В Житомирській єпархії УПЦ МП пройшли обшуки - вилучили комп'ютери, але шукали напевно танки... ВІДЕО

В Житомирській єпархії УПЦ МП пройшли обшуки - вилучили комп'ютери, але шукали напевно танки... ВІДЕО

В Житомирській єпархії УПЦ МП 3 грудня 2018 року пройшли обшуки. Обшук також пройшов на квартирі настоятеля Свято-Хрестовоздвиженського кафедрального собору Житомирської єпархії УПЦ отця Сергія Грицака.

Представникам ЗМІ уповноважений представник Житомирської Єпархії УПЦ з міжконфесійних відносин і захисту прав віруючих повідав, що правоохоронці шукали в його квартирі насамперед друковану продукцію, зміст якої здатен розпалити міжрелігійні чвари. У священослужителя забрали комп'ютер, два телефони, записну книжку, кілька флешок і дисків.

«Обшукували повністю все, навіть взуття переглянули, всю білизну перерили, в усі ящики заглянули, кожну книжечку, кожен листочок, все було переглянуто», - сказав отець Сергій.

Відео дня

«Прикро було, що при дітях, - поскаржився священик. - Навіть в портфель заглянули, - а малюк збирався до школи, - переглянули книги, пенал. Одній дитині 10 років, другій - шість, дівчинці два з половиною»,- коментує настоятель.

В соціальній мережі Facebook з'явилося повідомлення від Служби безпеки України наступного змісту:

"Співробітники СБ України під процесуальним керівництвом прокуратури Житомирської області на виконання доручення слідчого управління ГУ Нацполіції Житомирщини проводять санкціоновані слідчі дії у Житомирській та Овруцькій єпархіях УПЦ МП. У межах розпочатого кримінального провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України та відповідно до ухвал суду правоохоронці провели вісім обшуків у релігійних установах, місцях проживання окремих представників цих єпархій та у київському видавництві, яке виготовляло друковану продукцію на замовлення УПЦ МП.
Триває досудове слідство".

Речник головного управління Нацполіції в Житомирській області Алла Ващенко так прокоментувала ці події:

- На даний час інформація попередня. Ми можемо тільки сповістити про те, що співробітники Слідчого управління Національної поліції спільно с СБУ в області проводять санкціоновані обшуки. Взагалі їх вісім, вони проходять в приміщеннях, яки належать єпархіям, або там проживають їхні працівники. Мова йде про декілька єпархій. Обшуки проводяться в рамках кримінального провадження за ст. 161 КК України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії).

Нагадуємо, що стаття 161 - Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії, має такі основні ознаки злочину: умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

За словами працівників Житомирської єпархії, в них було вилучено всі комп'ютери, але ніякої забороненої літератури не знайшли. Неофіційно говорять про політичну складову того, що відбувається.

Секретар Житомирської єпархії архімандрит Олексій, повідомляючи про обшуки в приміщенні єпархії, зазначив, що кримінальне провадження було відкрито стосовно керівника Овруцької єпархії владики Віссаріона. В ухвалі суду було зазначено, що були підозри відносно стосунків між єпархіями та ймовірність причетності до цього Житомирської єпархії. Але нічого під час обшуку співробітники поліції не знайшли.

Адвокат Житомирської єпархії УПЦ Світлана Круківська:

- З документів, які є в мене, обшук був здійснений на підставі ухвали Корольовського районного суду міста Житомира від 29 листопада 2018 року. Згідно ухвали, існує зареєстроване кримінальне провадження від 30.01.2018 року, яке стосується керівництва Овруцької єпархії УПЦ, та співробітники правоохоронних органів прийшли в приміщення єпархії, щоб знайти докази друкування або виготовлення листівок, які можуть містити елементи пропагування релігійної ворожнечі. Наразі таких речей вилучено не було, але було вилучено комп'ютерну техніку. На цьому обшук було завершено.

Тим часом в Інтернеті з'явилося дуже багато коментарів будь-якого змісту: від образливих та лайливих до співчуваючих і обурених діями силовиків. Наприклад, Зиновій Грива в Facebook цікавиться:

"Чи буде внесено до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення Зоряном Шкиряком, який 01.12 на своїй фейсбук-сторінці називав настоятеля Києво-Печерської лаври Павла прямим агентом впливу Кремля, що підпадають під ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 161 КК України?".

А другий користувач соціальної мережі Микола Биков пише:

"Може, доблесні охоронці безпеки держави якраз там знайдуть тих, хто зірвав 6 військових арсеналів на мільярди доларів? Для воюючої країни було б непогано, якби ці диверсанти повернули втрачені кошти, може б тоді багатьох невинно покараних відповідальних за безпеку складів повернули б з тюрем?"

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Elena Torhova

    Гнати їх з Житомирщини. Запроданці.
  • Хайча Віктор Кот

    Тільки за ці футболки з закликами до війни, варто поступити згідно закону #
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 Тисячі пасок передали військовим на передову 17:26 Рятувальники відкачують воду із підтоплених приватних домоволодінь 17:00 Роботодавці можуть отримати понад 100 тисяч гривень для облаштування робочого місця одному з працівників 16:40 50-річному жителю Андрушівки повідомлено про підозру у вбивстві матері - подробиці справи Від читача 17:06 Розкажи бабусі про очищення судин 16:18 У Житомирі пограбували громадянина США: забрали 40 тисяч гривень 16:01 У Житомирі відбувся чемпіонат області з боротьби самбо 15:40 Мінсоцполітики оголосило фінальний у 2024 році відбір громад на участь у проєкті з формування життєстійкості 15:20 Житомирських десантників нагородив командувач Десантно-штурмових військ бригадний генерал Ігор Скибюк photo_camera 14:50 Біля Зарічан - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 14:40 За нічну зміну патрульні задокументували 10 фактів керування транспортними засобами з ознаками сп'яніння 14:21 Романівський «VIVAD» став чемпіоном відкритого міського турніру з футболу імені Миколи Сюсюри photo_camera 14:00 Житомирський обласний краєзнавчий музей запрошує на відкриття фотовиставки «Полк Азов — Янголи Маріуполя» 12:41 В Україні з 1 травня набувають чинності важливі зміни до правил дорожнього руху 12:20 В Андрушівці син зарубав мати, а рештки намагався спалити в печі. ВІДЕО play_circle_filled photo_camera 12:00 У Житомирі в перші дні травня буде по-літньому тепло 11:40 У ніч на 1 травня небо над Україною освітили блакитні спалахи: можливо, це був метеорит 11:20 Овруцькі рятувальники допомогли працівникам екстреної медичної допомоги транспортувати хвору людину до лікарні 11:00 Вже цього тижня змінюються правила для "обмежено придатних" 10:40 Пакунок малюка: як його отримати та що до нього входить? ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up