітей в школі і так значне навантаження. З позиції доцільності, то такий предмет має бути виключно ФАКУЛЬТАТИВНИМ, без примусу, контролю і санкцій з боку керівництва навчальних закладів. І такий предмет має читати незаангажований викладач/вчитель, а не представник духовенства з тієї чи іншої конфесії. У кожного своя дорога і свій час для сприйняття Бога і релігії”. - пише Сергій Гончарук.

Нагадаємо, “християнську етику” як факультативний предмет в українських школах ввели з 2005 року, згодом від нього відмовились усі школи країни.

Анастасія Ліберман

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up