Віктор Развадовський знову поширює неправдиву інформацію та «ловить хайп» напередодні виборів

Віктор Развадовський знову поширює неправдиву інформацію та «ловить хайп» напередодні виборів

Редакція газети «20 хвилин Житомир» заявляє про тиск на журналістів, утиски свободи слова та перешкоджання журналістській діяльності з боку кандидата в депутати Житомирської обласної ради Віктора Развадовського.

Ціла купа бруду вилилась за ці дні на редакцію газети «20 хвилин Житомир» з боку Віктора Развадовського. Це стосувалося журналістських розслідувань щодо його діяльності під час депутатства в Верховній Раді. Всі матеріали були оприлюднені набагато раніше, ніж почалися передвиборчі перегони в Україні. Але Віктор Развадовський вирішив звернути увагу на ці розслідування, частина яких, до речі, датована 2010 роком, тільки зараз, перед виборами.

Нагадуємо, що 21 жовтня зранку, біля 10:30 до редакції завітав співробітник Житомирського районного суду та повідомив повісткою, що майже через годину почнеться судове засідання стосовно публікації в газеті «20 хвилин». Тобто адвокати редакції взагалі не мали можливості підготуватися до суду, який, до речі, також більш нагадував судилище.

Суддя Житомирського районного суду Ольга Миколаївна Дубовік, ігноруючи чинне законодавство, з самого початку намагалася заборонити зйомку в залі засідань, потім, заборонила знімати на відео адвокаток пана Развадовського, чим грубо порушила п.5 ст.10 Кодексу адміністративного судочинства України, в якому зазначено, що особи, присутні в залі судового засідання, представники ЗМІ можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду.

Відео дня

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Тетяна Анцупова на спільній нараді суддів Верховного Суду за участю голів апеляційних та окружних адміністративних судів з проблемних питань адміністративного судочинства зазначила: «Тобто тут суд не вирішує питання балансу інтересів чи захисту приватних інтересів учасників процесу». І додала, що як і Цивільний процесуальний, Кодекс адмінсудочинства передбачає можливість заборони зйомки «з урахуванням обмежень, встановлених цим кодексом». І єдиним таким обмеженням є розгляд справи у закритому засіданні.

Судилище над редакцією газети «20 хвилин Житомир», відбувалося формально у відкритому засіданні, але представників громадськості, які прийшли підтримати нашу редакцію, до приміщення суду не допустили, посилаючись на норми карантинного та протиепідемічного стану в країні. Таким чином, представники громадськості не потрапили до судової зали Житомирського районного суду. 

Крім того, суддя О.М. Дубовік проігнорувала наведені факти про наявність доказів щодо достовірності інформації в статтях. Крім того, відмовила в проведенні експертизи цих доказів. Таким чином, суд прийняв заангажоване, цілком політичне рішення, яке не має нічого спільного з правосуддям та позбавляючи такім чином можливості довести нашої редакції свою правоту.

Це опосередковано свідчить про певну домовленість між позивачем та судом. 

Крім того, інформація, яка з'явилася одразу на сайті каналу ZIK та Житомир.інфо, також певним чином перекручена, адже спростування недостовірної інформації належить до компетенції цивільного судочинства і не може здійснюватися в рамках адміністративного позову. Таким чином, суд знову порушив норми діючого законодавства України та проігнорував доводи адвокатів нашої редакції. 

Крім того, в статті, яка розміщена на сайті каналу ZIK, директором і власником нашої редакції вказано зовсім іншу людину, яка взагалі не має відношення до газети «20 хвилин».

Директор та власник ПП «Медіа ресурс», якому і належить газета «20 хвилин Житомир», Олександр Вікторович Васильковський, ще раніше прокоментував подібні дії наступним чином в соціальній мережі Facebook:

«По багатьох проєктах у Житомирі та області ми зафіксували значні зловживання владою та розкрадання десятків мільйонів бюджетних коштів. Сьогодні мені як ніколи потрібна ваша підтримка. Нам дуже складно працювати на користь громади без Вашої підтримки. 

На нашу редакцію чиниться тиск зі сторони команди мера Сухомлина та його партнерів з «ПРОПОЗИЦІЇ» та Развадовського від партії «ЗА МАЙБУТНЄ»!!!! НАМ ПЕРЕДАЮТЬ «ПРИВІТИ, І ТЕ ЩО ПІСЛЯ ВИБОРІВ У НАС БУДУТЬ ПРОБЛЕМИ»!!! 

На судовому засіданні, яке відбулося 21 жовтня 2020 року, виступив захисник нашого видання Роман Гуртовенко, якій навів докази, що справа проти нашого видання замовна і що судове провадження відкрите всупереч діючому законодавству.

Тому що позов було заявлено «про визнання дій неправомірними», тобто,  про спростування інформації. Жодного відношення до виборчого процесу цей позов відношення не має. Наше видання постійно оприлюднює результати журналістських розслідувань. Тому пов’язати зовсім різні речі з точки зору закону неможливо. Але суддя О.М.Дубовік змогла це зробити. Тому в судовому засіданні і було заявлено про відвід судді, адже її протизаконні рішення було повністю доведено. Але суддя відмовилася приймати рішення про відвід судді. 

Вже наступного дня, 22 жовтня, о 8 годині ранку було продовжено розгляд справи, і знову всі надані докази щодо достовірності інформації в статтях було судом проігноровано. Таким чином, наша редакція звертає увагу всіх небайдужих громадян на утиски свободи слова та просить підтримати наш журналістський колектив!

Крім того, зараз, а саме сьогодні, Віктору Развадовському потрібен «хайп», а не сам факт рішення. Те, що він заявляє про показову перемогу над газетою «20 хвилин», є тільки його особистою думкою, адже справа зараз знаходиться в апеляційному суді. І сам факт, що за браком часу, рішення суду можливе тільки після 25 жовтня 2020 року, тобто після виборів, вже Развадовського не цікавить. 

Адвокат, який надає юридичну допомогу редакції «20 хвилин Житомир, керівник Юридичної групи Primus Partners Сергій Касянчук зазначив:

«Рішення суду, в тому числі і те, яке стосується виборчого процесу, не набирає законної сили з моменту його проголошення. В даному випадку строк на подання апеляційної скарги на рішення Житомирського районного суду Житомирської області становить два дні з моменту проголошення тексту рішення.

Тому на сьогоднішній день посилатися на рішення суду, яке ще не набрало законної сили, недоцільно, некоректно та передчасно. Апеляційний суд має поставити крапку у цьому спорі. І тільки після цього можна буде говорити про «показову перемогу».

Тобто всі заяви Віктора Развадовського про якусь там перемогу над редакцією «20 хвилин Житомир» на даний час - тільки балачки та особисте бажання як кандидата в депутати отримати «хайп» та викликати хибне відчуття значущості своєї персони. І нічого більш.

Тобто, робіть висновки, друзі і «не ведіться» на провокацію. Ми віримо, що Україна буде процвітаючою і справді вільною країною. Але для цього потрібен і ваш вибір, який ви зможете зробити в неділю, 25 жовтня 2020 року, особисто вибравши саме гідних людей в депутати рад всіх рівнів. Тільки благаємо вас, не помиліться!

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (28)
  • Ігор Мазепа

    На жаль Житомир так і залишився совковим заповідником, осередком бандитського диктату провладних хапуг, резервацією відрижки хамського руского міра.
  • Валентина Ковальчук

    Сама  брехлива газета.
  • Віктор Ходина

    Та вас взагалі закрити треба, щоб не розносили бруд про чесних людей!
  • Антон Забожко

    Не треба вводити людей в оману, то мали б і проблем
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up