Вандали в Житомирі, чи «Кугутизм» у нас в крові?

Вандали в Житомирі, чи «Кугутизм» у нас в крові?

Не так довго простояв знак «Я люблю Житомир», як його вже зламали невідомі бешкетники.

Навряд чи це було зроблено за попередньою змовою. Ні, найімовірніше, просто йшли, просто побачили і також просто зламали...

Якщо раніше улюблену фотозону на майдані ім. С.П. Корольова встановлювали лише на свята, фестивалі та якісь масові заходи, то останнім часом вона постійно стояла там, щоб містяни мали до неї вільний доступ і могли сфотографуватися у будь-який час.

Інколи впадаєш у відчай від того, що батьки не вважають за потрібне пояснити своїм чадам, що є речі, які робити не потрібно. Ми живемо в місті та дуже обурюємося, коли щось погано зроблено, щось не працює, щось терміново потрібно відремонтувати, але цього влада не робить.

Відео дня

Але як пояснити те, коли для нас же, житомирян, ставлять прикраси на вулицях нашого рідного міста, а ми самі їх знищуємо. Прикро чути від приїжджих з інших міст, що Житомир виглядає так, наче застряг у «совку».

Але ми ж самі вириваємо квіти з клумб, ледь їх встигають посадити. З декількох посаджених магнолій на Новому бульварі залишилися одиниці. Регулярно зникають ліхтарі освітлення: то з мосту в парку після реконструкції, то з Соборної площі біля фонтану. І не факт, що десь їх можна потім застосувати, а місто втрачає свій вигляд. Від цього іноді здається, що «кугутизм» просто в крові у жителів нашого міста. Інакше як пояснити нав'язливе прагнення не зробити щось гарне в місті, а навпаки, це гарне знищити?

До того ж відновлення всього зламаного та знищеного влітає в копієчку бюджету міста, а значить, ці гроші беруться з наших з вами худих гаманців.

Чи збираються ремонтувати знак і за які кошти, ми поцікавилися у заступника начальника управління культури Житомирської міської ради Наталії Марчук. «Конструкцію «Я люблю Житомир» ми ремонтували один раз на одній з фірм за 11250 грн. Зараз ми збираємося її знімати. Конструкцію дивилися наші фахівці, сказали, що постараємося відреставрувати власними силами. Найбільший факт вандалізму у місті завжди приходиться на свята. Часто обривають банери на сцені, малюють на них, навіть вирізають фігурки. Але ми потім реставруємо все власними силами. Є Палац культури, там є робочі, які клеять, підшивають за рахунок управління культури, багато робиться своїми власними силами», – розповіла Наталія Марчук.

Нагадуємо, що з подібними актами вандалізму довелося стикнутися організаторам різдвяного ярмарку, коли крижаного оленя зламали раніше, ніж встигли відкрити виставку крижаних фігур.

Олександр Рєвнівцев, організатор різдвяного ярмарку в Житомирі, так прокоментував ці події: «Вандалізм у нашому місті часто на свята приймає масштаби катастрофи. Так, на новорічному ярмарку ми встановлювали крижані фігури. Відвернулися буквально на 3 хвилини до іншої фігури, повертаємося – олень без рогів. Просто слів немає. Заміну фігур ми здійснювали за рахунок організаторів. Але це великі кошти, та частіше вже немає що реставрувати – містяни знищують фігури вщент. Інколи опускаються руки. Але ми знаходимо в собі сили, щоб наступного разу зробити щось ще краще, цікавіше, але доводиться приймати антивандальні заходи».

Від редакції нагадуємо, що під час організації різдвяного вертепу на вулиці Михайлівський мами з діточками вщент його витоптали. На зауваження просто не звертали уваги чи взагалі розлючувались зі словами: «А моя дитина звикла тут гуляти!». І це при тому, що вертеп був огороджений парканом. Те, що минулого разу за свій кошт організаторам вертепу прийшлося поновляти фігури, нікого не турбувало.

Попереду в Житомирі ще багато свят, але чи зможуть організатори постійно витрачати кошти на ремонт знищеного та чи не опустяться у них руки далі дарувати жителям нашого міста добро і радість?

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (31)
  • Friedrich Esmarch

    Почнемо з того,що цьому страховиську часів радянського дизайну взагалі не місце на центральному майдані міста.
  • Катерина

    Ми теж були обурені вихованням нашого суспільства
  • Олександр Петрук

    Хоч одному привселюдно зломати ,або відрубати руку і бажання таке робити пропаде майже у всіх!Про гуманізм тут не варто говорити!
  • Олег Лебединский

    Ебт, центр города... Хороший кугут мертвый кугут... Нормальный человек так не будет делать...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up