Від криміналу до культури: млявий прогрес житомирських медіа

Від криміналу до культури: млявий прогрес житомирських медіа

Від постійного засилля надзвичайних і резонансних подій провідні регіональні ЗМІ Житомирської області поволі переходять на висвітлення важливих культурних та спортивних подій в регіоні

Під моніторинг потрапили розміщені з 10 по 15 лютого новини в п’ятірці найрейтинговіших інтернет-виданнях Житомирщини: «Журнал Житомира», «Житомир.Інфо», «Житомир.Онлайн», «Фреш ньюз» та «20хвилин.Житомир».  Досліджувалась тематика новинних стрічок сайтів, за виключенням блогів, інтерв’ю, авторських колонок, аналітичних статей та розслідувань.

Традиційно лідером новинної стрічки усіх без виключення сайтів залишилося висвітлення резонансних подій, транспортних пригод та криміналу. Практично кожна четверта, або 160 із 658 загального числа публікацій присвячувалась «гарячим подіям». Друге та третє місце з відповідно 14,5 % (96 новин) та 14 % (92 новин) розділили публікації про діяльність місцевої влади та соціальна тематика (див. загальну таблицю видань).

Як не дивно, але найменше, лише 4,1 % (27 статей), протягом дослідженого періоду напряму торкалися політики і заяв політиків. Головним чином мова йде про марковану або не марковану, фактично «джинсу», політичну рекламу кандидатів в президенти. До числа нечисельних також потрапили новини про спорт (32), вразливі групи населення (34), корупцію (34) та екологію (35).

Водночас в інтернет-виданні «Фреш ньюз» немає жодної публікації про вразливі групи населення та спорт. При цьому 19 з 32 або 60 % опублікованих статей видання стосувалися виключно криміналу (фото рейтингу «Фреш ньюз»)

В житомирських медіа активно висвітлюється соціальна тематика, якій приділено 14 % (92 публікації). Кожна десята стаття була присвячена питанням економіки. Важливо, що не на останньому місці знаходиться статті про культурне життя регіону. З 58 опублікованих статей 39 розміщені в «Житомир.Онлайн», де головним чином полягали в звичайному анонсуванні локальних культурних та мистецьких подій (фото рейтингу «Житомир.Онлайн»)

З відчутним відривом від решти в лідерах медійного ринку перебувають видання «Журнал Житомира» та «Житомир.Інфо», щомісячна аудиторія яких перевищує мільйон відвідувачів. Звідси надзвичайно цікавим є аналіз підбірки поданих читачам протягом тижня подій.

Варто відзначити відчутну відмінність між характером та підходом у подачі новини між виданнями. Особливістю сайту «Журнал Житомира» є можливість активного коментування під кожною з публікацій. Найбільш жваве обговорення виникло довкола необхідності сплачувати за втрати води в внутрішньобудинкових мережах. Ще однією актуальною темою стала петиція до міськради про реконструкцію комунального готелю під гуртожиток. Однак з 73 розміщених статей переважна більшість становила інформація з офіційних прес-релізів та матеріалів національних видань (фото рейтингу «ЖЖ»)

Характерною особливістю інтернет видання «Житомир.Інфо» є наявність під багатьма статтями авторських фотографій та відео. З поміж інших видання в пріоритети ставить спортивну тематику, розмістивши упродовж тижня відповідно 13 матеріалів (фото рейтингу «Житомир.Інфо»)

Не обійшлося без публікацій джинси. Продукуючи величезну кількість публікацій «Житомир.Онлайн» посів перше місце за 6 замовними матеріалами. Окрім політичної реклами «Опозиційного блоку», видання двічі «похвалило» облгаз та тричі розмістило в статтях немарковану комерційну рекламу. Наступним за кількістю джинси йде ресурс «Житомир.Інфо». У двох політичних матеріалах йшлося про приписування президенту створення ДФРР та підтримку Порошенка головами ОТГ. Ще три комерційних матеріали подані під грифом новини компаній. На підтримку децентралізації від Порошенка джинсував «Журнал.Житомира», розмістивши за тиждень дві статті з ознаками замовності. Жодної замовної статті не знайдено на «Фреш ньюз» та «20хвилин.Житомир» (фото рейтингу «20хвилин»).

З наближенням виборів частина політичних матеріалів та прямої політичної агітації в ЗМІ скоріш за все зростатиме. Сюди й направлятимуться основні зусилля журналістів видань, що неминуче може вилитися в черговому звуженні «асортименту» новин та якості подачі інформації.

 

Тарас Боросовський

Регіональний представник Інституту масової інформації в Житомирській області
Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інстит масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

тут має бути трохи про методологію. що ви хотіли. і як ви це робили

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up