Українці за кордоном: чи зменшиться кількість трудових мігрантів у 2019

Українці за кордоном: чи зменшиться кількість трудових мігрантів у 2019

У 2019 році НБУ прогнозує уповільнення зовнішньої трудової міграції. Станом на кінець 2018 року за кордоном, за даними Міністерства соціальної політики, працювали 3,2 млн українців.

Надходження від трудових мігрантів за останній рік, за підрахунками НБУ, склали близько $11 млн.

Завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Олексій Позняк аналізує тенденції трудової міграції та пояснює, чи справді вона буде сповільнюватися у 2019 році.

«Після 2013 року в Україні відбувся сплеск зовнішньої трудової міграції, пов’язаний з погіршенням економічної ситуації, падінням курсу національної валюти та опосередковано – з військовими діями. Але протягом останніх років – 2017 та 2018 – міграція відносно стабілізувалася. Зростання її припинилося або значною мірою уповільнилося порівняно зі сплеском 2014-2015 років.

Відео дня

Зараз загальну кількість трудових мігрантів з України можна оцінити у 2,7 млн осіб», – розповідає експерт.

Які фактори сприяють уповільненню міграції

Зі слів Олексія Позняка, існує така дуже важлива річ, як перенасичення. Річ у тому, що різниця у рівнях заробітків між Україною та основними країнами-реципієнтами була досить значною і до 2014 року. Відповідно найбільш активні українці, які були готові виїхати працювати за кордон, на початок 2014 року це вже зробили – і тому до кризи міграція зменшувалася.

У 2014 році в зв’язку з різким погіршенням ситуації в економіці та падінням курсу гривні українці, що раніше не задумувалися про трудову міграцію, почали розглядати таку можливість. Саме за їхній рахунок і відбувся новий сплеск міграції.

«Зараз перенасичення знову стало фактором уповільнення міграції: ті, хто був готовий поїхати працювати за кордон, вже виїхали; а ті, хто готовий не був, не отримали додаткових стимулів, що могли б підштовхнути їх до перетворення на трудових мігрантів, оскільки погіршення економічної ситуації не відбувається.

Інший фактор, що сприяє уповільненню міграції, – відносна стабілізація економічної ситуації та національної валюти», – зауважує фахівець.

Короткострокова та довгострокова міграція

Завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Олексій Позняк розповів про перспективи короткострокової і довгострокової міграції. «Насамперед можна очікувати зменшення короткострокової міграції (за даними Держстату, короткострокові мігранти складають 48,5% від загалу). Що стосується довгострокових мігрантів, які складають близько 35-40% від загальної кількості, то ці люди, найвірогідніше, продовжать працювати за кордоном. Частина з них вже не повернеться, частина може повернутися до України через певний час, якщо економічне зростання буде супроводжуватися цілеспрямованою державною політикою щодо залучення мігрантів», – переконаний експерт.

Куди їдуть працювати українці

Найчастіше українці їдуть працювати до сусідньої Польщі. «Зараз на першій сходинці за кількістю трудових мігрантів з України перебуває Польща (38,9% станом на 2017 р.). Росія (26,3%) продовжує утримувати другу сходинку, хоча кількість українців, що там працюють, після 2014 року стабільно зменшується. За ними йдуть Італія (11,3%) та Чехія (9,4%). Дані останніх років демонструють, що Італія досить повільно, проте наближається до Росії», – розповідає Олексій Позняк.

З яких регіонів виїжджають

Зберігається перевага західного регіону України, але за останні роки вона стала не такою разючою. Західні регіони все ще є лідером (більш ніж 50% трудових мігрантів – вихідці з західних регіонів), але цей розрив зменшується.

«Якщо економічне зростання та інші позитивні тенденції у державі будуть закріплені, у 2019 році справді можна буде очікувати подальшого зменшення зовнішньої трудової міграції з України», – резюмував експерт.

Матеріал підготовлено у межах співпраці з проектом «Voxconnector»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up