У Житомирській області з початку року зафіксовано 141 випадок пожеж в екосистемах на площі 103,51 га, спричинених спалюванням сухої трави

У Житомирській області з початку року зафіксовано 141 випадок пожеж в екосистемах на площі 103,51 га, спричинених спалюванням сухої трави

Державна екологічна інспекція Поліського округу застерігає паліїв сухостою: такі дії несуть загрозу для довкілля і здоров’я людей і караються штрафами.

До України повертається тепла і суха погода. І над приватними садибами, полями, вздовж доріг, знову піднімаються клуби густого і чорного диму, від якого важко дихати і нерідко втрачається видимість на дорогах.

Це несвідомі громадяни продовжують за допомогою вогню воювати з минулорічною рослинністю, завдаючи цим непоправної шкоди не лише довкіллю, але і здоров’ю кожного з нас. Відбувається це попри дію воєнного стану в країні, коли спалювання сухої трави та чагарників може розцінюватися як акт диверсії.

Так, 22 березня 2024 року під час проведення заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища було зафіксовано черговий факт порушення правил пожежної безпеки в екосистемах.

Відео дня

На території Березівської громади молодий чоловік випалював суху траву вздовж проїзної частини. Під час спілкування з представниками Інспекції не зміг чітко пояснити причину свого вчинку, адже в інформаційному просторі сьогодні дуже багато інформації і про шкоду, яку завдають довкіллю і здоров’ю людей такі дії, і про відповідальність, яка за це передбачена. Але запевнив, що у майбутньому не порушуватиме закону.

Палія притягнуто до відповідальності за ст.77-1 КУпАП, яка передбачає накладання адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 3060 грн.

Загалом, за повідомленням ГУ ДСНС України у Житомирській області, з початку року (на 25.03) на території області зафіксовано 141 випадок пожеж в екосистемах на площі 103,51 га, спричинених саме спалюванням сухої трави, 1,5 га із них вигоріло за останню добу.

Інспекція вкотре нагадує, що відповідно до чинного законодавства особи, винні у виникненні пожеж у екосистемах, можуть бути притягнуті до адміністративної та кримінальної відповідальності. Так, за спалювання сухої трави та листя передбачений штраф від 3060 до 6120 грн для громадян, від 15300 грн до 21420 грн на посадових осіб. За ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, доведеться заплатити від 6120 до 12 240 гривень.

Окрім того, з березня 2022 року Верховна Рада України внесла зміни до ККУ, посиливши відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема це стосується паліїв сухої трави. Відповідальність за злочини, передбачені ст.113 “Диверсія”, караються від 15 років до довічного ув'язнення.

Закликаємо громадян об’єднати зусилля у боротьбі з несанкціонованим випалюванням сухої рослинності.

Якщо ви стали свідком такого правопорушення, викликайте на місце події працівників правоохоронних органів за телефоном «102» або телефонуйте на гарячу лінію Інспекції:

068-717-03-34; (0412) 46-49-54 (Житомирська область)

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up