В Народицькому районі від усього села залишилася тільки унікальна діюча церква

В Народицькому районі від усього села залишилася тільки унікальна діюча церква

Зараз у селі Великі Кліщі - поселенні в Українському Поліссі, яке знаходилося в Народицькому районі Житомирської області, всього за 23 км від райцентру, ніхто не живе.

Село попало під програму переселення, адже поряд знаходиться величезна радіоактивна пляма після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції. 

В Інтернеті можна знайти історичні відомості про село. Кінець ХVIІ століття - перша відома письмова згадка про це поселення. ХVI-ХVIІ століття — це поселення позначене в атласі «Землі Руські» Речі Посполитої періоду ХVI-ХVIІ століть, як невеличке поселення, хутір, фільварок з назвою — «W: Kleszcze» (польськ.). 

1846—1863 роки — «на північній околиці дєрєвни «Большие Клещи» стояв панський фільварок, а за 1,5-2 кілометри на північ від дєрєвни — поташна буда». 

Відео дня

1859 рік — «Клещи» — дєрєвня поміщицька. Перебуває в межах Овручського повіту (уѣзда) Волинської губернії. Має 53 двори, де проживає: чоловіків - 208, жінок - 220, всього жителів - 428. 

1981 рік — Село Великі Кліщі було центром однойменної сільради, діяла школа, працювала бібліотека, клуб, фельдшерсько-акушерський пункт та відділення зв'язку. Населення Великих Кліщів становило 850 осіб.

1990 рік — село Великі Кліщі виселено через радіоактивне забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Зняте з обліку 28 грудня 1990 року Житомирською обласною радою. 

2013 рік — померла остання жителька с. Великі Кліщі 84-річна Анастасія Петрівна Аврамчук, що мешкала самотньо у селі після того, як усіх відселили у 1986 році. 

Сьогодні від всього села збереглася тільки 200-річна дерев'яна церква – храм святого Архістратига Божія Михаїла. Її ніхто не охороняє, але мешканці прилеглих сіл піклуються про чистоту та порядок в церкві. Не кожного дня, але регулярно, за розкладом, до храму приїжджають священики та правять службу. Всі бажаючі можуть вільно зайти, помолитися та поїхати далі.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Читач10

    Була у цій церкві на службі. Дуже неймовірні відчуття. Здається, що ти опановуєш спокій тієї місцевості. Дуже гарне автентичне місце.
  • Тамара Агабекян

    Як приємно бачити цю святиню в такому ошатному вигляді. Я неодноразово, перебуваючи по службі в цих краях, зупинялися і заходили до храму. Було таке враження, що ось тільки прихожани покинули його. Рушники, квіти прикрашають образи, чисто і затишно. Двері дійсно не зачиняються і храм гостинно, але на мій погляд з сумом зустрічає кожного. Село Великі Кліщі пусте, а я в свій час 1996-1997 роках була свідком відселення мешканців, надаючи їм відповідну допомогу від Червоного Хреста. Було боляче дивитись як сім"ї покидали свої домівки назавжди. А храм стоїть і чекає на прихожан із сусідніх сіл, які ним так старанно опікуються. Вдячність їм за це і низький уклін.

keyboard_arrow_up