В "Епіцентрі" розповіли, що робитимуть з отруєним грунтом

В "Епіцентрі" розповіли, що робитимуть з отруєним грунтом

У Житомирі розпочали роботу над проєктом вирішення проблеми забруднення ґрунту на території колишньої нафтобази.

ПрАТ «Нова Лінія», яке входить до групи «Епіцентр», виступило ініціатором підписання тристоронньої угоди між Житомирською міською радою та ДП «Науково-дослідний інститут нафтопереробної та нафтохімічної промисловості «МАСМА» про розробку комплексу природоохоронних заходів щодо забруднених нафтопродуктами ґрунтів на території колишньої нафтобази (Київське шосе, 4/2).

Нафтобаза була збудована ще в 1918 році. У 2010 році ТОВ, що її експлуатувало, було визнано банкрутом та припинило свою діяльність. Отже, місто отримало в спадок проблему, яка до приходу інвестора ПрАТ «Нова Лінія» не вирішувалася.

На позачерговій сесії Житомирської міської ради 26 липня 2019 року депутати надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою ділянки колишньої нафтобази для будівництва торговельного центру.

Відео дня

До розробки проєкту також залучено спеціалістів Інституту мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України та Інституту громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва НАМН України.

Згідно з попереднім проєктом, рекультивацію ґрунту території колишньої нафтобази буде проведено за допомогою застосування біодеструкторів. В подальшому цей ґрунт може використовуватися для забезпечення технологічних процесів на полігоні твердих побутових відходів. Також буде проведено рекультивацію на території Міжнародного аеропорту «Житомир» ім. Сергія Корольова.

Як зазначає директор ДП «НДІ ННП «МАСМА» Олег Картавцев, існує декілька біопрепаратів, які застосовуються для роботи із забрудненим ґрунтом.

«Наразі триває визначення оптимальної технології рекультивації забруднених нафтопродуктами ґрунтів. Розглядається біотехнологія, яка передбачає використання деструкторів біологічного походження, зокрема, препарату, який призначений для очищення ґрунту і води від нафти та нафтопродуктів. Цей біопрепарат має здатність зв’язувати нафтопродукти, окислювати широкий спектр вуглеводів. Препарат екологічно чистий та безпечний для живих організмів», — зазначає Олег Картавцев.

За його словами, дана біотехнологія є екологічною й безпечною для здоров’я людини. Подальше використання сидератів (рослин, які вирощують з метою поліпшення структури ґрунту) дозволить завершити рекультивацію ґрунту.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up