Зовсім скоро Великдень – найбільше християнське свято. Напередодні потрібно підготувати до освячення кошик, куди традиційно кладуть паску, яйця, масло, вино, сир і сіль.
Журналісти газети «20 хвилин» дізнавалися, скільки коштуватиме великодній кошик для житомирян.
Напередодні Великодня у місті панує особлива атмосфера, тому і покупки особливі. Розпочнемо з кошика.
Кошики у Житомирі – на будь-який смак і гаманець. Простенький на ринку коштує від 40 (маленький) до 150 (більший). Свічки сьогодні – від 3 до 15 грн. Серветки коштують від 10 до 40 грн, за вишиті рушнички з написом «Христос воскрес» просять від 50 до 150 гривень.
Далі про найсвятіше. Міні-паска, так званий дитячий варіант, коштує від 7–10 грн, середня за розміром – від 15-17 грн, велика – від 44 грн. Якщо пекти її самотужки, то зекономити не вийде, міні-варіант виросте в ціні на 15 гривень, а велика паска – й на усі 50 грн. Досвідчені господині кажуть, що залежно від рецепту вартість паски, випеченої в домашніх умовах, така ж, як і в крамниці, різниця – у смакових якостях. Саме тому її вартість залежить від декору виробу та його складу. Курячі яйця коштують десь 16-25 гривень за десять штук. Фарба для них – до 10 гривень. А ось десяток святкових наклейок коштуватиме теж 10 грн. Однак, на фарбі і прикрасах можна трохи зекономити, використавши для цього лушпиння цибулі.
Однак таких продуктів як паска та яйця – недостатньо. Зазвичай, найбільша складова кошиків українців – найрізноманітніші м’ясні делікатеси. Тому далі детальніше саме про них. Так, за кіло домашньої ковбаски вам треба буде віддати від 90 до 130 грн, шинки – від 100 до 150 гривень. Декотрі до кошика обов’язково додають вино, зазвичай кагор. Вартість однієї пляшки на сьогодні становить від 50 гривень.
Останні приготування. Господині печуть паски та розмальовують писанки. А господарі труть хрін та вудять ковбаси. Хто ж не має такої змоги, бігає міськими крамницями та ринками – аби великодній кошик був не порожнім.
Тож середня ціна великоднього кошика – півтисячі гривень. Якщо є бажання і час, щоб зекономити «копійку» й придбати продукти дещо дешевше, слід витратити трохи більше часу.
Марина Михальчук
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 15 від 17 квітня 2024
Читати номер