В Україні затверджені вимоги до меду

В Україні затверджені вимоги до меду

В Україні затверджені вимоги до меду. Про це йдеться у відповідному наказі Міністерства агарної політики та продовольства від 19.06.2019 № 330, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04.07.2019 за № 725/33696.

Вимоги поширюються на маркування меду для забезпечення належної поінформованості споживачів та запобігання введення споживача в оману.

Наказ дає ряд визначень таким поняттям як злитий мед, квітковий або нектарний мед, мед для кондитерських виробів, мед монофлорний квітковий (нектарний), мед поліфлорний квітковий (нектарний), падевий мед, пресований мед, стільниковий мед, центрифужний (екстрагований) мед тощо.

Згідно із затвердженими вимогами, мед повинен відповідати певним характеристикам та критеріям складу. Зокрема, мед має складатися з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед.

Відео дня

Колір меду – від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого, рідкої, в’язкої, дуже в’язкою чи щільної консистенції. Допускається кристалізація меду – від дрібно-до крупнозернистої.

Смак меду – солодкий, ніжний, приємний, терпкий, подразнює слизову оболонку ротової порожнини, без сторонніх присмаків. Аромат – специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів. Смак та аромат можуть варіююватися, але ці показники повинні бути зумовлені рослинним походженням залежно від виду рослини.

До меду, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною чи як інгредієнта в харчових продуктах, заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.

Мед не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

За походженням мед поділяють на нектарний (квітковий) та падевий мед; за способом виробництва – на стільниковий мед, стільники в меду, злитий мед, центрифужний (екстрагований) мед, пресований мед. За вмістом пилкових зерен мед поділяють на мед монофлорний квітковий (нектарний) та мед поліфлорний квітковий (нектарний).

Окремо прописані вимоги до меду для кондитерських виробів.

Також зазначається, що маркування меду  має містити інформацію про країну походження, у якій він зібраний.

Разом з тим у документі зазначається, що надання на ринку меду, який введений в обіг до 1 січня 2023 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності вимогам, до закінчення строку його придатності.

Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.

Нагадаємо, 9 серпня у Житомирі на вулиці Михайлівській відбудеться ярмарок меду.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:00 Оперативна інформація станом на 08:00 09.06.2025 щодо російського вторгнення 09:40 Росія завдала масованого ракетно-дронового удару по Україні: Житомир теж був під атакою 09:20 У Житомирському районі під час ворожої атаки виникли пожежі, в будинках пошкоджені вікна photo_camera 09:00 9 липня: все про цей день, яке свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі Від читача 09:17 Які пільги мають військові та учасники бойових дій з Житомирщини: повний гайд від юристів 17:55 Надзвичайники закликають дотримуватись правил безпеки поблизу водойм 17:33 80-річний звягелянин загинув на залізничних коліях біля Бердичева 17:05 Екоінспектори обстежили пошкоджені дерева біля «Прозорого офісу» у Житомирі 16:41 Рятувальники ДСНС відновлюють село Березина Житомирського району після вибуху photo_camera 16:40 У Житомирі стартував проєкт «Герої серед нас» photo_camera 16:20 Поліцейські виявили на присадибній ділянці 62-річного бердичівлянина 108 кущів коноплі 16:00 Як не згоріти зсередини? У Житомирі проведуть відверту лекцію про стрес, стосунки та внутрішню опору під час війни 15:41 Профілактика харчових отруєнь кавунами та динями 15:20 Спортсмени Житомирщини – серед найкращих в Україні з легкої атлетики photo_camera 15:00 Віталій Бунечко: Продовжується робота з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в селі Березина 14:40 На Житомирщині спека поступиться комфортній температурі, пройдуть дощі 14:20 Міжнародна співпраця: Юні таланти з Малина у місті-побратимі Біллербек 14:00 Золотий хет-трик житомирянки Марини Петренко у складі команди дівчат з Хмельницького на командному чемпіонаті України з шахів до 16 років photo_camera 12:40 ДТП у Житомирі, у якій загинула 16-річна дівчина, вчинив п’яний правоохоронець 12:21 Понад 5 гектарів сухостою знищено вогнем — полум’я наступає на оселі та лісопосадки! photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up