Викладачі Житомирського агроекологічного університету звернулися до Президента

Викладачі Житомирського агроекологічного університету звернулися до Президента

Викладачі Житомирського національного агроекологічного університету звернулися до Президента України Петра Порошенка. 

Президентові України

Порошенку Петру Олексійовичу

науково-педагогічних працівників

Відео дня

Житомирського національного агроекологічного університету

Копія:міністру освіти та науки

Гриневич Лілії Михайлівні

Шановний пане Президенте!

До вас звертаються представники професорсько-викладацького складу Житомирського національного агроекологічного університету(ЖНАЕУ). Неможливо далі замовчувати та спостерігати безчинства, які творяться у нашому вузі під маркою реформування. Катастрофічна морально-психологічна ситуація, що склалася в університеті, є результатом недолугого та авантюрного керівництва університетом з боку ректора Скидана О.В., проректорів Романчук Л.Д., Цаль-Цалка Ю.С. та інших, нещодавно залучених до керівництва університетом посадових осіб. Складається цілковите враження, що ЖНАЕУ перестав бути державним вузом, а перетворився у приватний навчальний заклад «Скидан і компанія». Ще до недавнього часу один з найбільш рейтингових ВНЗ Житомирщини, ЖНАЕУ займає останні місця у переліку вузів України практично за всіма показниками, більшість з яких стали реалією за каденції Скидана О.В., не враховуючи той факт, що протягом трьох попередніх років Скидан О.В. обіймав посаду проректора з наукової роботи. Як патріоти свого вузу, як люди, які бачили період становлення, розквіту та прогресу університету, в умовах військового конфлікту, в умовах непростої соціально-політичної ситуації, в умовах започаткованих Вами реформ, ми не можемо бути байдужими до долі університету та його колективу, який формувався протягом десятків років не одним поколінням науковців.

  1. Як людина, як посадова особа, Скидан О.В. ніколи не мав і не має чіткої суспільно-політичної позиції і не розуміє суті і глибини сучасних реформ, в тому числі і в галузі освіти.В жовтні 2014 року, в черговий раз змінивши свої політичні  вподобання та ставши членом ВО «Свобода», Скидан О.В. був призначений виконуючим обов’язки ректора університету особисто тодішнім міністром агрополітики І.Швайкою. Дане призначення йшло всупереч рішенню колективу університету про делегування прав виконуючого обов’язки ректору Микитюку В.М.  З перших днів виконуючий обов’язки ректора Скидан О.В., який вже встиг перейти із ВО «Свобода» до ВО «Батьківщина», через засоби масової інформації висунув звинувачення дев’ятьом викладачам університету у корупційних діях, не назвавши, щоправда, жодного прізвища. Це кинуло тінь на весь колектив. Такої тактики залякування та шантажу Скидан О.В. дотримується і дотепер. Ще до оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади ректора Скидан О.В. ініціював проведення студентської конференції, на якій його було висунуто «єдиним» кандидатом на посаду від студентів. Група докторів та доцентів університету звернулась з цього приводу до громадської ради при Житомирській облдержадміністрації з проханням дати роз’яснення щодо наявності корупційної складової та використання адмінресурсу  у діях Скидана О.В. Громадська рада таке роз’яснення надала і підтвердила неправомірність дій Скидана О.В. Однак під безпосереднім тиском з боку Скидана О.В. рішення громадської ради надійшло заявникам лише в день виборів ректора – 15 жовтня 2015 року. А напередодні виборів, 7 жовтня у газеті «Субота» номер 41(220) вийшла стаття «Хто претендує на посаду ректора одного з найбільших Житомирських університетів?», в якій були облиті брудом всі претенденти на посаду, окрім самого Скидана О.В. Немає жодного сумніву щодо замовного характеру статті. Отже, 15 жовтня 2015 року в університеті відбулися вибори ректора за якого, якщо не рахувати підконтрольних технікумів, працівників господарської частини та студентів проголосувало лише близько третини викладацького складу.

  2. За результатами виборів, новообраний ректор зразу ж поділив весь колектив на дві частини: тих, хто голосував «за»  та тих, хто голосував «проти». Почався період неприхованого зведення рахунків, цькування, «вичавлювання» з колективу «інакомислячих», вільнодумців, які мали свою чітку позицію і не боялись її висловити. В цілому за період каденції Скидана О.В. університет залишило 8 докторів наук та понад 40 кандидатів.

Одним з важелів боротьби проти свого власного колективу стали розроблені адміністрацією нереальні драконівські контракти, невиконання яких означало автоматичне звільнення. Так, влітку 2016 року одночасно незаконно було звільнено близько 150 викладачів, долю яких в подальшому вирішували одноосібно Скидан О.В., Романчук Л.Д. та Дем’яненко Ю.В. Повністю було знехтувано як вимогами галузевої угоди, так і правилами проведення конкурсів на заміщення вакантних посад. Як результат, переважна більшість звільнених в зв’язку із закінченням контрактів отримала розрив у науково-педагогічному стажі роботи. Будь-які спроби самозахисту або намагання відновити справедливість кваліфікувались ректором як опір так званим реформам ректора.  Коли ж на електронному сайті газети «Приміське життя» з’явилась стаття «Чому штормить ЖНАЕУ?» Скидан О.В. приклав максимум зусиль щоб зняти цю статтю з сайту.

  1. Однією з основних проблем, що існують в університеті, є зневажливе, зверхнє, а часто і відкрито вороже ставлення до людей. Особливо для тих, хто має свою, відмінну від ректорської, позицію. Так, залишив посаду голови спеціалізованої ради доктор економічних наук, професор Зіновчук Віталій Володимирович, відомий не лише на Україні, а й далеко за її межами. Не знайшлося місця в ЖНАЕУ доктору економічних наук, професору екс-ректору університету Малиновському Антону Станіславовичу. Залишили університет доктор економічних наук, професор Зіновчук Наталія Василівна, доктор географічних наук, професор Буднік Світлана Василівна, доктор педагогічних наук Єршова Людмила Михайлівна. З метою звільнення з посади доктора сільськогосподарських наук, професора Положенця Віктора Михайловича розформовано кафедру селекції. Змушений був піти з університету кандидат філологічних наук, доцент Маліновський Едуард Феліксович, який очолював кафедру іноземних мов майже 20 років.

Цей список можна продовжити. Принцип «Свої – чужі» став наріжним каменем у кадровій політиці Скидана О.В. Лише видає це під маркою оптимізації кадрового складу. Під так звану оптимізацію підпадають не лише викладачі, але й значна частина обслуговуючого персоналу – лаборанти, вахтери, господарські робітники, на зарплату яким грошей катастрофічно не вистачає, хоча і так роздутому штату проректорів зарплати не бракує.

    Ще одним суттєвим інструментом боротьби з «неугодними» є примітивне звинувачення викладачів у плагіаті. Справа доходить навіть до створення квазі-комісій по розслідуванню та виявленню плагіату в наукових працях викладачів. Причому під таку процедуру підпадають ті ж самі «неугодні». Хоча унікальність праць самого Скидана становить 4-6%. Якщо ж ця методика не спрацьовує, Скидан та його адміністрація вдаються до неприкритих рейдерських відвідувань занять викладачів, мета яких – принизити, звинуватити у непрофесіоналізмі,  змусити залишити посаду тощо. Якщо ректору вистачає рівно 5 хвилин для критичної оцінки лекції чи семінару викладача, про яку професійність ректора чи його порядність може йти мова. Коментарі, як кажуть, зайві.

  1. Закриття відділу аспірантури та докторантури, авантюрне злиття або розформування кафедр університету, закриття профілакторію, здача в оренду так необхідного для університету дослідного поля, розбалансування роботи спеціалізованої ради з економіки, безперспективні поїздки за кордон, коштовні ремонти власних кабінетів при багатомільйонній заборгованості за комунальні послуги, неаргументоване скорочення власного обслуговуючого персоналу, вимушена трьохмісячна перерва у навчанні без методичного забезпечення самостійної роботи студентів, примусова двотижнева відпустка викладачів за власний рахунок, виведення через власну недбалість з ладу опалювальної системи в корпусах університету, стягування наперед оплати зі студентів, неконтрольовані поїздки студентів за кордон вже з першого курсу, неаргументоване перевищення ліцензованого обсягу прийому студентів на окремі спеціальності – все це є далеко не повним переліком «надбань ректора- реформатора», що, в свою чергу, є свідченням некомпетентності та непрофесіоналізму керівника.

  2. Виникає цілком закономірне запитання «Чому мовчить колектив?». Відповідь вкрай проста: будь-який прояв вільнодумства, висловлення своєї власної позиції, будь-яка критика знизу буде мати наслідком цькування, залякування, позачергові перевірки з наступним попередженням, оголошенням доган та звільненнями. Поодинокі звернення окремих представників трудового колективу до Міносвіти, Генеральної прокуратури, СБУ, НАБУ, навіть відкрите кримінальне провадження проти Скидана О.В. результатів не дали. Складається враження, що така ситуація або влаштовує всіх, або «керівник-реформатор» виходить сухим з води, використовуючи відомі лише йому схеми.

З метою нормалізації морально-психологічного клімату в колективі університету, його збереження та підвищення ефективності його діяльності, проведення дійсно необхідних реформ просимо вирішити питання щодо доцільності подальшого перебування Скидана О.В. на посаді ректора університету.

Хочеться вірити у верховенство закону та в порядність і чесність людей, які цей закон представляють. Слава Україні!

 

З оригіналом документу можна ознайомитися нижче.
 
 
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (10)
  • Костя Безсмертний

    Поздравляю Олега Васильевича с юбилеем. Желаю ума и человечности.
  • Костя Безсмертний

    Своими действиями он накличет беду не только на свою голову, но и на весь университет. Знаю, что более десяти профессоров готовы выступить против "его величества" и если надо - отозвут свои подписи с документов про акредитацию.
  • Костя Безсмертний

    Только одно он не учитывает, что есть космический закон Бумеранга. Жизнь-бумеранг, к тому ведется: что отдаете, то и вернется. Все и всем по заслугам; черные мысли вернутся недугом, светлые мысли - Божественным светом если не думал - подумай об этом.
  • Костя Безсмертний

    Сегодня он просить ученый совет осудить оппонентов, а на завтра готовит "оптимизацию" для соединения кафедр, чтобы убрать неугодных профессоров и сраколызы проголосуют. Они на ученом совете уже, как судьи "засудылы" людей, которые правду пишут, такое впечатление, что это не ученый совет, а печерский суд.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up