В Україні планують скасувати трудові книжки

В Україні планують скасувати трудові книжки

Міністр Кабінету міністрів – Дмитро Дублет сподівається на запровадження новітньої реформи вже цьогоріч.

9 жовтня на власній сторінці у Фейсбук чиновник повідомив, що відучора  на опрацювання були подані законопроєти і акти уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок. Разом із паном Дмитром над проєктом працювали такі політики, як:Капінус, Коблош, Романович, Соколовська та  Милованов.  

Дмитро Дубілет
Дмитро Дубілет

Також Дублет поширив подробиці та деталі цього реформування. Відтепергромадяни не будуть зобов'язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. А отже, відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати. Отже, відтепер усі дані про трудовий стаж фіксуватимуться в електронному реєстрі даних, котрі вже містять усю необхідну інформацію про трудовий стаж всіх українців з 2000 року. 

По-друге, громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті та продемонструвати його своєму роботодавцю. Для того, щоб отримати цей документ, людині потрібно буде лише скористатися ЕЦП (електронний цифровий підпис – авт.). Самі ж роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

Відео дня

А для тих, чий трудовий стаж розпочався ще до 2000 року, такі громадяни будуть мати можливість занести необхідну інформацію в електронний реєстр самостійно або через роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку як носій інформації зовсім не буде потреби.

Забороняти трудові книжки влада не буде. Можна буде все так само просити свого роботодавця робити в ній записи і ставити штампи.

Насамкінець, з оригіналом заяви міністра Кабінету міністрів можна ознайомитися нижче:

"Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроєкт і акти уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок. Ось кілька ключових тез пропонованої нами реформи.

  1. Громадяни не будуть зобов'язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати.Справа в тому, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані.

2. Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо того важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів. Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП. Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID. Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

3. Якщо у вас є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр - самостійно або через роботодавця. Тоді вам зберігати трудову книжку як носій інформації, зовсім не буде потреби.

4. Якщо хтось все ж захоче "колекціонувати" інформацію про своє стажі в трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні ви, ні роботодавець це тепер не зобов'язані робити.

Я сподіваюся, що ми зможемо прийняти закони, відповідні постанови і запустити все технічно вже в цьому році.

Працюємо над проектом разом з Євгеном Капінус, Віталієм Коблошом. Дмитром Романовичем, Юлією Соколовської, Тимофієм Милованова".

Ірина Хоцька


 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up