В Україні вперше на практиці реалізують принцип єдиного соціального вікна для кожної людини

В Україні вперше на практиці реалізують принцип єдиного соціального вікна для кожної людини

У єдиному соціальному вікні можна буде оформити всі види соціальних виплат – від пенсій та субсидій до виплат по малозабезпеченості і допомоги по безробіттю

Про це заявила Міністр  соціальної політики  України Марина Лазебна під час спільного брифінгу Мінсоцполітики та Мінцифри: «Цифрова трансформація соціальної сфери».

За її словами, найближчими роками до ЄІССС увійдуть всі види соціальних виплат – від пенсій та субсидій до виплат по малозабезпеченості і допомоги по безробіттю. До неї також будуть включені всі 125 адміністративних послуг соціального характеру, які сьогодні передбачені. 

“Система, яку ми презентували сьогодні, це справжня революція у сфері соціального захисту – адміністративна, фінансова, ідеологічна. Її Інформаційне ядро – Єдиний соціальний реєстр, створений замість десятка не пов’язаних між собою реєстрів та інформаційних систем. Ми вперше на практиці реалізуємо принцип єдиного соціального вікна для кожної людини, зручного та позбавленого корупції”, – підкреслила Марина Лазебна.

Відео дня

Вона зазначила, що за оцінками до 10% соціальних видатків держави через корупцію чи помилки витрачаються неефективно. А це мільярди гривень щороку, які можуть бути спрямовані на підвищення розмірів соціальних допомог. 

«Гасла, які десятиліття залишались пустими словами, тепер будуть реалізовані: соціальна справедливість, адресність, людина у центрі уваги. Всі, хто справді потребує допомоги держави, отримають її швидко – за один-два дні замість півтора місяця, зручно, у повному обсязі і за однаковими правилами. Ми прибираємо принизливі та довготривалі процедури подачі заявок та очікування допомоги», – підкреслила  Марина Лазебна. 

Довідково

Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС) надасть можливість кожному громадянину, який потребує соціальної підтримки, швидко отримати будь-який вид допомоги через фронт-офіс в територіальній громаді та ЦНАПі, або через електронні сервіси Порталу "Дія". Основою ЄІССС є Єдиний соціальний реєстр (ЄСР), в якому сконцентрована інформація про кожного, хто має право, отримує чи колись отримував будь-який вид державної соціальної підтримки.

У чотирьох територіальних управліннях соціального захисту населення (УСЗН) та п’яти територіальних громадах Київської та Житомирської областей вже успішно протестовані основні технології ЄІССС.

Перша черга Системи та її технологічне ядро – ЄСР створене за рахунок міжнародної технічної допомоги в рамках пілотного проекту, реалізованого спільно Мінсоцполітики, Мінцифри та Пенсійним фондом.

У 2022 році Мінсоцполітики планує запровадити ЄІССС на території усієї країни та більше 80% соціальних послуг перевести в електронну форму.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up