В Управлінні ДСНС України у Житомирській області анонсують перевірки у сфері пожежної та техногенної безпеки

В Управлінні ДСНС України у Житомирській області анонсують перевірки у сфері пожежної та техногенної безпеки

Протягом дуже короткого часу Житомир сполошили дві надзвичайні події – пожежі на картонному комбінаті та в торговельно-розважальному центрі «Глобал».

Крім широкого громадського резонансу, ці події несли досить реальну загрозу здоров'ю та життю наших співгромадян, адже серед них могли опинитися наші знайомі, друзі, родичі. Чиясь недбалість або злий задум міг привести до страшних наслідків.

Нагадуємо, що 18 вересня приблизно о 11:20 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу на складі готової продукції картонного комбінату в м Житомир, в мікрорайоні «Паперова фабрика». Площа пожежі швидко зросла орієнтовно до 3000 квадратних метрів. Тоді на гасінні пожежі працювало 11 одиниць техніки та 63 чоловіки особового складу. Займання сталося в цеху готової продукції. Повністю загасити вогонь рятувальникам вдалося тільки о 6 годині ранку в середу, 19 вересня. На щастя, жертв не було. Керівництво Житомирського картонного комбінату відкидає версію про підпал, але пожежу гасили 19 годин та вона заподіяла дуже великих матеріальних збитків. У результаті пожежі повністю вигорів склад готової продукції. Причини пожежі до сьогоднішнього дня не відомі.

Відео дня

Друга подія відбулася ввечері 26 жовтня 2018 року у житомирському торговельно-розважальному центрі «Глобал». Відвідувачі помітили дим та викликали рятувальників. За повідомленнями деяких відвідувачів, в ТРЦ спрацювала протипожежна сигналізація, і людей попросили спуститися на перший поверх і вийти з приміщення. Також до відвідувачів підходили представники адміністрації та просили оперативно покинути приміщення. Однак, інші відвідувачі торгового центру стверджують, що звуку протипожежної сигналізації не чули. З метою безпеки було проведено евакуацію людей з кінотеатру «Мультиплекс», але тут вже були нарікання на дії співробітників. Деякі з них просто не знали, що робити та розгубилися в екстреній ситуації.

В зв'язку з цими подіями та за результатами проведених цього року позапланових перевірок об’єктів торгівельно-розважального, освітнього й іншого напрямку на виконання доручення Прем’єр-міністра України після кемеровської трагедії, 31 жовтня в відбувся брифінг заступника начальника управління з питань запобігання надзвичайним ситуаціям Шахрая Олега Миколайовича стосовно нововведень у сфері перевірки об’єктів. Зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України затверджено критерії, за якими по новому оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових перевірок державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій.

Заступник начальника управління ДСНС України в Житомирській області Олег Шахрай так прокоментував події в ТРЦ «Глобал»:

 

– Джерело виникнення пожежі – фритюрниця на кухні закладу «Chicken Hut». Перевірка встановила, що пожежа виникла внаслідок загоряння олії у фритюрниці. Вогонь потрапив до витяжної системи, через яку пожежа поширилась на приміщення кафе «Варенична». Внаслідок пожежі в приміщенні кафе «Варенична» було знищено поліграфічну продукцію, пошкоджено стіни та стелі, а в приміщенні закладу «Chicken Hut» – фритюрницю. Під час гасіння фритюрниці гасити розпечене масло потрібно не вуглекислотним вогнегасником, а порошковим. Гасіння цієї пожежі здійснювалось піною та водою зі спеціальним змочувачем, який створює відповідну плівку для гасіння жирів. Всі системи оповіщення спрацювали. Але кожна система має свій час спрацювання. Тобто, деякий час не вистачало концентрації диму для пожежного сповіщувача для того, щоб він включив систему оповіщення. Після спрацювання сповіщувача, а їх має спрацювати не менше двох, щоб виключити можливість хибного сповіщення, вони передають сигнал в систему та після затримки приблизно в 30 секунд спрацьовує основна система оповіщення. Щодо «Мультиплексу», то там великої концентрації диму не було, але це не виправдовує співробітників «Мультиплексу», які діяли невірно, хоча ми там проводили навчання. В одному з залів трапився інцидент, коли персонал стояв, чекав, не знав, як діяти.

За словами Олега Шахрая у квітні рятувальники перевіряли «Глобал» на дотримання правил пожежної безпеки та виявили понад півтори сотні порушень, які керівництво закладу пообіцяло усунути:

– Під час перевірки «Глобалу» ми перевіряли торгівельний центр в цілому. Ми не мали права перевіряти кожен суб’єкт господарювання. Ми виявили там більше 150 порушень. Були виявлені близько 80 порушень, які залишалися у них з року в рік. На сьогоднішній день в Глобалі залишилося невиконаним близько 35 порушень. Остаточно сказати, усунуло керівництво недоліки чи ні, можна буде лише після проведення планової перевірки, яка розпочнеться вже 2 листопада. У разі, якщо визначені недоліки щодо пожежної безпеки закладу усунені не будуть, то це може привести до припинення роботи закладу або окремої його частини, допоки пожежна безпека не відповідатиме усім нормам та вимогам.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up