Увага! З 1 серпня діятиме заборона на вилов річкових раків!

Увага! З 1 серпня діятиме заборона на вилов річкових раків!

Державна екологічна інспекція Поліського округу інформує, що в період з 1 серпня по 20 вересня на водних об’єктах Житомирської області встановлюється заборона на будь-який вилов річкових раків.

В цей період відбувається формування та зміцнення нового панцира, що може тривати від одного до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.

Що таке линька раків?

В період линьки раки скидають старий панцирний покрив. Поки новий покрив не затвердіє раки можуть стати легкою здобиччю для хижака та браконьєрів, тому що раки стають малорухливими. Період линьки раків, навіть в одній і тій самій водоймі може змінюватись в різні періоди і залежить від погоди, типу водойми та інших факторів. На линьку у річкового рака впливає багато факторів, а саме: ендокринні процеси, вік, стать, температура навколишнього середовища, харчування і річні ритми.

Линька, як сам процес вивільнення зі старого панцира, так і обростання новим - серйозне випробування в житті членистоногих. Таку складну часто згубну процедуру рак проробляє за перший рік життя 8 разів, за другий - 5, а потім по 1-2 рази на рік.

Відео дня

Вилов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства, за яке відповідно до ч. 4 ст.85 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого від 340 до 680 гривень з передачею матеріалів до судових органів.

Крім штрафу, за кожен незаконно добутий екземпляр рака нараховуються збитки у розмірі 3332 грн.

Звертаємось до небайдужих громадян, якщо ви помітили порушення правил рибальства або порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, просимо невідкладно повідомляти за номерами телефонів «Гарячої лінії»: (068) 717 03 34 або (0412) 46-49-54.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up