Україна гуманна: навіщо відмовлятись від використання тварин у цирках?

Україна гуманна: навіщо відмовлятись від використання тварин у цирках?

Міністерство культури припиняє купівлю нових тварин для державних цирків, а до 2021 року планує повністю заборонити експлуатацію диких тварин на арені.

Урядове рішення стало кроком назустріч зооактивістам і несподіванкою для працівників цирків. Яка доля чекає на звірів після заборони і чи може бути успішною циркова вистава без тварин?

Невеселе циркове життя 

Сьогодні в Україні працює сім державних цирків, які фінансуються з держбюджету: у Києві, Львові, Харкові, Кривому Розі, Дніпрі, Запоріжжі та Одесі. Ще п'ять залишилися на окупованих територіях. Поряд із державними цирками діє розгалужена мережа приватних шапіто, які гастролюють країною. Офіційного реєстру тварин, яких використовують у цирках, немає, адже більшість звірів є приватною власністю дресирувальників.

Відео дня

Зоозахисники наполягають, що жоден український цирк не може забезпечити тваринам-артистам гідні умови утримання. Особливо критичною є ситуація у приватних шапіто, які тримають тварин у жахливих умовах. 

«Є цілий ряд причин, чому люди виступають за цирки без тварин. Перша – абсолютно неприродним є те, що ведмідь їздить на велосипеді, а тигр стрибає через вогняне кільце. Це насмішка над природнім задумом. Другий момент – це умови утримання. Як би українським циркам не хотілось показати ідеальну картинку, ситуація виглядає по-іншому. У нас є відео, яке ми таємно зняли в Національному цирку. На ньому видно, в яких умовах утримуються тварини. Це такі переїзні клітки, де сидить по кілька тварин. Дуже складно дивитись на умови, в яких вони живуть», – пояснює засновник зоозахисної ініціативи UAnimals Олександр Тодорчук.

Проте умови утримання – не єдина причина боротьби за цирк без тварин. Активісти зафіксували чимало випадків жорстоких методів дресирування і знущання. 

Позиції сторін

Український уряд підтримує зоозахисників і наразі працює над планом відмови від тварин у цирках. Проте це завдання не є простим через позицію представників цирків. За словами заступниці міністра культури Ірини Подоляк, урядовці вже зустрічалися з керівниками державних цирків, щоб обговорити план переходу на цирк без тварин, але ті не пропонують конкретних кроків.

«Більшість розповідала про історію цирку і малюнки на античних фресках і вазах, любов і піклування про тварин в українських цирках, висловлювали турботу про дресирувальників, їхні родини та їхніх тварин, а також що без тварин цирк збанкрутіє, бо «люди приходять на тварин», – нарікає вона. 

Директор Запорізького державного цирку Тамара Зубко підтверджує: циркова спільнота категорично проти заборони звірів. Вона запевняє, що у державних установах є змога контролювати належні умови проживання і дресирування тварин, а проблемними є тільки приватні установи. Крім цього, у Національному цирку стверджують, що без тварин цей цирк перестане існувати. 

«Якщо в цирку не буде тварин, він «згорнеться» за півроку. На рівні держави треба створювати якусь комісію, яка навела б лад у приватних цирках», – наполягає керівник прес-служби Національного цирку України Олександр Калюжний.

Зооактивісти кажуть, що аргументи про збитковість цирку без тварин є маніпулятивними. Адже досвід інших країн свідчить, що цирк може бути цілком успішним і без тварин. Часткова або повна заборона на використання диких тварин у цирку працює вже у 27 європейських країнах. У світі є цирки, які гастролюють і збирають аншлаги без номерів зі звірами, наприклад популярний Cirque du Soleil. Ще далі пішов німецький цирк Roncalli, який замінив живих тварин на голограми і далі збирає повні зали.

Чи є життя після цирку?

Експерти кажуть, що спротив директорів цирків не є найбільшою складністю. Головне питання: що робити з тваринами після завершення їхньої циркової кар’єри? Для менших шукатимуть місця в зоопарках та притулках, а от з великими тваринами виникає проблема. За кордоном диких тварин відправляють у спеціальні реабілітаційні центри. В Україні також є схожі установи, як наприклад, ведмежий притулок «Домажир», де рятують  ведмедів із притравлювальних станцій, пересувних зоопарків і цирків. Але, звичайно, таких притулків замало.  

Активісти і чиновники погоджуються, що вирішити долю циркових тварин без будівництва нового сучасного притулку буде складно, а для цього потрібна допомога держави.

«Зоопарки усіх таких тварин не візьмуть, у природі вони не виживуть, тому потрібно виділяти фінансування, окрему територію, де за ними доглядатимуть», – наголошує гендиректор Державної циркової компанії Сергій Кабаков.

Втім, шукати домівку для тварин можна у реабілітаційних центрах за кордоном. За словами активістів, з цим радо допоможуть міжнародні організації. 

Зоозахисники кажуть, що боротьба за цирк без тварин тільки-но розпочалась і попереду багато роботи, зокрема, у напрямку створення належних умов для звірів. Але тішить, що Україна нарешті стала на шлях гуманності.  

Центр громадського моніторингу та контролю

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Зоя

    7 ноября - годовщина Великой Октябрьской Социалистической Революции!
    С праздником, товарищи!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up