«Відсутність будь-якого фінансування перетворює старост на прохачів» – староста Ягодинського старостинського округу

«Відсутність будь-якого фінансування перетворює старост на прохачів» – староста Ягодинського старостинського округу
Віталій Лопоха

Про проблеми Ягодинського старостинського округу, а також плани на майбутнє розповідає його староста Віталій Лопоха. 

- До Вашого округу входить чотири населених пункти: Ягодинка, Лісна Рудня, Борятин, Іванівщина. Яка кількість людей проживає в усіх селах і якої вікової категорії? 

- На території Ягодинського старостинського округу зареєстровано 548 громадян, з них 333 – працездатних, громадян пенсійного віку – 146, дітей – 69. Більшість тих, хто може працювати, залишили свої села в пошуках роботи, разом з батьками виїхало і багато дітей. Тому в нас відсутній дитсадок, за останні роки ліквідовано бібліотеки і клуби  в селах Борятин і Лісна Рудня, закрився ФАП у с. Борятин, закрилася школа. 

- Які установи на сьогодні функціонують на території Ягодинського старостинського округу? 

Відео дня

- На території округу функціонують СЛА в с. Ягодинка та ФАП у с. Лісна Рудня, декілька невеликих фермерських господарств – «Шанюки», «Ягодинське», «Поліська борувка», які займаються рослинництвом та вирощуванням лохини. Землю орендують також ФГ «Едельвейс» і «Чуднівагроінвест». У зв’язку з відсутністю великих агро- чи промформувань та центрів переробки офіційно працевлаштованих дуже мало. Із 333 працездатних офіційно працюючих всього 67, більша частин яких – за межами округу. Значна частина людей працює неофіційно.

- Сьогодні в зв’язку зі створенням Романівської ОТГ спостерігаємо оптимізацію у різних сферах. Чи торкнулося це Вашого старостинського округу? Якщо так, то як саме?

- Величезною проблемою є наведення елементарного порядку на території сіл та за їхніми межами. Відсутність будь-якого фінансування перетворює старост на прохачів, а не на представників влади. Користуючись нагодою, хочу висловити і від себе, і від жителів громади глибоку вдячність тим, хто допоміг у розчистці доріг від снігу: Олегу Петровичу Данилюку, лісничому Гвоздяренського лісництва, який надав трактор і сам сідав за кермо; Григорію Васильовичу Лутаю, трактористу цього ж лісництва; фермеру Миколі Миколайовичу Шанюку, який декілька днів пробивав дороги; Сергію Леонідовичу Лину, котрий власним трактором забезпечував змогу проїзду в напрямку с. Дідківці. Велике спасибі керівництву ФГ «Едельвейс», яке допомогло коштами на закупівлю пального. Маємо надію, що в майбутньому громада зможе сплачувати відповідні роботи з бюджету. 

- Які три перші кроки Вашої трудової діяльності, та які шляхи Ви бачите для вирішення проблемних питань на Вашому окрузі?

- Йде весна, яка несе в собі, крім тепла, іще й небезпеку пожеж. Для того, щоб не повторилася минулорічна трагедія села Борятина, закликаю всіх дуже обережно поводитися з вогнем. Великою проблемою є також заліснення кладовищ та узбіч доріг, для вирішення якої знову потрібно просити підприємців виділити кошти, жителів округу – вийти на прибирання, а керівництво громади – вирішувати екологічні та економічні питання. Нас дуже турбує відсутність автобусного сполучення з центром громади, відсутність надійного переїзду від с. Іванівщина до с. Гвіздярня, стан доріг, особливо в селах Іванівщина, Борятин, Лісна Рудня, дороги Ягодинка – Лісна Рудня.

Розв’язати всі проблеми на місцевому рівні нереально. Для їхнього вирішення потрібні спільні зусилля жителів, громади, держави. 

Лариса Бджілка

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:51 Ветерани та ветеранки можуть отримати знижки на квартплату та плату за комунальні послуги й опалення будинків 17:20 Джеря та Кайдаші повертаються? 17:00 Настає сезон кліщів: як вберегти себе 16:40 Екоінспекція оштрафувала підприємців за знищення газонів у гідропарку Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:19 #ПрозороТаПідзвітно: Від початку війни у Житомирській області відновлено 3255 об’єктів 16:00 Смерть у сміттєвому контейнері: у Житомирі чоловік загинув під пресом сміттєзбиральної машини photo_camera 15:40 У Житомирі пройшов перший день чесько-українського театрального фестивалю play_circle_filled photo_camera 15:20 МОН презентує проєкт нового закону «Про професійну освіту» 15:00 Уночі на Новому бульварі компанія молодиків поламала сакури і магнолії 14:39 У Житомирі спільне чаркування завершилося вбивством 14:21 Бердичівлянин втратив 29 тисяч гривень, скориставшись сервісом з пошуку попутників 14:00 З 1 квітня діти загиблих добровольців отримують державну соціальну допомогу в підвищених розмірах 12:40 У Коростишівській лікарні відкрили клініко-діагностичну лабораторію 12:20 На Звягельщині в ході побутової сварки 20-річний чоловік до смерті побив 41-річного односельця 12:00 У найближчі дні в Житомирі збережеться дощова і прохолодна погода 11:40 На півтори тисячі оштрафовано чоловіка, який спалював деревину в районі Соколовського кар’єру 11:20 Арештований товар на майже 800 тис. грн передано ЗСУ 11:00 У Житомирській області чотири заклади охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому інфаркті міокарда 10:39 Гуманітарний Хаб "Житомир" відправляє медичну допомогу на Сумщину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up