Висотно-гірська підготовка снайперів ДШВ

Висотно-гірська підготовка снайперів ДШВ

На початку листопада 2018 року на загальновійськовому полігоні поблизу Житомира група снайперів з декількох бригад ДШВ пройшла ознайомчий курс з висотно-гірської підготовки ВГП.

Цей курс є складовою частиною системи автономного спорядження САС, яку розробив для підготовки розвідників і снайперів ДШВ житомирський дослідник О.В.Дакал. Специфіка курсу полягала в тому, що всі завдання і вправи ґрунтувалися на тактиці дій снайперської пари. І згідно цьому застосовувалося лише те спорядження та озброєння, яке пара бійців несла на собі.

 Протягом автономного виходу бійці спочатку навчилися працювати у альпіністському спорядженні на природному рельєфі. На крутих схилах та скельних виходах вони виконували спуски та підйоми в бойовому та похідному спорядженні. Також була відпрацьована горизонтальна переправа по альпіністській мотузці через яр. При цьому бійці на вчились не тільки переправлятися самі, але й транспортували своє спорядження методом супроводження по мотузці. Важливим моментом було те, що після кожного етапу бійці мали забрати всі елементи альпіністського та бойового спорядження і не залишити після себе ніяких слідів.

Відео дня

 На наступному етапі снайпери вчилися тактиці висотно-гірських дій в умовах міської забудови. Бійці відпрацювали різні методи підйому на висотні будівлі. Спочатку вони піднімалися за допомогою техніки скелелазіння, використовуючи виступи та тріщини в будівлі як опори для підйому. Потім на стіні будинку був відпрацьований метод підйому по вертикальній мотузці за допомогою альпіністського спорядження. Цей метод вимагає від бійця гарної фізичної підготовки та вмілої координації рухів, адже окрім ваги власного тіла і одягу він має піднімати ще й розвантажувальну систему з боєкомплектом і спорядженням, снайперську гвинтівку, захисний шолом та альпіністське спорядження. А це ще близько 20 кілограмів додаткової ваги! Та наші десантники міцні хлопці, і всі впоралися з цим завданням.

 Спуск по вертикальній стіні виявився не менш складним завданням, ніж підйом. На відміну від фізичних навантажень тут головним виявилось психологічне випробування. Адже коли ти стоїш на краю стіни, а під тобою невідомо скільки метрів, і ти чітко бачиш поверхню землі, на яку потрібно спуститися -  ой як нелегко зробити цей перший крок у прірву, щоб почати спуск. Це інколи складніше ніж стрибок з парашутом – адже там не видно чіткої поверхні землі, і ти стрибаєш ніби у відкритий простір. Тут на допомозі бійцям стала повітряно-десантна підготовка, яка привчає десантника до виконання дій на висоті та в безопорному просторі. Деякі бійці потім зізналися, що їм легше було підніматися на стіну, ніж спускатися з неї.

 У останній день курсу на снайперів чекав справжній екзамен. Вони мали непомітно пройти до першої контрольної точки, бо на шляху їх руху знаходився патруль ймовірного противника, в завдання якого входило виявити снайперську пару та обстріляти її зі стрілецької зброї. На першій точці бійці виконували спочатку спуск, а потім підйом по природному рельєфу у повному спорядженні. Потім вони мали переправитись через яр та переправити все своє спорядження. Обов’язковою умовою було завдання забрати все спорядження та не залишити після себе слідів. Далі їх знову чекав перехід на другу контрольну точку – висотну будівлю.

 На другій точці завдання було ще складніше – потрібно було обережно підійти до будівлі та навісити альпіністську мотузку на рівень другого поверху за допомогою підручних засобів. Потім піднятися по цій мотузці обом бійцям, зняти все навішене спорядження та зайняти позицію для ведення стрільби. Адже за планом навчань снайпери мали віднайти та знищити кулеметний розрахунок ймовірного противника. Після виконання цього завдання потрібно було знову навісити мотузку, спуститися по ній, зняти все навішене спорядження та виконати перехід на третю контрольну точку, яка слугувала фінішем.

 Ось такий насичений випробуваннями день випав на долю наших десантників. І хоч як тяжко і складно було їм, та всі бійці докладали максимум зусиль, щоб виконати такі тактичні завдання. Всі снайперські пари дійшли до фінішу цих навчань. Наприкінці було підбито підсумки курсу, всі учасники були нагороджені дипломами про проходження курсу ВГП © за системою САС ©, а найкращі бійці були відзначені цінними подарунками.

 Щирої вдячності заслуговують люди та підприємства, які надали різносторонню підтримку для проведення цього курсу. Це компанії ТОВ «Юнайтед Форест», м. Київ; ТОВ «Доля і Ко ЛТД», м. Київ; компанія «SHAMBALA MOUNTAIN GROUP», м. Дніпро; ТОВ «Тревел Екстрім», м. Житомир; компанія «SIGMA MOBILE», м. Київ; відділ «Воєнторг» магазину Еко-Маркет, м. Житомир; підлітковий туристичний клуб «Фортуна», м. Житомир; волонтерське об’єднання «МАП 100», м. Київ.

САС © - Система Автономного Спорядження.

ВГП © - Висотно-Гірська Підготовка.

ВГД © - Висотно-Гірські Дії.

© Автор: Олекса Древля, 2018. Фото автора.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up