Ваш сусід палить листя: куди звертатися

Ваш сусід палить листя: куди звертатися

Щороку восени та на весні починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф.
 

СПАЛЮВАТИ ЛИСТЯ КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ! 

Листя, подрібнені гілки деревини рослин і трав’янисті рештки квітково-декоративних рослин та скошених газонних трав необхідно вивозити на спеціальні полігони або на відведені майданчики на підприємствах зеленого господарства для приготування компостів, садових земель та інших органічних добрив.

13 квітня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», яким зокрема внесено зміни до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Відповідно до статті 77-1 КУпАП ШТРАФ за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, складає:
для громадян: 180 – 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060–6120 грн.);
для посадових осіб: 900 – 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300–21420 грн.).

Куди звертатися, якщо палять листя й інші рослинні залишки?

  • До пожежних (101).
  • В поліцію. Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення. Подбайте про фотофіксації факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про адмінправопорушення. Бажано, щоб його підписали свідки. Складений протокол теж краще сфотографувати. Проконтролюйте, щоб поліція в триденний термін направила протокол на розгляд адмінкомісії, яка зобов'язана в 15-денний термін розглянути справу і накласти штраф на порушника.
  • До інспектора з благоустрою території вашого району, який також має право складати протокол про адміністративне порушення.

Адвокат Права

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Відео дня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (24)
  • Олег Бесараб

    А тільки коли сусід листя палить, чи коли мангал з шашликом димить теж потрібно дзвонити???
  • Миша Лукьянюк

    три дні підряд звертався до поліції про те що палять на огородах бур'ян, на третій день полісменів вистидав і врешті приїхали до фермера на поле помахали полісмени на фермера пальчиком він він погасив свої багаття, полісмени поїхали фермер знову підпалив і чхать він хотів на тих поліцейських з Бердичева. Це було в селі Рея цьогож райцентру.  А Ви пишите : в разі паління до поліції звертайтеся.
  • Олег Бесараб

    А коли Сухомлин літає та забруднює повітря, куди дзвонити, і не тільки він . Дайте будь ласка відповідь.
  • Дмитро Миколайович

    Нікуди, потрібно піди допомогти загрібати😉

keyboard_arrow_up